用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基教~大坑東幼兒學校
樓主: FlorenceChan
go

基教~大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

原文章由 Mcmug03 於 07-7-25 10:11 發表

霖媽,

我地住係長沙灣, 暫時未有心儀的小學, 不過都應該要諗下啦 !

八卦下, 8月開學, 幼初班應該有新生適應期, 咁 lum lum 是否一樣唔使返全日呀 ?

Samuel ma.
yes, of course la.
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-24 22:05 發表

我都好同意大坑東的老師有超人技能,戶外學習機會真係好多。我好.....:cry: .....,你願意做我支指南針嗎ops:" />

Florence,
決定左就要向前看,勇往直前呀!:)

如果唔太差亦無需作無謂的比較,如果你有時間聽我發up風,隨時打黎畀我,橫掂家下公司落晒閘冇得上網,好鬼悶呀!

仲有,真係好多謝你+姐姐幫左我咁多忙 由day1識你,簡直覺得你好似係個天派你黎幫我咁!

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 07-7-26 01:15 編輯 ]

原文章由 mandymfl 於 07-7-25 09:55 發表
丸媽媽 ,

睇完 繽紛暑期活動巡禮 通告後真係好同意你所講大坑東老師真係超人, 一開學就有好多活動!!

mandy,

升左低班會充實好多,學既野亦多好多,相信來年你會見囡囡大得特別快

原文章由 mandymfl 於 07-7-25 11:46 發表
我囡囡好鬼鐘意大玲玲老師, 芳兒老師, miss lee, 由幼初班跟到幼兒班!

我問囡囡升左低班, 芳兒老師同miss lee都唔教你架啦, 你會唔會排著佢地架, 佢答我: 在學校都會見到佢地架, 唔洗唔開心架....! 好鬼成熟 ...

佢答我: 在學校都會見到佢地架, 唔洗唔開心架....! <---呢句好明顯係老師教 因為我最近都發覺,班老c最耍家係將某d負面既野講到變正面,例如丸丸最近成日話自己就快升高班...讀完高班就升小學...升左小學要讀好深既字...要考試要溫習...但全部都講到好似好響往咁

丸媽媽,

同意你所講, 老師教小朋友好掂! 囡囡有時會安慰返我地, 又識關心人, 有次我隻腳痛, 佢會叫我慢慢行, 問我睇左醫生未, 我話醫生close左, 佢會話你記得明天睇醫生啦, 好鬼warm!

all,

尋晚睇"天下父母經", 訪問有個小男孩好似係讀基教的, 大家有冇睇呀!

原文章由 mandymfl 於 07-7-26 12:25 發表
丸媽媽,

同意你所講, 老師教小朋友好掂! 囡囡有時會安慰返我地, 又識關心人, 有次我隻腳痛, 佢會叫我慢慢行, 問我睇左醫生未, 我話醫生close左, 佢會話你記得明天睇醫生啦, 好鬼warm!

sweet~:loveliness:sweet~:loveliness:

原文章由 mandymfl 於 07-7-26 12:25 發表
囡囡有時會安慰返我地, 又識關心人, 有次我隻腳痛, 佢會叫我慢慢行, 問我睇左醫生未, 我話醫生close左, 佢會話你記得明天睇醫生啦, 好鬼warm!

mandy,

囡囡咁識"淋"人,聽到當然開心啦,真係

我無睇"天下父母心",有咩精彩內容呢?

[ 本文章最後由 FlorenceChan 於 07-7-26 23:50 編輯 ]

原文章由 丸媽媽 於 07-7-26 01:02 發表
如果唔太差亦無需作無謂的比較,如果你有時間聽我發up風,隨時打黎畀我,橫掂家下公司落晒閘冇得上網,好鬼悶呀!

唉! 唔怪得咁少見你上嚟啦! 原來你公司趕盡殺絶
我會好珍惜  :loveliness:

FlorenceChan,

"天下父母經"

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/parentsmottoes/20070725.html

all,

尋晚睇"天下 ...

