用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站

快6月6日啦...心情好緊張呢...有無邊位都係等跟今年派位架...

hayamama,

你同haya報左暑期活動未呀?
我個仔依家學梗做麵粉迷你食品, 佢一星期上2堂, 一堂佢自己上, 另一堂係我同佢上的親子班 . . .平時見佢粗心大意, 吾係親眼睇住佢做, 都吾會信阿仔咁有耐性做手作仔 . . .
已經做左一個蔬菜籃同一籃麵包, 都幾得意架 . . .  
原帖由 hayamama 於 09-5-26 21:39 發表
Alkyng,
好耐無見你出現啦!呢到都靜應應...
我有時都見到你帯住兩個女係我地樓下急急腳行過,所以唔敢打擾你去路,就係此終未見過呀細佬佬..
我係三期做facial,個美容師同我講:佢個女都係將天讀緊3年級,成績麻麻。佢 ...

mkowk:

我唔係去學士教室, 我係去一期住宅私人補習, 不過補埋今個學期唔會再去補lu, 因為補習老師要轉番做全職小學老師, 所以我又會再搵過私補.

tabotabo:

以前我大女都玩過麵粉花, 又係整左一籃麵包, 本來我今年暑假都想幫兩個女響青年空間補呢類暑期活動, 不過到依家都仲未得閒去睇.

tracyfo:

唔好咁緊張...平常心面對啦(我都知好難hehe..), 等你好消息

~只要有夢想,凡事可成真~

好的, 謝謝!

[quote]原帖由 alkyng 於 09-5-28 18:37 發表
mkowk:

我唔係去學士教室, 我係去一期住宅私人補習, 不過補埋今個學期唔會再去補lu, 因為補習老師要轉番做全職小學老師, 所以我又會再搵過私補.

tabotabo,
你學車學成點呀?考到車牌未呀?以前係加拿大我都有揸車,不過返到嚟見到d香港司機揸車好狼死,所以唔敢吸香港牌...
呀女已經係U21報咗d暑期班,包括紙粘土,如果時間許可都會幫佢報吓其他課程,不過今年就無係U21報暑期英數班,唔知附近邊到有較好嘅選擇?
Alkyng,
如果你發現有好嘅英數班可以係暑假開始上請告訴我。Tks!

原帖由 tabotabo 於 09-5-28 17:30 發表
hayamama,

你同haya報左暑期活動未呀?
我個仔依家學梗做麵粉迷你食品, 佢一星期上2堂, 一堂佢自己上, 另一堂係我同佢上的親子班 . . .平時見佢粗心大意, 吾係親眼睇住佢做, 都吾會信阿仔咁有耐性做手作仔 . . .
已 ...

hayamama :

我依家響出面補英數班, 因為我幫阿女搵左私人補習, 所以補習老師會幫我跟...
~只要有夢想,凡事可成真~

原帖由 alkyng 於 09-5-31 12:15 發表
hayamama :

我依家響出面補英數班, 因為我幫阿女搵左私人補習, 所以補習老師會幫我跟...

alkyng..上來同你報喜...入到將天呀..
你個私人補習好唔好, 大約幾錢呀, 我都睇留意定睇下有無需要

tracyfo,
Congruluations ~ 入到心儀的學校真值得高興!
不過,這麼快就安排補習是不是太早了一點?會否把他嚇壞?我提議家長可在暑假與小朋友預先備課,有時間的話,多點帯他往未來的小學校舍走走,讓他先看看及了解上了小一後的生活是多姿多采的,他才會自發地往前走,等著向期待的小一生活進發。

原帖由 tracyfo 於 09-6-7 20:32 發表

alkyng..上來同你報喜...入到將天呀..
你個私人補習好唔好, 大約幾錢呀, 我都睇留意定睇下有無需要

原帖由 alkyng 於 09-5-31 12:15 發表
hayamama :

alkyng :

你好啊你女私人補習老師收費貴嗎可否pm 資料比我.
我阿女平時都有上開功課輔導班係慧安園. 不過都想搵個私人跟下.

請問將軍澳補習社

Hi

請問將軍澳哪間補習社較好
希望可在坑口地鐵站附近至新寶城.

謝謝

懿懿媽

hayamama,

我考牌一take pass . . . 不過缺乏路面經驗, 仲未夠膽自己driving, 一定要有人傍住 =)

係呀, 我想問你知吾知學校有咩安排呀
人地其他d學校都出晒schedule俾d學生, 例如幾時家長日, 幾時買書日, 幾時回校取功課, 暑假仲駁駛吾駛返課外活動 . . .
如果你知麻煩你通知我啦, thx

原帖由 hayamama 於 09-5-31 09:33 發表
tabotabo,
你學車學成點呀?考到車牌未呀?以前係加拿大我都有揸車,不過返到嚟見到d香港司機揸車好狼死,所以唔敢吸香港牌...
呀女已經係U21報咗d暑期班,包括紙粘土,如果時間許可都會幫佢報吓其他課程,不過今年就無係U ...