用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

alkyng

你好開心:) ,將天升中咁好,我都未睇馮升中點:loveliness:
六年後最好跨到區啦,

hayamama,
你今日有無去梁潔華買書呀?

YEELI:

真係大家咁話喇, 我地就約定六年後一齊慶祝"誇區成功"
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 alkyng 於 07-7-11 23:06 發表
YEELI:

大家咁話, 我剛去馮晴網到睇,佢地就
(轉貼)90.7%學生獲派首三個志願中學(全港平均為84%)
其中有85.7%獲派首個志願學校(全港平均為68%)

Hi all
不過有點奇怪????將天獲派頭三個志願得75%,但派英中就有差不多70%,咁..........???我覺得淨係供佈頭三志願睇唔到實質數據囉.....各位點睇呢?
將天集中火力跨區係一件好事,我見揀迦密成功既都係得幾個%,希望我地幾年後都可以跨區成功喇
大家加......加.......油啊!!!!!!

原文章由 alkyng 於 07-7-11 23:06 發表
YEELI:

YEELI:

咁馮派位成績都好犀利wor, 真係"鄧"你高興呀 ....六年後

tabotabo
有呀,不過係派咗我隻佬去處理呢項特別任務
係咩差一本數學習作未有貨呀??
yeeli, alkyng,
唔好意思,我真係好想知你地點睇到將天同馮晴今年嘅中一派位情況,因為我上佢地個網睇到嘅都只係06-07年嘅派位instead of 07-08年喎,你地究竟點睇到架? 仲有呀,我唔記得睇到佢地其中邊間小學嘅派位係寫04-06年嘅成績,咁寫法會唔會稍為概括啲呢? 我睇番梁潔華個網,佢地都仲係show緊06-07年嘅派位,但就列舉晒每間派入嘅中學名稱及派位人數,我個人覺得咁樣嘅show法比較清晰啲law...:

原文章由 tabotabo 於 07-7-11 23:01 發表
hayamama,
你今日有無去梁潔華買書呀?

alkyng

我已經去左 " 受難1.5個月" :cry: :cry:  , 如將天有信件請你通知我 !
  唉....諗起呢段日子都唔知點捱,日日就要幫人照顧個仔 , 有時話我地會去街唔煮飯 , 就黑面比你睇 , 差D未 我咋 , 開冷氣又比說話你聽 , 人間地獄的日子快D過啦

原文章由 hayamama 於 07-7-12 08:59 發表
tabotabo
唔好意思,我真係好想知你地點睇到將天同馮晴今年嘅中一派位情況,因為我上佢地個網睇到 ...

我睇馮晴個網佢就話係本年本校升中,
咁下面就有一到按入去睇過去三年既升中情況

人數就如下
轉貼馮晴網
本年度畢業生人數:161
獲派第一志願學生人數:138(85.7%)
獲派第二志願學生人數: 4( 2.5%)
獲派第三志願學生人數: 4( 2.5%)
獲派其他志願學生人數: 16( 9.9%)

點睇 我就覺得最好就全部人數升去邊都知就最好,但
佢地唔係咁公布都無法,
哈哈 我入咗家教會,我會提出多d意見比馮,等佢地小學
同我地家長都有不段既進步,

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-12 10:21 編輯 ]

Hi hayamama
06-07咪即係今年既升中派位結果囉

原文章由 hayamama 於 07-7-12 08:59 發表
tabotabo
唔好意思,我真係好想知你地點睇到將天同馮晴今年嘅中一派位情況,因為我上佢地個網睇到 ...

Q太郎媽咪,
你地真係肯定呢個'06-07年度中一派位結果'真係講緊今年嘅?
但我係小一選校時,即係around1-2月嘅時候曾經想參考吓各小學嘅中成績;最近亦都再睇過,但當其時已經睇到個標題都係mark住個'06-07年架啦喎... ~ 佢地有無咁快post晒啲資料上去網頁到呀?:-|
原文章由 Q太郎媽咪 於 07-7-12 11:29 發表
Hi hayamama
06-07咪即係今年既升中派位結果囉

係喇係喇...我諗就係馮晴啦,點解佢登三年嘅派位結果而唔係一年一年咁list out呢? 再者,我覺得要列出該年度全部六年班學生所派往嘅中學先可以反映真實的成績law...

