用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2

係有兩種方法付錢, 交票都可以架

原文章由 id00288 於 07-7-18 09:39 發表

Dear all
但我看見書單上寫了"不收現金"
叫我們去中銀入錢後用入數紙取書啊

vvmakyy  & id00028

係.. 有2種方法付款,我一向都係用支票既

原文章由 vvmakyy 於 07-7-18 11:55 發表
係有兩種方法付錢, 交票都可以架

請問各位媽咪, 學校會唔會搞買賣舊書架, 因為除了書轉新版之外, 舊書 (唔係太舊) 可以再用, 不要好太浪費

各位媽咪有何意見呀???

[ 本文章最後由 vvmakyy 於 07-7-18 12:53 編輯 ]

VVMAKYY,
   你的回收舊書提意係好的,我也曾想過的。  但後來有小朋友問家長點解本書內的遊戲玩完的,佢無得玩好唔開心,因為現在的書本內很多課堂遊戲的!  而且老師又會叫小朋友圈起詞語回家做功課,基本上很花的。  可能現在的小朋友不大願意用舊書了,同我們的時代不同了,是嗎?   還有囡囡話小一書仲好好睇,要溫故知新

原文章由 aggie0316 於 07-7-18 15:12 發表
VVMAKYY,
   你的回收舊書提意係好的,我也曾想過的。  但後來有小朋友問家長點解本書內的遊戲玩完的,佢無得玩好唔開心,因為現在的書本內很多課堂遊戲的!  而且老師又會叫小朋友圈起詞語回家做功課,基本上 ...

係呀,我個女d書都幾花架,又螢光筆,又畫公仔,真係送俾人都唔要,而且佢好鍾意自己舊書,起碼收埋兩三年至掉架.

Blythemia & aggie0316

因我囡囡幼稚園用的書本都是用舊書的, 用了很多年都好新淨, 所以真係不想浪費, 但有些 phonics 書有太多 exercise 我都會買本新的給她做, 原來小學書本內有很多 exercise 要做, 那我唯有買新書

aggie0316

我覺得不關時代不同問題就不接受舊的物品, 好似我囡囡都有穿朋友送的舊校服, 舊衣服, 舊書, 我成日同囡囡講, 舊物件並不代表不可能用和不好, 最緊要係可用得著, 不用浪費, 如果用舊的物品對自己不會做成損失, 影響就冇問題, 但當然書本太花就不好了, 對她們學習都會有影響, 現今小朋友太幸福, 我不想她認為在她身邊所得到的東西全是 x 手可得

不過, 我希望家長會日後應該提意搞一些舊書義買 (如 : 課外書藉, story book), 又可以令小朋友閱讀多些課外書, 這些書就不用太浪費了

[ 本文章最後由 vvmakyy 於 07-7-18 16:40 編輯 ]

vvmakyy
其實我都覺得可以用到舊書當然好,不過而家d書商出書好喜歡在書內的exercise加插d貼紙,包括中英數常音普都有貼紙要做,只有宗教可以用到舊的. 而小學數學書更加不可以用舊書, 因為有好多exercise在書內做,好花的.
原文章由 vvmakyy 於 07-7-18 16:38 發表

因我囡囡幼稚園用的書本都是用舊書的, 用了很多年都好新淨, 所以真係不想浪費, 但有些 phonics 書有太多 exercise 我都會買本新的給她做, 原來小學書本內有很多 exercise 要做, 那我唯 ...
綽盈媽咪 ;-)

vvmakyy,  
學校好似會收圖書放在閱讀室, 開學後可以問班主任. 不過唔知點解我個小朋友鍾意收埋 D舊物, 不願放出來. 我說一件新換一件舊, 她不想令願不買新的,
真係估佢唔到!

原文章由 vvmakyy 於 07-7-18 16:38 發表

因我囡囡幼稚園用的書本都是用舊書的, 用了很多年都好新淨, 所以真係不想浪費, 但有些 phonics 書有太多 exercise 我都會買本新的給她做, 原來小學書本內有很多 exercise 要做, 那我唯 ...

囡囡今日上第一堂大戲, 佢話幾好玩, 希望唔係三分鐘熱度......
綽盈媽咪 ;-)

大家好 ! 我係出面找左好耐, 先搵番你地這個 "架部"  . 希望唔好再轉啦, 我成日好遲先識搵到新地方!

報告 : 囡囡升 ---- 3B
悠悠媽咪

悠悠媽咪

你可以將這個 topic 加入我的收藏, 每次 click 入去就找到

呢到好靜, 因放暑假, 所以d媽咪都唔見人呀?

原文章由 悠悠媽咪 於 07-7-26 13:21 發表
大家好 ! 我係出面找左好耐, 先搵番你地這個 "架部"  . 希望唔好再轉啦, 我成日好遲先識搵到新地方!

報告 : 囡囡升 ---- 3B

大家好!  見大部份媽咪都報上囡囡出年升去邊班,我就group 埋一齊比大家方便睇啦!

aggie0316 --------2A
綽盈媽咪 -----------2B
Keiko --------------2B
K1-----------------2C
achan -------------2C
kiwaiwong --------2C
AuntieCat ---------2D
傻妹 --------------3A
悠悠媽咪 ----------3B
Heidi 媽 ----------4A
Blythemia --------6A
肥肥師奶 ----------6C

如有錯漏,請見諒及代為更改!  謝謝!

咁我地一年級學生幾時先知道編邊班呀?

原文章由 肥肥師奶 於 07-7-26 19:07 發表
大家好!  見大部份媽咪都報上囡囡出年升去邊班,我就group 埋一齊比大家方便睇啦!

aggie0316 --------2A
綽盈媽咪 -----------2B
Keiko --------------2B
K1-----------------2C
achan ------- ...

原文章由 vvmakyy 於 07-7-26 22:40 發表
咁我地一年級學生幾時先知道編邊班呀?

如果無記錯應該係第二次家長會時,會貼在board上,然後上禮堂分班坐。

悠悠媽咪:
你囡囡有mug暑期活動呀?

肥肥師奶:
真唔該晒你!
你囡囡咁快讀六年級,讀聖家呢個係大女?

[ 本文章最後由 K1 於 07-7-27 01:17 編輯 ]

Hi, K1

我囡囡今年有幾樣野學下啦, 粘土班, drawing class, 英文班, 中文作文班, SWIMMING .  不過, 其他時間, 佢就打機& 看 VCD . 好多字都忘記了. 由她輕鬆一下, 開學再努力囉 !

另外, 請問有冇人有"傻妹" 既電話? 如有, 請 PM 我, 因我找她想問補習社的事, 我舊電話不見了 . 謝!
悠悠媽咪

請問各位媽咪識唔識賣家電/影音器材既貿易公司?我公司要訂一批不同種類既電器,想搵一間公司搞掂晒.唔該各位!

悠悠媽咪,希望你早日搵到間合適既補習舍!:

我通常會看這個網站

http://www.ecox.com.hk/

原文章由 傻妹 於 07-7-27 13:54 發表
請問各位媽咪識唔識賣家電/影音器材既貿易公司?我公司要訂一批不同種類既電器,想搵一間公司搞掂晒.唔該各位!

悠悠媽咪,希望你早日搵到間合適既補習舍!: