用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2

fionapp,

見到你屋企的布置, 我們應該住在同一屋苑. 我屋企都只整好一半, 等我整另一半都比D相大家睇comment 下.

Edgar媽,

你先不要hard sell 蒙氏, 同你老公講, 論係唔係行蒙氏, 小朋友都要有他們的地方放玩具或書, 既然係咁, 何不做得整齊一點, 買D適合他們的矮櫃等,等佢地玩完可以自己收得整整齊齊, 通常佢地都唔抗拒教小朋友執拾等自理能力的安排, 但在真正佈置, 自己則加入蒙氏的原素, 慢慢加D, 相信做完後佢地跟本不知道這就是蒙氏.

fionapp
你屋企好大呀,好善慕!又禁整齊,
我都要努力!

Littlepigmon ﹠
fionapp
我都係TKO友,曾經去過小童群益會樂緻睇過都唔錯,入左紙啦,等interview 先可以了解多D。 有朋友又介紹坑口站之南豐廣場地下有間幼園,可以參加playgroup 玩下先,再考慮入讀與否。

原文章由 fionapp 於 07-7-5 00:10 發表
我又報到::" />
不過睇到頭暈

EVEN,
Finally, which kinder are you going to go?
Any other good ones in TKO?

我的家==>
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view&mid=115753&page=1&fo ...

Zita
好有興趣你講的美術為基礎的幼兒playgroup,可否比多d資料,如果活動性質�地點�時間�價錢可的話,都想報。

快上完幼潛,剛enrolled trial class of Kindermusik in Kwun Tong, 仲想物色下多些 playgroup. 唔該晒!

原文章由 zitaeric 於 07-7-5 10:03 發表
BK 衣個版本真係睇到眼花花, 以前那個舒服很多, 我唸佢地現在分階段地改, 有好多keys好似未用得, 有些又吾知佢有嘜用.........不過, 現在下載相片, 比以前好得多, 吾需再要預先整細個size.期望有好嘅改變 ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-5 11:29 編輯 ]

原文章由 zitaeric 於 07-7-5 10:03 發表
BK 衣個版本真係睇到眼花花, 以前那個舒服很多, 我唸佢地現在分階段地改, 有好多keys好似未用得, 有些又吾知佢有嘜用.........不過, 現在下載相片, 比以前好得多, 吾需再要預先整細個size.期望有好嘅改變 ...

Hi zitaeric,

Happy to know that you will also attent playgroup in Victoria.  Which session will you attend?  My girl will attend
2:45pm session.  Hope will meet you there.
It seems that the art class in the Belcher is good, isn't it?

BBBernie

BBBernie,

我都係報了寶翠維多利亞, 不過是1:00嗰班,其它嗰些班全full哂,好可惜了.

& zero,

嗰Toddlers美術班都係在西環,西寶城內, 叫Artive K....., 我好鐘意衣間,雖然地方不大,但是佢地會俾小朋友用許多吾同種類嘅工具同方法去認識顏色同作畫,做勞作等.一星期上一堂, d女仔老師好可人同好親切傢.

我試了幾間kindermusik,我揀了Kindermusik by C....

全部都在中西區,方便我帶返學...最近行到腳都痛 !!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我都報到!不過BK難用了...很多不明...

hi各位, 我都報到先.

ZITA
would you pm website/ tel no., I want to know about the price and time.  did it suit for 18months? thanks
Zero

原文章由 zitaeric 於 07-7-5 13:26 發表
BBBernie,

我都係報了寶翠維多利亞, 不過是1:00嗰班,其它嗰些班全full哂,好可惜了.

& zero,

嗰Toddlers美術班都係在西環,西寶城內, 叫Artive K....., 我好鐘意衣間,雖然地方不大 ...

Hi zerong626,

I'm also TKO mami. My BB will study in 樂緻 in this Sept. You can ask me if you want to know some more about this kindergarden.

原文章由 zzerong626 於 07-7-5 11:17 發表
fionapp
你屋企好大呀,好善慕!又禁整齊,
我都要努力!

Littlepigmon ﹠fionapp
我都係TKO友,曾經去過小童群益會樂緻睇過都唔錯,入左紙啦,等interview 先可以了解多D。 有朋友又介紹坑口 ...

Fionapp

我為仔仔報了翠X (寶林)
聽了他們的講座
參觀過又到門口睇過放學情況...暫時印象OK...講真都是私立幼兒園的"格局"
最吸引的是"近"
希望各位TKO媽媽如有好介紹請通知

By the way,  你的家中安排不錯wow
努力呀!

