用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2

我又覺得唔洗咁快迫佢歸位, 如果令佢覺得呢樣野係討厭, 可能有反效果, 嘗試同佢一齊做下, 佢會慢慢明白, 始終不能迫太心急.

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 01:11 發表
上左兩日bc, 發覺小朋友于蒙氏教室, 都唔係我想像中咁free..
除左進進岁半, 其余四个小朋友都係二岁左右, 教具, 佢地玩兩玩, 就去玩另一樣..老師当然要佢歸位, 見我陪住進進又常常走過 ...

Tidy Up?

Happy小米,

好明白你的感受, 我阿b, 晉晉, 有同樣問題, 好硬頸, 不肯收拾, 好激氣, 不過, 只要我們一直堅持, 終有一天他會follow, 我見BC teacher also sing “Things away. Work away”, she told me they will follow soon…

我發現用了陳列架放玩具, 一細格只放一玩具, 好似效果有輕微改善, 晉晉試過自己放好, 起碼日日見慣clear and tidy housing/display of toys, he will get use to it and follow (Hopefully). 加油!

我同樣想知如果小朋友(in infant community) 之間想一起玩, 互動, 是如何handle?
我上次見我bb 想參與 ()某小朋友的工作’, Miss (refer to teacher) teach him to ‘hands on knees and watch it, it is XX’s work’. I guess it depends on 對方反應, if 對方 welcome, I guess Miss will allow them to play together and teach them to ask “if I can join you?”. If not welcome, Miss will ask your child to hands on the knees….Anyway, I also want to figure out how they manage the interactions between child in various situation, to balance the interaction and respect during class.

加油!
Kate Tong

原文章由 cleverbb 於 07-7-10 19:37 發表

I just talked to them for the playgroup time. It can open a new class on Sat 2-4 p.m. for a minimum of 4 bb. Is there any one interested?  But of course, the first thing is to enroll their pa ...

I have interest in Sat. class.  Can I join u?  I will enroll the parent's seminar in Aug and the trial class first.

tidy up

HAPPY小米,

我bb比進進大3個月,一樣有懶懶時候。
我會忍耐一陣,有時bb想玩玩具cross over。過一陣先要求佢收拾,當然唔可以每次玩玩具都係大雜會,。隅而一次不為過。

有時我會同bb一齊收拾,佢會覺得一個人收拾好慘,所以我會pass件玩具比佢,之後講'擺',佢會擺件玩具入箱。不妨試試!

bb都只係歲幾,比多d耐性,一直堅持,一定得,努力!

cleverbb
thanks for your arrangment.  How to get start with you?
Did i finished the seminar then call you to follow/ enroll?
It may be in August lar...  

Did you enroll the parent's seminar?

原文章由 fionapp 於 07-7-11 10:31 發表

I have interest in Sat. class.  Can I join u?  I will enroll the parent's seminar in Aug and the trial class first.

Kate, Edgarma, llcathy2004, littlepigmom, fionapp,

之前喺tutor time都學左首歌, ”clear up”我每次clean up都唱, 都是做畀佢睇, 佢係你一路clean up, 一路照掉玩具..佢係一樣嘢都唔放回.

大件的玩具, 都放在shelve同一位置, 小的就放于兩个布drawer里(ikea買的), 佢可以自己拉出來.  家里都會保持tidy, 有order的..

依家諗返, 可能我昨晚過激了些, 佢咁細, 係咪唔可以咁?

之前教佢自己放嘢入口(14个月)都係用誘導/称讚方法. 可能咁仲work.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

kate,

我都係諗住去學嘢.
上一次進進放隻手入一个basket (with lego)去撥啲lego, 一个兩岁既小朋友跟住行過黎又撥, 老師即刻過黎stop果个小朋友, 話唔可以撥....只可以咁樣咁樣玩..

其實進進岁半, 咁既stage, 可能做lee个動作係正常, 兩岁, 係咪唔應該?  都係唔明白..

原文章由 Kate.Tong 於 07-7-11 10:05 發表

Happy小米,

我同樣想知如果小朋友(in infant community) 之間想一起玩, 互動, 是如何handle?
我上次見我bb 想參與 ()某小朋友的工作’, Miss (refer to teacher) teach him to ‘hands on knees and watch it, it is XX’s work’. I guess it depends on 對方反應, if 對方 welcome, I guess Miss will allow them to play together and teach them to ask “if I can join you?”. If not welcome, Miss will ask your child to hands on the knees….Anyway, I also want to figure out how they manage the interactions between child in various situation, to balance the interaction and respect during class.

