用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 SJC Parent Club 07 Part 4 NEW
go

SJC Parent Club 07 Part 4 NEW [複製鏈接]

早晨!
睇下大家入吾入到黎?

http://www.st-johannes.edu.hk

k1=$36,600/年(12期)(半日班), misc fee $????/年(2期)
k2=$49,200/年(12期)(全日班), misc fee $/年(2期)
k3=$47,400/年(12期)(全日班) misc fee $/年(2期)

misc fee 包茶點, lunch, birthday party, all books

SJC K1-K2 Section (火石道) Tel: 2337-6969
SJC K3 Section (109 窩打老道)Tel: 2337-1630
SJC Primary Section (143 窩打老道)Tel: 2336-2933

常見問題
英文程度如何?老師與小朋友日常是否都用英文溝通?(屋企是用母語,我怕小朋友不能應對)
我諗英文程度sjc算不錯! 除中文, 普通話, 聖經外, 其餘課堂是用英文上課的. 但k1學生, 老師可能會用中英, 因為有d小朋友未ready(屋企用廣東話), 如家長要求小朋友流利英語, 我諗讀INT'L SCHOOL會岩d.

課程是深定淺?功課多唔多?
課程算深, 但大多數小朋友都跟到, 無咩問題. 功課每日一至兩版, k1功課唔會好多, 而且都會係簡單d, 如劃線、連線、填顏色等.k2開始默書, 星期一默英文生字5個, 星期三默中文生字5個.  k3上學期默書, 星期一默英文生字5個 + 1 sentence,星期三默中文 + 一句句子. k3下學期, 星期一默英文生字5個 + 2 sentences, 星期三默中文 + 兩句句子

K1面試問題, 大致如下(可選擇中文 OR 英文面試)
1) 比d圖片小朋友睇, 問吓圖片係d什麼東西。
2) 問吓小朋友叫什麼名。
3) 問吓有關colour問題。
4) 比d圖片小朋友睇, 叫小朋友找出一樣的圖片。

每年十二月敬老會活動
前兩年敬老會是在洲際酒店舉行,今年先改左去馬會。學校大概會請多過200幾位長者去免費享用午餐。午餐期間學生會有再歌再舞既表演。我們作為家長見到自己小朋友經過老師既教導,能站在台上表演,真的很感動。同時見到老人家很開心地渡過,妳就會明白這個敬老活動是很有意義的。  如小朋友有份參與表演,家長係需要交$300作訂做表演服裝(有餘款, 會退回給家長), 表演後服裝是會交給家長.  另外家長如參與午餐, 餐券大概成人$350,小朋友$260.
- 每班會輪流帶食物返學校義賣. (家長可給小朋友二十元, 作為講買食物之用)
- 每個小朋友買一盒COOKIE送給老人家
- 自由捐獻
- GAME DAY

天才表演
大概4月尾左右舉行, 分個人/組合, 可以背詩, 朗誦, dancing, singing, magic show, play pianoetc.  每班亦會選小朋友跳舞. 如小朋友有份參與表演, 家長係需要交$300作訂做表演服裝(有餘款, 會退回給家長),表演後服裝是會交給家長.

課外活動
星期五學校有自費課外活動提供, 家長可自行決定參加與否.  種類如下 (每年可能都有唔同, 以學校通告為準)
Expoloring Fine Art (K1-K3)
Phonic Games (K1-K3)
Clay Arts Workshop (K1-K3)
Foundation of Drawing & Painting (K1-K3)
Classical Ballet (K1-K3)
Chinese Dance (K1-K3)
Jazz Dance (K1-K3)
Violin (K2-K3)
Karate-do (K2-K3)
Computer (K2-K3)
Fun in Cookery (K2-K3)
Happy Bee (K3)

每日茶點款式: 什菜腿絲湯螺絲粉, 老水雞膇仔, 三絲炒麵, 蒸腸粉, 咸蛋肉碎粥, 腸仔+煎蛋, 迷你牛油火煺三文治等.
(茶點 & lunch 個menu, 是貼在學校門口一個notice board 上的.自己湊返�放學就見到)

K3

Butterfly () ---->

Ladybird () ---->

Bunny () ---->

Flower () ---->

Teddy Bear () ---->

K2

Grape () ---->

Strawberry () ---->
Apple () ---->

Orange () ---->
Cherry () ---->

K1

Puppy () ---->
Tweety (Ms. Wan)-----> Eganmami
Winnie the pooh (Ms. Chung)----->
Donald Duck () ---->

[ 本文章最後由 BBChu 於 07-8-22 20:46 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 BBChu 於 07-7-4 09:42 發表
早晨!
睇下大家入吾入到黎?

我係到呀...........  好 miss 你哋呀.

原文章由 ShanShan 於 07-7-4 09:43 發表

我係到呀...........  好 miss 你哋呀.

點解整多個room?

吾知點解舊topic覆到message, 但就睇吾到law!

原文章由 flyfly 於 07-7-4 09:51 發表

點解整多個room?

原文章由 BBChu 於 07-7-4 09:42 發表
早晨!
睇下大家入吾入到黎?

Hi All!

好唔慣呀

我都係好唔慣呀, 重要睇唔返我張大頭相.  

原文章由 ShanShan 於 07-7-4 10:41 發表
我都係好唔慣呀, 重要睇唔返我張大頭相.  

ShanShan

放張新既全家福啦

我都好唔習慣, 又找唔反old個d topic

fir我3:15要帶steven去馬會, miss重話要佢著住表演衫囉cert, 無時間比我同佢換老西

轉晒版面, 真係好唔慣呀!

原文章由 sally1 於 07-7-4 11:11 發表

fir我3:15要帶steven去馬會, miss重話要佢著住表演衫囉cert, 無時間比我同佢換老西

Sally1,
嘜表演要3:15到???
我仲以為5:00到添!!

原文章由 PokPokMami 於 4/7/07 11:05 AM 發表

ShanShan

放張新既全家福啦

Pokpokmami
都冇心水點放.  我揾過下+啦.   

原文章由 sally1 於 07-7-4 11:11 發表

係呀,我果班都係呀,我仲諗著西裝
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

原文章由 PokPokMami 於 4/7/07 11:25 AM 發表

Sally1,
嘜表演要3:15到???
我仲以為5:00到添!!

因為要早d到, 比佢哋再 practise 多次上落台呀.

原文章由 Tomkate 於 07-7-4 11:27 發表

點解打幾次都係冇左一截既?

原文章由 Tomkate 於 4/7/07 11:27 AM 發表

Tomkate
好掛住你呀, 衰鬼.

係可以著西裝+, 但領 cert 時係著表現衫, 食 dinner 之前就 get change 咯.

原文章由 Tomkate 於 4/7/07 11:30 AM 發表

點解打幾次都係冇左一截既?

但我睇到+喎.

But I now can't copy anymore.   

原文章由 ShanShan 於 07-7-4 11:30 發表

Tomkate
好掛住你呀, 衰鬼.   

ShanShan,
我真係好耐冇上黎喇,而家會上返架喇,不過一陣又要出去喇!!

原文章由 ShanShan 於 07-7-4 11:31 發表

但我睇到+喎.

ShanShan,
.........著西裝
‹ 上一主題|下一主題