Zero
我之前都join過一期Kwun Tong Kindermuic
地方不算大  但老師不錯
希望你仔仔玩得開心

Zitaeric
有一本日本手工藝書台灣譯本名"愛的禮物"
你一定喜歡...
這位作者有另一些繪本當中有愛情故事都好吸引
你試試看....我都喜歡日本style的手工藝書

另外 各位
請問有無好細心的牙醫介紹
想帶仔仔看牙醫...但又驚佢驚
因為他的牙漬真的清不到:cry: 已經日日刷牙

[ 本文章最後由 evan01 於 07-7-5 16:40 編輯 ]
:-) 我愛這個家

Dear all,

I am a new comer. Nice to meet you all. I have finished reading all the posts in 分享蒙特梳利教學法part 1 in 4 days. Finally, finished . I learned a lot from you guys. Thanks so much for your sharing.

My baby girl is now 8 months old. Before knowing the theory of Montessori, I try to stop her to do a lot of things which I thought are dangerous to her and she cries a bit more because I don't let her to do. But now, I apply the Montessori theory to her. I let her to have more freedom. She is now more happier and cry less.

In future, hope to share and discuss with all the 蒙媽in this topic.

Here are some of the links which I think is useful.
http://montessoriworld.org/
http://www.montessori.org
http://www.ux1.eiu.edu/~cfsjy/mts/_link.htm

[ 本文章最後由 luitaitai 於 07-7-5 17:29 編輯 ]

rayvonne
多謝你慷慨的分享, pls check pm.
Zero
原文章由 rayvonne 於 07-7-5 15:54 發表
Hi zerong626,

I'm also TKO mami. My BB will study in 樂緻 in this Sept. You can ask me if you want to know some more about this kindergarden.

evan,

Re: 牙醫

pls check yr pm.

分享蒙特梳利教學法part 2

各位蒙媽:

我都追咗你地的post有一段時期. 買咗家庭版20件裝仲未開始. 要繼續努力學習你地的精神.

想同你地分享我岩岩搵到孫端雪老師的教育機構website, 有講座的片段.

http://www.love-freedom.com/main.asp

[ 本文章最後由 flam1975 於 07-7-6 15:30 編輯 ]

zero,

see pm.

大家好!

我一直有keep住看你們的post, 很欣賞你們對仔仔女女做的一切.
我都對montessori的教育理論很感興趣, 現在正在找相關的書看, 八月會試下去上家長班, 希望對蒙氏的理論進一步認識, 然後apply去我囡囡到.

我囡囡現在五個月大, 今個月我家會裝修, 我會預留BB房, 準備跟蒙氏家居的設計去做, 希望可以比到一個好的學習環境比囡囡.如果我有什麼問題, 希望大家可以分享你們的經驗給我呀!

另外, 我想問我應該幾時同囡囡開始蒙氏的教育方法呢?  因囡囡現在只有五個月大, 我都有少少迷惘應該幾時開始?  我暫時想到的, 是由學習自理開始.  我想一到佢開始識行, 大約一歲到, 就開始教佢做自己可以做的事.

請大家多多指教呀!!!

新版好難用,我都報到先

evan01,
我是牙科治療師,是在牙科保健幫小朋友整牙的,或者可給你一些意見,你仔仔的牙漬相信是牙齒表面的牙垢膜被食物中的色素染色而引致,牙漬本身並冇害,只是影響儀容而已,只要找牙醫洗牙便可清除,但好可能幾個月後又會再出現,是無辦法完全避免,唯有盡量早晚用牙膏刷乾淨牙齒,避免進食含色素食物或飲料如茶,可樂,豉油等,進食後尤其飲奶後用清水嗽口或刷牙及每年洗牙去減低牙漬的形成。

cm93002,

唔好意思,偶然睇你地既post,知道你係牙科治療師,有事想請教, 我仔仔15個月,出左十四隻牙,但由幾個月大開始就發覺他愛啜上唇,後來才發現他原來是有少少倒及牙,而家見佢經常下唇凸出,進食時看來不正常也比較困難,其實我可以幾時先帶佢睇牙醫,可以點改善呢?我好擔心佢會影響將來面型同顎骨發育,好困擾我,可以給我一點意見嘛,麻煩晒。

[ 本文章最後由 wongwongbb 於 07-7-6 01:10 編輯 ]

Hi cm93002 Zita

Thanks!
仔仔已好小飲其他飲料或食零食
不過間中半夜仍要飲奶:-| ...
他的牙漬只在下排的牙齒上   灰灰黑黑
我都好驚帶佢睇牙醫
因為驚佢驚
無論如何  感謝你們!

我昨晚買了一本名"阿尼豬  我長大了"的童書 $38
有4個有關幼兒日常生活的故事
好簡單(易讀)  圖畫美觀  還有一隻DVD 跟故事一樣
每個故事有國語及美語
好適合親子共讀及他們自行觀賞
最重要是價錢合理:loveliness:
如果不要DVD  獨立故事可以往圖書館借
:-) 我愛這個家

BC

Dear Evan01,

I have sent you pm of my address.
By the way, I have sent my baby to Best ConXXXX for infant community class. Did you son attend BC as well now?

Kate Tong