用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原文章由 甜粟米 於 07-8-13 13:53 發表
我起 Jusco 買左個  Chiropak 牌子, 現在 Jusco 做緊書包
promotion. 我個女試過  SPI 佢覺得唔舒服, 之後試 Chiropak, 放埋幾本書入去試,我老公又揹過,話 Chiropak 好好多, 其實要睇下個小朋友是否適合.仲有 ...

:loveliness: :loveliness: :loveliness:
唔該晒!
我一直都唔知chiropak呢個牌子,
等我去望下先!!

其實阿女三年班,
我都唔會日日都比錢佢返學.
我叫佢有什麼想買就同我講,
我就會比錢佢第二日先去買.
通常一至兩個星期佢先會開口講想買野,
我多數都一定比.
千奇唔好唔比錢佢地呀,
如果唔係佢地想買下野食無錢,
同同學仔借錢仲慘!!

唔該晒大家!我都係要同個女唔比錢佢la!

Good Morning

原文章由 甜粟米 於 13/8/07 01:53 PM 發表
我起 Jusco 買左個  Chiropak 牌子, 現在 Jusco 做緊書包
promotion. 我個女試過  SPI 佢覺得唔舒服, 之後試 Chiropak, 放埋幾本書入去試,我老公又揹過,話 Chiropak 好好多, 其實要睇下個小朋友是否適合.仲有 ...

甜粟米
如果隻 Chiropak 真係好用既, 請記得報告喎, 下年就去買佢.

原文章由 miumi 於 13/8/07 10:23 AM 發表
而家計劃買書包,
因為一年班買果個spi雖然仲用得,
但係實在太重啦,
好似日日帶舊石頭返學咁,
所以用左兩年,
今年三年班都係買過個!
人地話seven啲書包最好,
但係就好貴,
成七百幾八百蚊.
我自己 ...

miumi

我哋都係買咗 Melody 書包, 個囡鐘意呢.  

LEGO 佢返而唔鐘意, 但我又覺得幾好喎, 但冇計啦, 比得佢 choose, 佢緊係要 Melody 啦.

我都有想過買個 seven +, 但对我囡嚟講, 實在太大啦.

原文章由 BBChu 於 13/8/07 09:13 AM 發表
終於買左鞋啦!  係jusco買, 諗諗下都吾好買咁貴, 因為著兩個月又要換季

BBChu
我哋都買咗啦, 但都係未買到波鞋咯.

原文章由 wanmui 於 13/8/07 02:29 PM 發表
請問大家會否比零用錢個女番小一, 因為個女問小一會否有零用錢?可否於小息買嘢食?我暫時答佢第一個月就唔俾, 要佢帶食物盒先,遲D先決定。但係都係拖住佢先, 請問大家有什麼意見?

wanmui
我又真係冇諗過呢個問題喎.

但我諗我哋都唔會比佢帶呢.

How about 八達通呀?

原文章由 miumi 於 13/8/07 05:08 PM 發表
我多數都一定比.
千奇唔好唔比錢佢地呀,
如果唔係佢地想買下野食無錢,
同同學仔借錢仲慘!!

miumi
咁你又講得好岩喎, 好, 等我 prepare 好d自己又借機教下佢理財先.  c火, 呢個係我最差既 topic.  

Shan Shan,
我個女幼稚園已有八達通,佢只係有時用嚟搭車,從來無亂用,但小學我都有D怕佢亂用,所以要同佢講清楚啦!

原文章由 ShanShan 於 07-8-14 14:44 發表

wanmui
我又真係冇諗過呢個問題喎.

但我諗我哋都唔會比佢帶呢.

How about 八達通呀?

以我記憶,學校好似無零食賣,得飲品!
一年級唔可以買樽裝,......
我女升小三,但我都無打算俾零用呀,,,
一年級時,佢都對"零用錢"有好大期望,但佢可能真係未識用錢,試過問同學借,當然都即時教左佢,有需要係問我丫嘛,,,,haha
當時一年級同佢有協意,學校有特別日子時,可以問我攞錢買野食,但佢永遠無記性,所以學校旅行都無得買(係佢自己唔記得問我咋,haha)
二年級時,默書有100分可以有$4,但強調佢可以選擇喺學校買飲品or將錢儲起!
而家升小三,佢可能都知"無必要"問我要零用錢,因為學校得飲品,其實平時買左先帶返學校食重好....
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

咁無小食買仲好, 起碼佢地吾駛心癢癢要野食!  
原文章由 cameo 於 07-8-15 03:40 發表
一年級時,佢都對"零用錢"有好大期望,但佢可能真係未識用錢,試過問同學借,當然都即時教左佢,有需要係問我 ...