加油!
Kate Tong
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

小米
我咪一樣,其實情況差唔多,有時都唔知係要堅持定放鬆,又擔心係咪縱容。好明白。聽到禁多媽咪的意見,似乎係堅持得唔岩時間。你話對嗎?

我都成日提自己唔好縱容,但又係「心太軟」。
自問都算係賢妻良母<唔知羞hehe,有時我都會用含情默默既眼神望住阿囝,佢又feel到播,佢又眼住我好耐,真係好sweet sweet 架!那一刻真係feel到佢都愛我。

不過一見到佢做錯野,都唔知點話佢。最近佢用返我凶佢的眼神望我啊,怪怪的!得個"樣"無heart 既。全家人都研究左好耐,點會有呢d 眼神,仲想話係咪學工人?點知最近,我忽發其想,照一照鏡,好似自己凶佢個播!C勒!真係唔知好騮定好笑!

本身我個人都唔係好堅持!嘻∼

關於歸位:宗熹又唔係唔識歸位,但每次都要講好多次�又或者同佢一齊做�細分action: 先"執執",然後叫"擺擺",佢又做播,有心情呢,一連幾個action都做得好好,唉∼好累,repeat repeat 係我地做父母做架!
呢排仲鐘意"掉掉",佢就講左三次+想掉的動作,我都係話唔好,要"擺擺",卒之都掉左!激C。你地話∼:evil:

試過真係掉爛左,即時話佢啦,係佢面前"抹抹",佢就只係講"抹抹", 比塊布佢抹,佢抹完,轉頭又忘記,再掉。
真係要堅持啊!每次都要再講,好似老人痴外(宗熹)遇著超護士(mami) 一幕一幕再上演!∼∼腎下姐。

但有d野又睇一次就記得播!點呀!
總之……努力啊!<唔係點姐!

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 00:59 發表
今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就 ...

EdgarMa,
我想知學識左d 乜
BTW, 唔上parent 班係咪唔上得pg? 响第二度上過得唔得?

原文章由 Edgar媽 於 07-7-11 01:09 發表
cow - 我朋友對仔返緊, 大仔3歲半, 細仔2歲1個月, 返左around半年, 即係細仔返時19個月, 兩兄弟一班, 我朋友話返左幾堂個細仔已經可以同佢separate, 唔知係因為阿哥都係同一班冇咁驚定係其他原因 (佢個仔都唔算 ...

where is the workshop?

原文章由 cleverbb 於 07-7-10 19:37 發表

I just talked to them for the playgroup time. It can open a new class on Sat 2-4 p.m. for a minimum of 4 bb. Is there any one interested?  But of course, the first thing is to enroll their pa ...

大家咁咪, 我地要學多d忍耐.
以前Odo肯執野, 而家到左空間敏感期, 又開始亂掉野, 我都想暈. 又推櫈, 近日教佢搬起張櫈唔好推, 開始有少少成效.

原文章由 zzerong626 於 07-7-11 11:45 發表
小米
我咪一樣,其實情況差唔多,有時都唔知係要堅持定放鬆,又擔心係咪縱容。好明白。聽到禁多媽咪的意見,似乎係堅持得唔岩時間。你話對嗎?

我都成日提自己唔好縱容,但又係「心太軟」。
...

小米,

現在過了一個學期,大部份小朋友的紀律慢慢提昇了,但他們的年齡還很細,還很需要有成人陪同在側. 但有許多時侯,在覺得安全下,我都會鼓勵阿囡在我視綫範圉內自己做,我会在較遠的地方觀察他的安全,給他最大的自由.有時他也不需要媽媽,他會主動找老師幫忙或教他做嘢.

我睇了一本書講,形容歲半的孩子是用腳思考,走到那褱,想到那褱,大腦与腳同步.他往往不是事先想好要做什麼再去做什麼,而是隨興所至,在屋子褱四處亂跑,偶爾停下來對某樣物品稍作觀察.這和較大的小孩经過選擇後,有目的地選擇大不相同.2歲以下的孩子只能通過時間,幾個月或更長的時間,再經過觀察和成人的引導下,從中找到有興趣的地方去工作,慢慢,慢慢地班房方可有秩序的改善.

最近班中來了幾位插班生,大約2歲以上,各方面都好好,工作表現好專注和成熟,只要再熟悉學校生活,就他們的表現真的可以獨自上課.
因此,小朋友是否可以自己上課,好视乎他對那所學校的安全感和歸屬感有多少,當然最重要還是本身的成熟程度,身体及心理有沒有做好準備獨個兒上學.最清楚始終是父母本身,不可付加太大壓力.學校是小朋友的第二個家,上學是一件好開心的事才對.

