用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

今日post 唔倒出黎既mama請再留言
   2    0    0    0
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

最近真係好忙, 忙住特訓oli . 個架終於砌好但仲好亂, set 好後再post張新相大家睇.

今日我好感動, 事源我地呢個星期同阿囡一齊食飯, 我地一齊食一齊坐, 佢食乜我地都食乜, 佢真係以為可以食大人食物, 所以無反抗好開心. 而今日佢竟然可以全程自己用spoon食, 雖然仲有d係地, 但無再用手. 甲由爸見到都話佢叻左(今次真係要讚下.:loveliness: )

唉! 轉左個版面連帶post都出唔到.

原文章由 甲由仔 於 07-7-4 01:54 發表
唉! 轉左個版面連帶post都出唔到.

等我報到下先~
甲由....我真係好鐘意您個架~

AIYA 我重走去開多個添
BK轉左版之後好亂

ANYWAY

我報到啦

甲由仔 你個架好大好深喎 想快D睇下你個新擺設

好亂....

anyway 報到先!!

Hello......
妹妹豬 齊來做個好朋友)

甲由仔
oli 真係叻叻呀!EE比十萬個叻你先!
原文章由 甲由仔 於 07-7-4 01:53 發表
最近真係好忙, 忙住特訓oli . 個架終於砌好但仲好亂, set 好後再post張新相大家睇.

今日我好感動, 事源我地呢個星期同阿囡一 ...

[ 本文章最後由 zzerong626 於 07-7-4 20:07 編輯 ]

我都報到先, 見到個版面, 我真係好暈!!

報到 : :

甲由   你個架真係好大wow
呢個新版面真係要適應下
之前的post 係咪無左呢

Hello 大家好!
:-) 我愛這個家

關於Wise kids包場玩,有興趣人士有以下媽咪,可否代為安排:

zzerong626
babymok
jojoB
bakusensei (less than 9 month)
mammi_anni
kitty (kp)
kitty (cat)
cleverbb

[ 本文章最後由 cleverbb 於 07-9-10 15:45 編輯 ]

kp:
same feeling: the new BK look is really very messy and confusing! I couldn't find my old post and links and interested topics!
sigh..........why change ?
I don't know how to use so many new keys and functions and new "words" (what do they stand for???)

原文章由 kp061078 於 07-7-4 14:52 發表
好亂....

anyway 報到先!!
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

我又報到::" />
不過睇到頭暈

EVEN,
Finally, which kinder are you going to go?
Any other good ones in TKO?

我的家==>
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view&mid=115753&page=1&folderid=1370716&fid=32385279&mfid=92768&z=F(唔失用D FUNCTION:tongue: )

[ 本文章最後由 fionapp 於 07-7-5 00:14 編輯 ]

HI~ Present! 唔係好慣個new Look~~
Michael B. was born on 15 Nov 2005!

各位蒙媽你地好, 我個大仔而家21個月大, 我一直都keep 住睇lee 個topic, 你地d sharing 好好, 我學左好多野, 我都訂左d書黎睇, 希望知多d lee 個教育理念, 盡快用o係我個仔身上, 不過我好苦惱, 就係我唔知可唔可以實行改變我現有家居擺設去配合蒙氏教育, 因為我老公唔想變, 無佢o既support, 我都唔知點實行, 唔知lee 度有冇d mami 可以share 下你地d 老公係咪好support 你地, 如果唔係你地又點說服佢呢?

另外我仲有以下問題, 希望有mami 可以share 一下你地o既experience, thanks in advance

- 我琴日開始同我個仔戒片, 因為咁, 我收起晒佢d 木玩具, 因為我怕佢賴尿整濕d 玩具, d 木索左d 尿有味同唔衛生, 你地覺得咁做係咪唔好 ?

- 蒙氏係encourage 小朋友自己拎d 玩具/教具玩, 然後歸位, 我想問crayon 同畫簿你地會點安排比小朋友玩 ? 我而家o既做法係我想比佢畫就拎本畫簿同兩支crayon比佢, 一來可以教佢顏色, 2來佢可以專心畫畫畫 (因為我之前試過成盒crayon 拎出黎, 佢支支都要拎, 仲一手拎幾支, 又好難先肯比返我, 所以我諗左lee 個方法每次比2支佢, 咁又arm 唔arm 呢 )

Present!  Present!  我都報到!

The new look of BK is really confusing .  All the posts for the last 2 days seemed to be lost.  I am getting lost as well.

甲由仔,
oli is a very smart girl.  You must be very proud of her.

原文章由 fionapp 於 07-7-5 00:10 發表
我又報到::" />
不過睇到頭暈

EVEN,
Finally, which kinder are you going to go?
Any other good ones in TKO?

我的家==>
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=view&mid=115753&page=1&fo ...

fionapp
您個家居佈置都好好喎~
不過您昕昕會唔會成日走去拉櫃呢?

BK 衣個版本真係睇到眼花花, 以前那個舒服很多, 我唸佢地現在分階段地改, 有好多keys好似未用得, 有些又吾知佢有嘜用.........不過, 現在下載相片, 比以前好得多, 吾需再要預先整細個size.期望有好嘅改變啦...

終於放暑假, 有兩個月阿囡吾需要上堂, 之前個幾星期, 試了街外很多堂, 成功揀了兩個合心水的課外活動.一個以美術為基礎的幼兒playgroup, 3個老師3個小朋友, 教法好creative. 另一個是比較出名的一間kindermusik, 好少見阿囡玩得咁開心, 最近重成日自言自語唱歌仔. 再一個都有位但未上, 維多利亞嘅summer school.
佢衣個暑假会好充實. 做媽媽的我很想他在這兩個月活躍些, 俾到多些感官的刺激佢, 等到9月開學可以令到他更加投入學校生活.

至於在家褱, 希望9月前, 訓練他自已能穿,脫襪子; 扣鈕; 用剪刀; 同吾需要用片片啦. 佢現在用叉,湯匙等進食得很習慣, 我發覺小朋友用自已size的叉,匙等好難順利舀到食物, 反而用大人用的, 控制還來得得心應手.

Edgar媽媽,
我想在家裏總有一些地方可以那出來給小朋友的,給他們一個合適的小角or一個合適的小書架等,總之孩子可以自由自在地在他自己的小天地, 他們巳樂得不得了, 只要想想很多都有可能. 吾需要有大改動, 慢慢做少少, 做少少, 爸爸見到自己個小朋友咁開心, 自然有興趣知道多些, 再引導佢開始認識也未遲, 一下子太多改變是很難接受的.
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題