請問如果下雨天, 可吾可以著rain boots返學, 另外小朋友帶吾帶傘返學好呀?

好辦法!學校無零食賣太好, 唔洗佢諗la!

原文章由 cameo 於 07-8-15 03:40 發表
一年級時,佢都對"零用錢"有好大期望,但佢可能真係未識用錢,試過問同學借,當然都即時教左佢,有需要係問我 ...

原文章由 wanmui 於 15/8/07 09:20 AM 發表
好辦法!學校無零食賣太好, 唔洗佢諗la!

我同意, 冇食物賣就最好既, 煩少樣.  

BBChu
著 rain boots 咪要帶多对返學鞋咯. 會唔會好 heavy 呀?

原文章由 wanmui 於 14/8/07 09:00 PM 發表
Shan Shan,
我個女幼稚園已有八達通,佢只係有時用嚟搭車,從來無亂用,但小學我都有D怕佢亂用,所以要同佢講清楚啦!  

wanmui
我囡都係, 係佢心目中八達通只係用嚟搭車既.

唔該哂, 你講得岩, 真係要同佢哋講清楚d.  

我個女幼稚園時都係帶raincoat, 但係佢好恨帶傘,我就怕佢handle 唔到, 夾到手指就麻煩!
原文章由 BBChu 於 07-8-15 09:17 發表
請問如果下雨天, 可吾可以著rain boots返學, 另外小朋友帶吾帶傘返學好呀?

我女一年級時我都無俾雨褸佢,因為咁會影響其他同學,一上校車就要坐好,咁著住雨褸會整濕其他同學and椅!
一年級時,我有俾個女帶傘,因為佢好鍾意(覺得自己好勁咁,haha),但有時預左佢會用得論盡,不過一路唔俾佢去試佢咪一路都唔識囉,right ?但一年級時我女話間中高年級同車的姐姐會遮埋佢,所以一路無乜問題,,,但亦有同學仔媽咪同我講過,因為個女落車無用傘及雨褸所以濕身凍親,,,,不過我覺得有時好難重當佢地BB仔咁照顧,一年級時除左俾個女帶傘外,會提佢濕左身就用毛巾or紙巾抹身,若好大雨會帶多對白襪,等佢返學校換,咁唔洗濕住對腳成日,又唔洗換水鞋咁重!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Good Morning

我囡係超級鍾意帶傘, 我係驚佢整吾見傘!

原文章由 cameo 於 07-8-16 05:56 發表
我女一年級時我都無俾雨褸佢,因為咁會影響其他同學,一上校車就要坐好,咁著住雨褸會整濕其他同學and椅!
一年級時,我有俾個女帶傘,因為佢好鍾意(覺得自己好勁咁,haha),但有時預左佢會用得論盡,不過一路唔俾佢去試 ...

cameo,
你真係答得好詳細, 唔該哂!不過我個女 一定會整唔見把傘,買定多d平平地嘅傘, 預佢唔見都得
原文章由 cameo 於 07-8-16 05:56 發表
一年級時,我有俾個女帶傘,因為佢好鍾意(覺得自己好勁咁,haha),但有時預左佢會用得論盡,不過一路唔俾佢去試 ...

原文章由 BBChu 於 16/8/07 09:08 AM 發表
我囡係超級鍾意帶傘, 我係驚佢整吾見傘!

BBChu
你 of course 驚啦, 你囡d傘咁靚.   

我都唔知比唔比我囡拎, 又係怕佢"論盡"豬. 我屋企樓下就係上車位,都應該 ok, 因 auntie 可以"姐" 佢唔會濕身, 怕係怕係學校, 如果上落車時大雨咋.
‹ 上一主題|下一主題