用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: waihinma
go

2007-08 培正 K1

Zoechan,
你四年抱三, 要返工,仲要進修, 我真係好佩服你,  (唔係講笑), 我一個就已經筋疲力盡了, 亦都唔敢再生了.
(這不, 我啲字都未修改好佢已經幫我按制send咗出去, 激死我了 , 打隻字都煩住晒.)

[/quote]

zoechan
生三個, 仲要四年抱三!真係要寫個「」字比你!
講真, 生唔辛苦, 最辛苦係要揍要教!
所以我真係覺得你好犀利!
其實我都有諗過生三個, 不過老公話2 個夠啦(cos no $$), 我大仔又無時停, 比佢舞到我地
係呢, 今胎係仔定女? 收工未?
祝你順順利利生個肥肥白白

[ 本文章最後由 twg 於 07-7-12 10:13 編輯 ]

twg,
多謝你的祝福!你send咗都可以"編輯"的!唔駛再重新打!
今胎係仔!其實都有辛苦的時候!但睇見幾個小孩子一齊玩真係好開心!(因我兩個女有好多表哥表姊和堂哥堂姊)
都收工,如果我有多d錢,又唔駛做,我可以接受再生多個!
所以我每日都好忙,要教佢哋!但都係我的興趣!

原文章由 twg 於 07-7-12 09:54 發表
zoechan
生三個, 仲要四年抱三!真係要寫個「服」字比你!
講真, 生唔辛苦, 最辛苦係要揍要教!
所以我真係覺得你好犀利!
其實我都有諗過生三個, 不過老公話2 個夠啦(cos no $$) ...

[ 本文章最後由 zoechan2005 於 07-7-12 11:43 編輯 ]

hi, all daddy and mammi::" />:" /> ::" />:" />

尋晚Sparkle發生件不太愉快的事情, 我這個做媽媽的, 真是不知如何處理

Sparkle 尋日睇完中醫, 醫師比左包山渣餅佢送藥, 但係佢就問醫師要多一包, 因為佢想送一包比表哥.

一直等到夜晚, 佢終於見到表哥, 咁佢就好開心咁叻包山渣餅出黎比表哥, 點知表哥話唔想要呀:cry: :cry:我同Sparkle 講唔緊要啦, 表哥唔想要, 你留起佢送比第二個小朋友啦. Sparkle 好失望, 佢仍然講左幾次叫表哥要d山渣餅, 但係表哥都話唔想要:( :( 當時表哥既daddy & mammi都無出聲, 因為佢地一直都覺得, 人地送禮物比佢囝囝, if 佢囝囝唔鍾意既話, 佢囝囝係有權唔要. 我地以前試過送Christmas gift or birthday gift 比佢囝囝, 佢囝囝唔肯要, 佢地都覺得無問題gar. 而我私底下就教Sparkle 人地送禮物仔比佢, 係喜歡佢同錫佢既表現, 所以佢應該好開心咁收左份禮物, 同埋say thank you.

我當時覺得係一件好少既事, 我覺得我地做大人既應該比時間佢地自己處理一下呢d少問題, 所以我再無插咀.

於是sparkle 就話"你要啦, 我想同你分享呀, 人地送野比你, 你唔要係好無禮貌架" 就係咁, 表哥就喊左出黎. 表哥個daddy 一手抱起表哥, 然後好惡咁話sparkle唔應該迫人要佢d野, Sparkle 當然唔憤氣啦, 佢就眼紅紅話喇"咁我想同表哥分享ma, 我覺得佢無禮貌"呢個時侯, 表哥個daddy 仲嬲, 佢即刻再鬧Sparkle, 叫佢要"即刻收聲, 唔準再講". Sparkle 呢一下終於喊左出黎喇 當時我好想鬧番表哥個daddy , 但係我無咁做到.

我拖開Sparkle一邊 , 慢慢同佢講道理, 佢好唔明點解同人分享都會比人鬧, 講真當時我個心好難受. 我應該點做呢?

之後我好快咁平靜左Sparkle 既情緒, 我同佢訓係張床講故事, 佢開始忘記呢件事, 係呢個時侯, 表哥走過黎我地度, 跳上床話要訓係Sparkle 同我中間, 佢都想聽埋一份. 我當然無比佢咁做啦, 我叫佢訓係我既另一邊, 一齊聽故事. 如果你地係我, 你地會點做呀?

之後表哥mammi私底下同我say sorry, 話佢c6因為番完通宵更無訓過, 所以咁燥

各位daddy and mammi,
~如果你地係我, 你地當時又會點處理呢?
~Sparkle 覺得表哥好無禮貌, 你地又同唔同意呢?
~番完通宵duty係燥d, 我以前都試得多, 但係呢個又係唔係一個好合理既理由可以用咁惡既語氣同個3歲既小朋友咁講野呢?
~你地覺得呢件事對Sparkle 影響大嘛?
~如果Sparkle 之後再提呢件事, 我應該點做好?