原文章由 yeeli 於 07-7-12 10:04 發表

我睇馮晴個網佢就話係本年本校升中,
咁下面就有一到按入去睇過去三年既升中情況

人數就如下
轉貼馮晴網
本年度畢業生人數:161
獲派第一志願學生人數:138(85.7%)
獲派第二志願學生人數: 4( 2.5 ...

原文章由 hayamama 於 07-7-12 14:02 發表
係喇係喇...我諗就係馮晴啦,點解佢登三年嘅派位結果而唔係一年一年咁list out呢? 再者,我覺得要列出該年度全部六年班學生所派往嘅中學先可以反映真實的成績law...

你諗, 不如你入去馮睇多次,我就見到佢地今年既升中百分比,
人數同中學名,但唔係張三年一齊合埋登出嚟.

其實睇小學既成績跟本就唔可能係完全知道,就算係週圍既家長
話呢間小學係band 1,但都唔係真正反映到六年真實成績,佢地可能係報分試先至發力,一間學校第一組別既學生多,有50%以上既小學就會比人叫做band 1小學.
但我覺得一間學校成唔成功就係除咗成績最重要教出有品德既學生同埋有家長既信賴,如果有d只係為咗提高名譽,咁就好可惜,佢一定唔會對小朋友有所愛惜,其實大家升咗小學就知自己小朋友適唔適合呢間小學,我覺得入咗後先至覺得有問題都可以轉校架,
我睇報紙成日都報導鮮魚行小學,面臨c校,但個校長次次都好努力去保住間學校,又幫學生補習,就算成績唔係最好,但呢個校長都好直得人尊敬.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-12 14:49 編輯 ]

yeeli,
Agreed!!! 我真係見到有家長因派小一派得唔拖唔水而決定同小朋友轉去鮮魚行讀,學你話dry:校長咁努力保住小一,呢間小學應該都唔會太差

原文章由 yeeli 於 07-7-12 14:22 發表

你諗, 不如你入去馮睇多次,我就見到佢地今年既升中百分比,
人數同中學名,但唔係張三年一齊合埋登出嚟.

其實睇小學既成績跟本就唔可能係完全知道,就算係週圍既家長
話呢間小學係band 1,但都唔 ...

alkyng

我今日去仔仔結業禮睇佢表演,剛剛撞到個朋友同佢個仔,
佢地今日去將天註册同交書費之類,佢話書費$1200,點解
你會貴d,不過佢地自行就己經入咗將天,係咪所以會平d架.

YEELI:

應該其實一樣架, 可能你朋友無同你提到仲有350蚊書簿費, 所以$1273買書再加$350書簿, 所以要成1600蚊.

Hi Alkyng

我昨日回到家check下d書 , 點知其中的 一本英文書的底部一角落位係爛左 , 於是打電話去天利行 , 初初佢地唔肯會的 , 後來的周佢講我話d書都係今早係學校買的 , 我當時都係check左d書的數量和對d書名 , 但沒有每本都詳細去check過 , 你冇可能唔換的 , 後來才肯換比我咋

Kiukiubb:

你都遇到呢d情況呀, 同天xx買書真係要check清楚呀, 我之前響佢地舖頭買都係咁呀, 比左一本我仲以為係二手書0既新書比我, 本書d角爛左之餘, 仲要底個皮有條摺痕(相信已摺左好奈), 所以我唔肯要呀, 但佢又話剩番最後一本, 不過我要求佢訂過本身比我, 因為我唔想個女見到本書爛晒, 都無晒心機去睇呢:tongue:

嘩...你地講完我都立即去望吓,好彩都無咩事...

原文章由 alkyng 於 07-7-14 23:49 發表
Kiukiubb:

你都遇到呢d情況呀, 同天xx買書真係要check清楚呀, 我之前響佢地舖頭買都係咁呀, 比左一本我仲以為係二手書0既新書比我, 本書d角爛左之餘, 仲要底個皮有條摺痕(相信已摺左好奈), 所以我唔肯要呀,  ...

My son has finished the intreview of 優才 on this Saturday.  Frankly speaking, I like the "software" part of this school but the "hardware" part -- the enviornment of the mongkok school.....
‹ 上一主題|下一主題