用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

alkyng-------全職媽媽--2個女---大女(將軍澳天主教小學)
yeeli----------
全職媽媽--1個仔---(保良局馮晴紀念小學)
Kiukiubb------在職媽媽
--1個女----(將軍澳天主教小學)
terry280905-在職媽媽--1個仔----(信義會小學)
MIHO---------在職媽
--1仔1女---大仔(天主教聖安德肋)
mandyk------在職媽媽--2個仔---大仔(天主教聖安德肋)
991129------在職媽媽--1個仔---K2(D.Hill Ling Liang)
elaineho73---在職媽媽--2個女1仔---大女(黃永樹小學)
                     細女07年9月揀小學會入返家姐既學校
杰杰媽媽------全職媽媽--1個仔---(東華三院王余家潔)
Q太郎媽咪-----在職媽媽--1仔1女--(將軍澳天主教小學)
                      大女升中四喇
tabotabo----在職媽媽--1個仔----(梁潔華小學)
hayamama---在職媽媽--1個女----(梁潔華小學)
hcm----------在職媽媽--1個女-----(信義會小學)
ac02----------在職媽媽--2個女女--(坑口信義會小學)
yy02----------在職媽媽--2個囡囡--(王余家潔紀念小學)
angelmumy---在職媽媽--大女P6細女P1--(黃永樹小學)

[ 本文章最後由 alkyng 於 07-8-15 16:48 編輯 ]
   0    0    0    0
~只要有夢想,凡事可成真~

YEELI:

我今日去左將天註冊喇, 已經知道要買乜野書喇, 真係要成1500左右呀 ,

KIUKIU:

我個女都係讀"誠"班呀, 而我個女個男同學都係呀, 所以我好放心呀, 有呢位男同學仔幫下手照顧我個女

原文章由 alkyng 於 07-7-4 00:08 發表
YEELI:

我今日去左將天註冊喇, 已經知道要買乜野書喇, 真係要成1500左右呀 ,

KIUKIU:

我個女都係讀"誠"班呀, 而我個女個男同學都係呀, 所以我好放心呀, 有呢位男同學仔幫下手照顧我個女

alkyng

咁咪好囉 , 到時我地可以一齊傾下佢地D功課 , 因為有時我女會 "蒙蒙地 " , 我驚老師講左佢會唔記得
買書當日你會否帶亞女去呀 ? 如果係到時要介紹去地認識下 , 不過我驚我女會嚇親你呀 , 因為我女好男仔頭架 , 一d都唔似女仔:cry::cry:

kiukiubb:

我依家都仲響到想緊呀, 因為個日我個女有暑期班學緊, 而我留下就有天利行, 一陣我會去問下響佢間舖到買書齊唔齊, 如果齊的話, 我會響留下買唔經學校, 而校服亦會帶個女去買, 因為親身睇下套校服岩唔岩個女會準d, 我怕度左身, 到時套校服來到都係會有出入.

alkyng

ic.. 我女都未放暑假呀 , 所以我都仲諗緊好唔好同佢請假 , 好煩 , 但將天就一定要返去註冊 !

dear all
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=885432&extra=page%3D1  想重温part 1就按入

alkyng

好呀開過新part 2,我都收到馮晴既書單我地上學期要六百幾書費,
其他冷氣費且雜費就三百幾,
我地數學英文用郎文,中文用啓思,
另有好多既補充作業.

[ 本文章最後由 yeeli 於 07-7-8 23:07 編輯 ]

原文章由 kiukiubb 於 07-7-4 11:23 發表
alkyng

ic.. 我女都未放暑假呀 , 所以我都仲諗緊好唔好同佢請假 , 好煩 , 但將天就一定要返去註冊 !

Kiukiubb,

How are you?
您個女讀的是否幼兒學校呀 ? 是否在 Hau Tak Estate?

Terryma

yeeli:

我今日都去左天利行買書, 上學期數學都有六本呀, 我地中文用啟思, 常識, 音樂及資訊科技科就用朗文, 英文及科學用educational, 我睇過d內容, 大致上都係由淺至深, 無想象中咁深.

alkyng
你地數學咁多本, 我地數學上學期三本,中文就二本,英文就三本
音樂一本,其他全部都係郎文全冊補充作業.
我地常識唔洗買書喎, 但二年班以上既常識就要買成
六本喎,

alkyng
我唔記得問你,你會唔會加入家長會呢.你買書個間書局
係咪指定架,我地就光明書局.

YEELI:

應該係指定的, 而且有九折tim.

我地d科目多數係兩本課文跟兩本作業再跟補充練習, 而數學就係跟左兩本補充練習所以有成六本咁多, 上學期張書單total係買35本書. 加上我地有宗教科, 成長科, 科學科及資訊科技科, 呢幾科都係有書架, 所以我地要買多好多書.

原文章由 alkyng 於 07-7-4 00:05 發表
ALL:

唔知點解響之前"95區大都會"TOPIC到發表新0既文章無辦法顯示出來 , 所以我忍唔住重新開一個"95區大都會II"試下, 你地依家入來呢個TOPIC繼續傾丫

alkyng

HI I AM MIHO , 我現改了MIHO.WAH因重新登記用了另一個名
很難用  我想最新的放在前, 請問如何做 ?

另外, 我之前已想改名稱了因有些家長是不清楚自己的區號碼, 妳們話改回貼身的名稱" 將軍澳區媽咪談談小學 " 好嗎 ? 最好妳們幫幫改下, 如我們知認識便自行進入, 但一些新的好媽咪可能未必懂 .... 這是我想 可以不改的

[ 本文章最後由 MIHO.WAH 於 07-7-4 22:16 編輯 ]
MIHO

原文章由 alkyng 於 07-7-4 17:36 發表
yeeli:

我今日都去左天利行買書, 上學期數學都有六本呀, 我地中文用啟思, 常識, 音樂及資訊科技科就用朗文, 英文及科學用educational, 我睇過d內容, 大致上都係由淺至深, 無想象中咁深.

YEELI & ALKYNG

我的學校大約$1105 英文4本+workbook用朗文,數學1本+習作 用現代,中文(用普通話) 教育..等. 我同老公會8月30日可真正了解下學校.
MIHO

MIHO.WAH  alkyng

好呀改名無所謂,等大家都可以明白D入嚟傾
"將軍澳95區小學大都會" 你地再想下有無其他名

MIHO
張相係你女女呀,好可愛得意喎.

MIHO:

你個女好有肉地呀 .

YEELI:

我已經將個名改做"將軍澳95區小學交流站", 你地覺得好唔好呀.

原文章由 Terry280905 於 07-7-4 16:20 發表

Kiukiubb,

How are you?
您個女讀的是否幼兒學校呀 ? 是否在 Hau Tak Estate?

Terryma

Hi Terryma

你好呀 ! 我女讀的係將軍澳廣場的比諾中英文幼稚園

原文章由 alkyng 於 07-7-5 00:39 發表
MIHO:

你個女好有肉地呀 .

YEELI:

我已經將個名改做"將軍澳95區小學交流站", 你地覺得好唔好呀.

alkyng

此名很好 !  妳如何改到的 我一看到便進入觀看,
我想現在妳最懂此新系統, 但我最不喜歡的是要找尋最近的說話....:tongue:
我一

YEELI
是小女, 不過現在沒那麼肥了因入了幾次醫院.遲些給妳們看看哥哥.
MIHO

alkyng
呢個名好得,一行過都要入嚟八下先

miho.wah
你女做咩要入幾次e院,:cry: :cry: :cry:

alkyng

我問咗中華書局,佢地有教科書買,9折
‹ 上一主題|下一主題