記得整個學期,老師在班房教過阿囡一次歸位的方法及次序.跟著都是小朋友自己去做.如果小朋友不願意去做,老師指導我們家長不要勉強,可以引導他們,要請他們和自己一切放好原位.但走了去,不了了之就不可以的.阿囡也有他不願做的時候,但我發現在正常情況下,他不是懶惰,而是一些太重於他們年紀,或容易跌落地的物件都不大願意將它們歸位,可能有很多失敗的经驗,相反,較輕,細件些,都好願意去做,我唸要想想方法,增加他們的成功感.

在教室內有幾種行為是被禁止的,其一是一個孩子無端打擾另外一個專心工作的孩子.有沒有發現小朋友在地上工作時,先要放了一張墊子在地上,再在上面工作,目的是令到小朋友的工作用具之類不要亂散,做事要井井有條.另一方面,就是不要讓其他人打擾或侵入墊子範圍內專心工作的孩子.當然,在工作時,孩子眼神接觸打招呼是设有問題的.小朋友或家長之間的交流還是留在集体活動時間較好,不然上蒙特梭利教室就失去了意義了.

其實都吾知自己有冇講錯,大家再研究吓.

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 01:11 發表
上左兩日bc, 發覺小朋友于蒙氏教室, 都唔係我想像中咁free..
除左進進岁半, 其余四个小朋友都係二岁左右, 教具, 佢地玩兩玩, 就去玩另一樣..老師当然要佢歸位, 見我陪住進進又常常走過 ...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

CHILDREN’S OWN WORKSHOP SCHOOL
          Rooms 501A & B, 5/F,One Hysan Avenue,Causeway Bay,Hong Kong.

http://www.montessorihouse.com.hk/eng/index.php?page=contact_us_send
原文章由 LittlePigmom 於 07-7-11 17:15 發表
where is the workshop?

小米,

關於進進上堂時吾肯自己食
我想開初不要太勉強
抱着玩玩的心態
如果試過都吾肯就由得他
俾些時間佢觀察其他小朋友食嘢
等他受同輩的影响覺得有趣
種會有一日他會自己來
這段時間自己食与否或用叉匙与否
真的不重要
最重要換醒他的興趣
嘗試成隻蕉吾碌皮
等食時俾進進親自去碌皮
有了成功感
隻蕉都好味好多
其它可以嘗試帶隻熟蛋試吓

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 00:59 發表
今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就 ...

I'm interested.  Please count me in if you guys are really going to form a group for the new class!  Thanks!

Cleverbb,  I've pm my mobile no. to you and kindly contact me if there is any further arrangement .  I'm so so busy these few days and can't visit BK during office hr!!

I'd also like to join the Sat class, please count me as well!

原文章由 fionapp 於 07-7-11 10:31 發表

Hi 小米和其他媽媽,

硬頸看來是這個年齡的特性之一, 我亞女也是, 前陣子也像大家一樣很頭痛; 多謝zita介紹了一本情緒的書籍給我看, 大概是講父母應該用同理心得(empathy)去對待小朋友的情緒問題, 從她們的角度去睇件事, 用真心去感受她們的感覺再表達出來, 例如當她們不願去歸位時, 可以想到可能她很渴望立即去玩另一個玩具, 就同她說: 你一定是很想立即去玩xxx, xxx好似好好玩喎, .... 不過我們一定要擺好yyy先, 不如依家我們一齊去擺呀!

最初都覺得亞女咁細可能未必啱用, 但試過一兩次在大小姐發脾氣時應用又好似有d成效, 雖然可能都要有一些妥協, 例如一齊擺, 不過我想凡事都可以慢慢來, 好似大人咁, 當拆哂面時都要讓一讓步

hi,
我都係一個好鍾意蒙特梳利既媽媽, 我囝囝一歲之後我先從bk認識蒙特梳利, 開始睇書, 買vcd, 買教具, 上堂.

所買既教具可以話全部都未用得
nil

cleverbb,
我都有興趣試下,我會參加parent class先,可以join你地嗎?

喜歡摔東西,怎麼辦 ?

Quote自你的1歲孩子, 給大家参考吓............

做媽媽的想教導兒子不要亂丟東西
當然是一種極正常的反應
但是
對一歲七個月到一歲九個月大的孩子來說
他們就是愛扔東西
你的兒子還沒有發展出良好的[拿--給]的觀念和行為
(這種行為通常要再過幾個月才會養成)
你可以試教他玩[謝謝]的遊戲
你把東西給他時
他要說謝謝
換你接過東西時
你說謝謝