用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

原文章由 hayamama 於 07-7-10 14:29 發表
kiukiubb,tokyleung,yeeli,alkyng,
唔該晒你地嘅提點,聽完你地講真係覺得鬆番一口氣 今日打番屋企工人都話佢食咗'kong生素'真係好咗,不過尋晚真係好似yeeli居士所言:咳得好犀利,仲嘔 ...

你女咁高燒,點解無比肛藥你女,佢係咪有比橙色高燒藥食呢?
定佢己開始退咗燒呢,如果退咗二日倒就定好多.

原文章由 Terry280905 於 07-7-10 12:14 發表

HCM,

我仔也是讀信義會小學.

O very good, we meet my friend
Your son in which class ar nice to meet you!

原文章由 HCM 於 07-7-10 16:03 發表

O very good, we meet my friend
Your son in which class ar nice to meet you!

9月升小二, 現在不知道.

yeeli居士,
你又說中了!!! 不過呢隻橙色高燒藥一早就由TKO醫院的醫生發了給呀女,食咗幾日都仲係又上又落咁,幸而食咗kong生素後開始有番起色咋!

原文章由 yeeli 於 07-7-10 15:02 發表

你女咁高燒,點解無比肛藥你女,佢係咪有比橙色高燒藥食呢?
定佢己開始退咗燒呢,如果退咗二日倒就定好多.

原文章由 hayamama 於 07-7-10 18:20 發表
yeeli居士,
你又說中了!!! 不過呢隻橙色高燒藥一早就由TKO醫院的醫生發了給呀女,食咗幾日都仲係又上又落咁,幸而食咗kong生素後開始有番起色咋!

haya
你咪玩我啦, 居士
原來tko醫院開咗比佢,咁佢今日退咗幾多,佢有胃口就會快d好,開始有起色都安心d,

原文章由 Terry280905 於 07-7-10 18:06 發表

9月升小二, 現在不知道.

wHY

唔好意思, 有冇人有興趣買二手小一中英圖書 ?

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1052147&page=1&extra=page%3D11#pid17683354

原文章由 HCM 於 07-7-10 19:56 發表

wHY

因為明天派成績表才知.

係呀,呀居士你真係好'靈-keng'呀∼真係好似你講咁一路好啲好啲...不過最緊要都仲係唔須要住院,而家先無咁驚咋:-|

原文章由 yeeli 於 07-7-10 18:44 發表

haya
你咪玩我啦, 居士
原來tko醫院開咗比佢,咁佢今日退咗幾多,佢有胃口就會快d好,開始有起色都安心d,

原文章由 hayamama 於 07-7-10 22:01 發表
係呀,呀居士你真係好'靈-keng'呀∼真係好似你講咁一路好啲好啲...不過最緊要都仲係唔須要住院,而家先無咁驚咋:-|

一路一路好,咁就好啦,:) :) 希望你報告出無事,同隻抗生素
arm食,咁就快d好返晒,

原文章由 yeeli 於 07-7-10 14:52 發表

何xx,其實我自己都係睇佢,佢好細心同睇証好準,
但我個仔試過幾次食咗佢d藥就去唔到尿尿,又成個'牛'晒
我見到咁樣就好驚,咪立刻去馬e生到睇返,我都唔知點解咁樣

alkyng
我想問你 ...

無理由去唔到尿尿wow , 你可以打電話同姑娘/醫生講番個情況叫佢地換藥.
:-D

原文章由 Terry280905 於 07-7-10 20:55 發表

因為明天派成績表才知.

Would we opening the Topic for our school.

yeeli:

我唔記得覆你tim, 我係食開余x生的保嬰丹架, 如果阿女個日起身有幾聲咳及帶痰聲, 我就會比佢地食架喇, 之後就要佢地飲多d水及戒口, 好多時都頂得住, 又或者知個日佢地將會食好多熱氣野, 我又會比佢地食定打底.
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 HCM 於 07-7-11 14:34 發表

Would we opening the Topic for our school.

yes, sure. but I am afraid no body chatting, might be only us.

Anyway, you open this topic first.

原文章由 Terry280905 於 07-7-11 18:27 發表

yes, sure. but I am afraid no body chatting, might be only us.

Anyway, you open this topic first.

For our communication, topic 己開了, 你呀仔派咗成績表, ok ma

原文章由 alkyng 於 07-7-11 18:02 發表
yeeli:

我唔記得覆你tim, 我係食開余x生的保嬰丹架, 如果阿女個日起身有幾聲咳及帶痰聲, 我就會比佢地食架喇, 之後就要佢地飲多d水及戒口, 好多時都頂得住, 又或者知個日佢地將會食好多熱氣野, 我又會比佢地 ...

alkyng
我仔仔bb嗰時就比過余x生佢食,又無想過大個食都得,
咁我都試下先,有時食咗m記熱氣野都可以清下.
你點樣比佢食架?係咪開水定就咁食咗飲水?

Hi Alkyng, kuikuibb
FYI.......我今日睇左將天今年成中派位結果,接近70%獲派Band 1英中(即係接近70%係band 1學生),相信係歷年新高(往年都係5x%-60%)......
聽見學校有咁好既成績,都唔知開心定唔開心呀!!!學校方面需要keep住此成績,必定全力以赴、做到最好,力求再創佳績;咁我地d小朋友又可能又要全力以赴、做到最好啊!!!!
咁大家一齊努力喇!!!!!!!!!

原文章由 tokyleung 於 07-7-11 11:44 發表

無理由去唔到尿尿wow , 你可以打電話同姑娘/醫生講番個情況叫佢地換藥.

tokyleung
係呀正常就無理由會咁,我仔都試咗三,四次,我係見我仔過咗藥力四個鐘頭後就可以去到,咁先至知係食咗藥後去唔倒,一停咗藥就無事.
可能唔適合佢食.但我仔仔d同學仔睇都好ok,係我仔係都要出到法國睇先好,無計.

YEELI:

我係用spoon開少少水, 等佢地易d飲, 因為之前試過就咁比佢地食, 不過d粉會粘著佢地喉嚨攪到佢地係咁咳, 所以都係用少少開來飲會好d. 如果你仔仔食, 每次應該要食兩樽架.

q太朗媽咪:

今日我一早上左將天個網到睇到呀, 佢地今年派位成績真係唔錯呀 , 希望我阿女六年後都會係其中一位獲派英中0既學生啦.
‹ 上一主題|下一主題