用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

BC

Hi,

For your information,

The contact of Best Conxxxx

tel: 21118903 (TST)
35807233 (Koloon Tong)
www.bestconcept.net

原文章由 viola_siuba 於 07-7-8 02:03 發表
你個架好靚@v@~幾多$$架?
我成日睇下你地d擺設後就好想dum左張sofa:p~~~
哈~

係ikea買, 大約$7xx 原本我要三層, 但佢落錯order變左四層, 我覺得個架其實唔係太靚, 不過勝在可以調較高低, 就番小朋友高度.

我之前都見過有媽咪讀呢間, 以為個名叫own workshop, 一路都搵唔到個web, 我會去睇下環境, 因為近我. 睇完再報料.
原文章由 dilyshung 於 07-7-8 15:43 發表
Hi 大家好,第一次入來,原來好多0512既媽咪都係蒙媽

最近想幫阿仔揾playgroup, 見到有以下呢間:

http://www.montessorihouse.com.hk/

唔知有無人對佢有認識呢?口啤如何?因為好 ...

連日黎我都搵唔到適合既書架, 無意中搵到呢個web, 未知價錢但係設計好good.
<<書架>>

I have sent an application form to BC too, on their waiting list.

Catherine, LittlePigmom,

今日bc既老師話同佢講, "細細声"喎, 同埋佢叫后不回應, 咁我今晚試左, 話我唔明你想要什麼, 你叫媽媽, 媽媽就會幫你, 咁佢就即時跟我口水尾講"mama"..

希望佢快啲唔叫啦.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

LittlePigmom,

我今日第一日上bc咋, 基本上都係我陪佢玩, 老師話第一堂等佢熟習环境先喎.

你可否pm odo playgroup既information我?

因為我都唔知會否continue, 帶佢去bc其實好harsh, 原來搭小巴兩个站就到, 又要收車, 我明天都係行去, 今日回程又好似唔係好遠.

返到家6.30pm, 佢瞓左, 就9秒9煮反, 自己沖涼, 佢醒左, 就同佢沖涼, 跟住同佢一齊食反......玩..忙到11.45pm...  help!

Thanks thanks...其實我都應該打電話去問吓,但返工忙到九彩,轉頭又過晒鐘!!

見到你地真係佩服可以在家做咁多野實行Montessori...我實在太懶啦!

原文章由 甲由仔 於 07-7-9 15:15 發表
我之前都見過有媽咪讀呢間, 以為個名叫own workshop, 一路都搵唔到個web, 我會去睇下環境, 因為近我. 睇完再報料.

甲由仔,

麻煩你報料, 都有興趣.

原文章由 甲由仔 於 07-7-9 15:15 發表

Happy小米,甲由仔

Children own's workshop
初步問到:
6-18mths > Smart babies
18mths or over > Montessori playgroup

my son is now 18mths, so i can enroll their Parent's seminar to realize the envoirnment, the schedule, all about workshop.  It's fee.  They will fax the form to me.

And, i can enroll the trial class to expertise which class is suitable by their teachers.

Normal class:
Smart babies~ $1,920/ 12 lesson  1hr per lesson
Montessori playgroup~ $2,370/ 12 hrs (can be choose 2hr per lesson)
Plan A: monthly class $2,500  2 class per week
Plan B: monthly class $3,000  3 class per week
All the class of July is full.

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-10 11:19 編輯 ]

又多間MONTE classroom 正
zzerong626上完記住分享 嘻嘻 唔該你!

原文章由 zzerong626 於 07-7-10 11:16 發表
Happy小米,甲由仔

初步問到:
18mths or over > Montessori playgroup

my son is now 18mths, so i can enroll their Parent's seminar to realize  ...

Hi, Kate.Tong

關心吓, 你囝囝返BC, 重有冇喊呀....
妹妹豬 齊來做個好朋友)

JojoB
無問題,但要parent's seminar排到八月先有

原文章由 zzerong626 於 07-7-10 11:16 發表
Happy小米,甲由仔

初步問到:

my son is now 18mths, so i can enroll their Parent's seminar to realize  ...

I just talked to them for the playgroup time. It can open a new class on Sat 2-4 p.m. for a minimum of 4 bb. Is there any one interested?  But of course, the first thing is to enroll their parent's seminar to learn more and see if it suits you.

Dear zitaeric,

Thanks. My son next class will be on this Thur, I hope he will not cry.

By the way, your girl is working in Montessori class, where is it? Seems your girl quite concentrate on the works and enjoy.

Tks.
Kate tong

原文章由 zitaeric 於 07-7-10 18:01 發表
Hi, Kate.Tong

關心吓, 你囝囝返BC, 重有冇喊呀....

