用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基教~大坑東幼兒學校
樓主: FlorenceChan
go

基教~大坑東幼兒學校

原文章由 Mcmug03 於 07-7-16 11:19 發表

哈哈 ! 唔怪得咁多咕怪野啦 !
我仲係未慣用法, 好唔方便.

星期五果日先差d 比佢激到嘔血!

話說我地呢個星期會同佢去旅行,+佢的暑期班今日開始上。所以呢個星期就已經唔返大坑東。

我一早同佢一齊去揀左個 goodby cake,星期五送去學校同小朋友 farewell。又日日提住佢上星期五係佢在大坑東的last day,要珍惜同老師和同學仔相處的時間,因為下個學期我地唔返呢度lar......

之前一晚又提佢,聽日返學切蛋糕。有咁多吸引,諗住實掂啦.

點知星期五出門口,佢同爸爸 say goodby 時, 爸爸摸左佢個頭一下,佢即時發難話整亂左個頭唔返學.

死未
[

原文章由 咕怪媽媽 於 07-7-16 14:13 發表

星期五果日先差d 比佢激到嘔血!

我一早同佢一齊去揀左個 goodby cake,星期五送去學校同小朋友 farewell。又 ...

咁最終星期五寧寧有無返學呀

all,
good monring!!
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

咕怪媽媽,
你收到我PM麻

唔見 wor...

原文章由 Little_Lum_Lum 於 07-7-17 08:36 發表
咕怪媽媽,
你收到我PM麻
[

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-16 18:12 發表

咁最終星期五寧寧有無返學呀

有返......不過都嚇/激死啦
[

原文章由 咕怪媽媽 於 07-7-17 13:35 發表

有返......不過都嚇/激死啦

咕怪媽,

你點解最終會轉去創價吖?  聽閒創價新學期學費增加幅度好大, 是真嗎?

原文章由 loklok0104 於 07-7-17 13:49 發表

咕怪媽,

你點解最終會轉去創價吖?  聽閒創價新學期學費增加幅度好大, 是真嗎?

創價口碑好, 都以愉快學習見稱.
我地有個親戚教小學, 佢的仔仔都響創價畢業,入左間唔錯的小學 (唔係佢自己教果間). 到而家仔仔的功課都不用操心, 佢歸功於創價啟發的自發性學習.
我大肚時, 佢已經極力推薦.

加上創價06年的視學報告, 係教署有視學以來評價最高的.
實在令我們心動.

所以我地只係報左創價一間, 諗住收左就讀創價, 唔收or時間唔岩就留返響大坑東.
結果囡囡去面試果日表現極佳, 面試完畢仲收拾好玩具, 擺好檯櫈才同老師講 bye bye, 老師送我地出課室門口已經話, 寧寧, 下年黎呢度返學啦.
咁咪轉左去 lor

至於學費, 我冇問過以前幾 $, 今年係幾 $ 亦未問, 所以答唔到.
[

原文章由 loklok0104 於 07-7-17 13:49 發表

咕怪媽,

寧媽,
聽講以前$17xx,今年$2xxx,有15%增幅。

原文章由 咕怪媽媽 於 07-7-17 22:50 發表

創價口碑好, 都以愉快學習見稱.
我地有個親戚教小學, 佢的仔仔都響創價畢業,入左間唔錯的小學 (唔係佢自己教果間). 到而家仔仔的功課都不用操心, 佢歸功於創價啟發的自發性學習.
我大肚時, 佢已經極力推薦 ...

咕怪媽媽
創價同基教的學習模式算唔算一樣呢?我而家頭痛緊好唔好轉一家比較正規的幼稚園只做功課呢? 或者轉國際學校呢?好煩

Little_Lum_Lum,

明白你的煩惱!
我諗要睇你想小朋友第日讀咩類型小學, 傳統的還是國際學校, 仲要家長可配合!

原文章由 Little_Lum_Lum 於 07-7-18 08:28 發表

咕怪媽媽
創價同基教的學習模式算唔算一樣呢?我而家頭痛緊好唔好轉一家比較正規的幼稚園只做功課呢? 或者轉國際學校呢?好煩

all,

明天是最後一天返學,我自己都有d唔捨得呀
祝各位小朋友學業進步、身體健康,
聽教聽話。
不過我有時間都會過嚟chat吓嘅! 希望到時你哋仲記得我啦

[ 本文章最後由 FlorenceChan 於 07-7-19 10:48 編輯 ]

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-19 09:29 發表
all,

明天是最後一天返學,我自己都有d唔舒得呀
聽教聽話。

FlorenceChan,
乜你小朋友放完暑期唔返基教啦!你哋個個都轉第二間,你轉去邊

原文章由 mandymfl 於 07-7-18 14:30 發表

明白你的煩惱!
我諗要睇你想小朋友第日讀咩類型小學, 傳統的還是國際學校, 仲要家長可配合!

mandymfl,

咁你會讀傳統的還是國際學校(小一)?我又想比佢一個開開心心的童年,又怕小一佢跟唔到成日喊 又怕自己敎唔到 好煩ㄚ:(

我唔會幫囡囡選國際學校讀小一, 我驚自己教唔掂, 國際學校太自由了.....! 我會選傳統學校, 直資, 私學或官校我都未諗掂!

我覺得有學習興趣, 學習態度較重要! 只要你小朋友有實力, 去邊間小學都讀得上!

我覺得學校同家長對小朋友發展都好重要, 要一齊配合, 小朋友在學校學完的, 返屋企家長都要教, 要學得開心, 我好怕要強迫小朋友而令他們失去學習興趣, 囡囡自小好喜歡看書, 囡囡現在已認得好多字, 我諗係因為佢有學習興趣, 加上我會做好多字card俾囡囡認字有關!  

囡囡在大坑東學到自理, 獨立, 自信, 唔再係一名怕羞草啦! 大坑東老師好好, 我會間中同老師傾吓囡囡的發展, 我覺得大坑東係不斷進步的學校, 今年辦的英語圖書閱讀非常好, 見到囡囡可以自己讀英文圖書, 有好大的進步, 好開心!

原文章由 Little_Lum_Lum 於 07-7-19 09:52 發表

mandymfl,

咁你會讀傳統的還是國際學校(小一)?我又想比佢一個開開心心的童年,又怕小一佢跟唔到成日喊 又怕自己敎唔到 好煩ㄚ:(

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-19 09:29 發表
all,

聽教聽話。

Florence,
時間飛逝!這麼快一年了,我都好唔捨得你地幾個 , 呀囝有幾個同學仔都會轉校, 佢個'好朋友'都會轉校, 要早d俾心理準備佢啦.

Florence & 寜媽:好唔捨得你地呀! 記得多啲過嚟chat吓!

點解呢排咁少人上來?係咪都轉晒校?

all,

聽教聽話。

原文章由 Mcmug03 於 07-7-19 15:31 發表

Florence,
時間飛逝!這麼快一年了,我都好唔捨得你地幾個 , 呀囝有幾個同學仔都會轉校, 佢個'好朋友'都會轉校, 要早d俾心理準備佢啦.

Mcmug03,
你會唔會同小朋友轉校,越來越少識得的小朋友同埋有三個老師升左去幼兒班

loklok0104,
你小朋友係咪升小一啦?派左去邊間ㄚ。

原文章由 Little_Lum_Lum 於 07-7-23 09:19 發表

Mcmug03,
你會唔會同小朋友轉校,越來越少識得的小朋友同埋有三個老師升左去幼兒班

霖媽:
你小朋友唔係一齊升幼兒班嗎?有三個老師升去幼兒班點解唔開心?