[ 本文章最後由 longBB 於 07-7-13 09:32 編輯 ]

zoechan

難得你對小朋友咁有興趣!

zoechan

難得你對小朋友咁有興趣!
我都覺得屋企多個小朋友會熱鬧d, 不過佢地打起交上黎就麻煩啦

有多個小朋友有幾辛苦, 大家都明白, 不過當佢地聽話生性時,辛苦d都值得

longBB,
你都做得好好,無出到聲!因為好多嘢無絶對答案,唔好因為自己個仔俾人鬧就upset,其實佢學緊嘢!
俾我都好無奈,我會教佢面對同一件事,會有唔到的後果,唔一定要人哋跟自己的睇法一樣,最重要問心無愧,就唔好執著,除非果d嘢係有絶對答案,否則返學時就有好多麻煩,我自己都係教書,所以睇法有一點不同,佢其實返咗學,同樣要面對樣似的問題,佢學習定有多個方法解決同一問題係著數!所以佢有多d呢d經驗已經比人優勝!
努力!我哋同佢哋仲有好多嘢學!
所以呢個都係我要生三個的原因,喺屋企學習同多d人相處,出到去就醒d!
支持你!

KHW,
因為我哋都唔知!個小朋友入咗去,家長無得入去,淨係考小朋友,佢係睇個小朋友各方面反應,俾D書,玩具,問吓佢哋,所以好靠平日小朋友的獨立性,應對能力!

原文章由 KHW 於 07-7-13 16:58 發表
點解無人采我既

Dear zoechan

好多謝你既回覆, 我諗我明白你既意思,當時我無同表哥daddy開戰, 就係因為我覺得凡事無話邊個對或邊個錯, 我亦覺得Sparkle 當時亦有不對既地方, 如果我當時出左聲, 咁Sparkle 就一定會以為自已做既野係完全無錯gar, 之後佢就唔會反思呢件事gar 喇.

我相信Sparkle 既腦仔都好似我咁, 佢不停咁諗番件事, 今朝早囝囝一訓醒就為左尋日件事喊, 之後我去藥房買野, 老闆又比左2個山渣餅Sparkle, 佢即刻同我講要留番一個第2時比表哥, 當時我個心仲有少少唔舒服gar, 我覺得囝囝好在意之前一晚既事law. 但係到左黃昏, 我又帶囝囝去左余仁生買野, 個staff又送左2個山渣餅比佢wor, 呢次Sparkle 好叻仔呀, 佢話要留起一個山渣餅, 等第2時表哥"想食既時侯", 先至送比佢.

我相信囝囝上左寶貴既一課, 佢學識左尊重同包容, 我呢一刻好安慰好開心. 我一定會繼續努力gar, 亦會盡力去教囝囝待人接物既技巧, 以後真係要向你多多指教呀::" />:" /> ::" />:" />
原文章由 zoechan2005 於 07-7-13 15:12 發表
longBB,
你都做得好好,無出到聲!因為好多嘢無絶對答案,唔好因為自己個仔俾人鬧就upset,其實佢學緊嘢!
俾我都好無奈,我會教佢面對同一件事,會有唔到的後果,唔一定要人哋跟自己的睇法一 ...

[ 本文章最後由 longBB 於 07-7-14 08:31 編輯 ]

KHW,
請參考 培正幼稚園 面試資訊篇.

原文章由 KHW 於 07-7-13 16:58 發表
點解無人采我既

Hi longBB,

Sparkle已經好叻仔好懂事ge啦, 識得同人分享, 我個仔還不肯與人分享東西.
好多事情並沒有絕對的錯或對, Sparkle今次有機會學到事情有多方面處理, 人有唔同類型, 其實是件好事.

原文章由 longBB 於 07-7-13 21:39 發表
Dear zoechan

好多謝你既回覆, 我諗我明白你既意思,當時我無同表哥daddy開戰, 就係因為我覺得凡事無話邊個對或邊個錯, 我亦覺得Sparkle 當時亦有不對既地方, 如果我當時出左聲, 咁Sparkle 就一定會以為自已做 ...

我想問仔/女飲開美贊臣的媽咪, A+ 4 號奶粉罐上的指示是4匙奶粉, 8 安水, 是否需要加多一兩安水? 因我個仔一向飲開惠氏, 我通常都加多一兩安水. Thank you!!

想check吓培正校巴途經黃大仙或新蒲崗的路線。由於未能聯絡到校巴部(開始放暑假了),唔知有無daddy/mammy可以幫忙呢?如有,請PM。唔該晒!

My son drinks A+4 for half year.  I follow the guideline as describled.  But, when he is sick, I will add more water.

原文章由 waihinma 於 07-7-15 19:56 發表
我想問仔/女飲開美贊臣的媽咪, A+ 4 號奶粉罐上的指示是4匙奶粉, 8 安水, 是否需要加多一兩安水? 因我個仔一向飲開惠氏, 我通常都加多一兩安水. Thank you!!

rejoice

pls let me have ur email add, I can send it to u

twg

[quote]原文章由 rejoice 於 07-7-16 10:39 發表
想check

[quote]原文章由 rejoice 於 07-7-16 10:39 發表
想check

HI Waihinma

多謝你稱讚Sparkle 呀   

佢已經forgive and forget 左件事, 好開心咁亨受佢既悠長假期喇.

18號我地會去番禺長隆3日2夜呀, 希望佢enjoy 個trip 啦.

原文章由 waihinma 於 07-7-15 19:51 發表
Hi longBB,

Sparkle已經好叻仔好懂事ge啦, 識得同人分享, 我個仔還不肯與人分享東西.
好多事情並沒有絕對的錯或對, Sparkle今次有機會學到事情有多方面處理, 人有唔同類型, 其實是件好事.

[ 本文章最後由 longBB 於 07-7-16 23:17 編輯 ]