今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就范:cry:

晚上, 叫進進收玩具, 只不過叫佢將隻玩具蛋放入蛋格度, 佢都唔肯, 我就想起老師話我唔堅持, 于是就坐在房中一角地下, 叫佢放入, 唔畀佢走, 点知佢c都唔肯, 我又tum, 又講道理, 只係要佢放一放入去...都係唔肯...居然由9.30對峙到11点, 佢開头又笑吓又咋哭, 又hone头埋黎dar我,..到最后当然是大哭尖叫..(因為佢好想睡/又想要奶)..

見佢巳好累,巳11点(平時佢10点要睡)就捉住佢隻放左入去当打圓場....岁半人仔, 咁硬頸的?

究竟我是否要堅持, 要佢歸位? (其實,我一路都做clean up畀佢睇巳好多个月),
一路都係畀好多自由佢, 諗住盡量滿足佢既need,(諗住用誘導方式) 唔知會否變成緃容...有時佢會特登做相反既嘢....又用哭來要脅我..

get loss...
可否畀一些意見?

cow - 我朋友對仔返緊, 大仔3歲半, 細仔2歲1個月, 返左around半年, 即係細仔返時19個月, 兩兄弟一班, 我朋友話返左幾堂個細仔已經可以同佢separate, 唔知係因為阿哥都係同一班冇咁驚定係其他原因 (佢個仔都唔算怕羞), 我個朋友放低佢地入pg 就同老公去breakfast 同行街等夠鐘湊仔, 佢話d 仔上得好開心, 但就冇特別提到學識左d 乜

或者你地想知d 咩我再call 個frd 問下

上左兩日bc, 發覺小朋友于蒙氏教室, 都唔係我想像中咁free..
除左進進岁半, 其余四个小朋友都係二岁左右, 教具, 佢地玩兩玩, 就去玩另一樣..老師当然要佢歸位, 見我陪住進進又常常走過黎搞(或許想同進進玩) 老師当然過黎stop...
老師入左去同一个小朋友換片, 有兩个小朋友郁手(可能見老師不在), 其中一个抓住另一个塊面, 我叫停佢地, 那个小朋友塊面花左.
暫時好少見有專心工作這回事.

Zita,
可否分享cdb教室既情況, 你地家長坐在一角嗎?
老師要小朋友歸位, 會用咩語氣的? 有冇用眼神暗示?
其實小朋友都可能想同其他小朋友玩吓, 蒙氏教室好似唔可以..你覺得如何?

ps. 你打啲字点解咁細? 睇得有啲难度..

[ 本文章最後由 Happy小米 於 07-7-11 01:13 編輯 ]

happy 小米,
我個仔0805出世比你個仔大5個月, 佢13個月大時上kindermusik 學左 "toys away", 從始返到屋企每晚我要佢執玩具就唱toys away 首歌, so far 佢都肯執 (不過我擺玩具的位置唔係話好梗, 有一個drawer 放d 細細件玩具, 唔會好整齊, 不過而家阿仔會知道邊d 野入drawer, 邊d 擺台面), 不過有時如果佢好眼訓又或者心情唔好唔想執, 一晚半晚我都會由得佢, 畢竟都係一個歲幾o既 人仔, 只要你晚晚堅持要佢歸位, 佢會知道係一個習慣, 習慣都係慢慢養成的.
至於你話怕唔怕變成縱容, 這個我真的不知, 以下係我仔o既 case, 有冇mami 可以comment 下

成日將d CD 擺入個player 度, 但聽唔夠5秒又要換disc, 搞黎搞去, 終於比爸爸鬧, 不過轉個頭又唔記得又搞, 點樣講先聽呢? 大大聲唔得, 只係喊一餐跟手又搞過, 細細聲唔掂, 直頭當你冇到, e 個到底係咩敏感期? 如果為左fulfill 佢o既好奇心, 要搞咩都比佢搞, 會唔會變左冇枉管呢? 點算好?

原文章由 Happy小米 於 07-7-11 00:59 發表
今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就 ...

我個仔都係超硬頸,同埋好細已經好要面.而家我遇到你咁嘅情況,見攪佢唔掂,就搵第三者幫口出手,佢就好多時都肯聽第三者話,可能佢覺得咁好落台啲.
原文章由 Happy小米 於 07-7-11 00:59 發表
今日上bc, 進進唔肯自己拿住隻蕉食, (我用保鮮袋包好外面, 係乾淨的), 咁就大哭, (因為佢好鐘意食蕉) 我唔想佢影響其小朋友, 就照餵佢, 老師話我唔夠堅持...跟住換左牙籤, 都唔肯自己食, 哭到癲左, 最后我都係就 ...
‹ 上一主題|下一主題