我都睇左啦 !個小朋友應該係讀'官塘基教'.
個節目反映左好多現今家長對小朋友的期望,管教...值得反省...

原文章由 Mcmug03 於 07-7-27 14:44 發表

個節目反映左好多現今家長對小朋友的期望,管教...值得反省...

早晨 !
大家放緊暑假係米仲忙過返學ar ?!

原文章由 Mcmug03 於 07-7-30 09:09 發表

早晨 !

早晨!
冇Wo!天天自由日快活日!

原文章由 Mcmug03 於 07-7-30 09:09 發表
早晨 !

係架! 又要安排佢返暑假班、又要諗節目俾佢,e+好d lu暑假班完咗,而我又未搵到/諗到俾咩佢學,所以可以輕鬆吓先。

[ 本文章最後由 FlorenceChan 於 07-7-30 12:06 編輯 ]

all,

話你哋知呀! 我同heili游咗兩次水之後,佢可以用水泡自己游,仲 嘗試將個頭放入水裏(帶游水鏡),e+唔駛成隻"蟹"鉗實我哋倆個,尋晚heili爸仲想佢唔用水泡只係用"手就",但就未完全成功。
不過佢可以咁快放膽游,我哋已經好開心la!

你哋小朋友鐘意swimming嗎?

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-30 12:07 發表
all,

話你哋知呀! 我同heili游咗兩次水之後,佢可以用水泡自己游,仲 嘗試將個頭放入水裏(帶游水鏡),e+唔駛成隻"蟹"鉗實我哋倆個,尋晚heili爸仲想佢唔用水泡只係用"手就",但就未完全成 ...

Florence
昨天同琳琳去深水灣游水,佢玩到唔肯走,好開心!

hihi florence and all,

雖然我是稀客,但是,不自覺之間,我都是會在這tht forum 看看,人總是念舊的....因為, 我的女兒會轉學校啊!

我其實都不捨得tht 的, 看著悅天的進步, 真的是很謝謝學校所付出的努力, 又, 這是女兒的第一間學校, 她真是很愛上學的...

況且, 她認識了一班好同學, 她們又常常一起....

有時候, 現實就是這樣的....

我會與florence一樣, 都會在這裡出現的, 不要忘記我們呀....

悅天也有學游泳, 進步中....

[quote]原文章由 FlorenceChan 於 07-7-30 12:07 發表
all,

話你

原文章由 Mcmug03 於 07-7-27 14:44 發表

mandy, 恒媽,

點解你哋會知道個位小男孩係基教同學嘅? 你哋咁好眼架! 我睇完都唔知

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-30 12:07 發表
....尋晚heili爸仲想佢唔用水泡只係用"手就",但就未完全成功。
不過佢可以咁快放膽游,我哋已經好開心la!

你哋小朋友鐘意swimming嗎?

Florence,

丸丸呢個暑假都跟左游泳班,又係平靚正$385/12堂,可能我地揀既時間'了能',結果呢班得一個女教練教3個小朋友,丸丸3個中最細,所以教練都跟得好貼,進度都算快,由最初完全唔敢'未'水,上左四堂就可以'未'水浮身踢腳游兩個身位,佢已經覺得自己好醒,鬆毛鬆翼咁啦!

係喎~掛住曬命 其實我係想介紹一款水袖畀heili,果陣我係千色店買,好似8折左唔駛廿雞,好處係唔駛COOL到手臂太緊,同埋超好浮力,丸丸兩歲時用放晒手佢都可以好穩陣咁浮係水面 因為呢款手袖同一般最唔同係個浮力位接近膊頭,小朋友會覺得好有安全感
如果唔太麒麟臂,而家丸丸5歲幾都仲用到
(注意: 千祈唔可以pump太漲,都幾易爆)

Float-WingsUnique expandable under-arm gusset; 2 air chambers in each arm band, each with separate non-return safety valves; Greater freedom of movement; heavy duty Vylux™ Sizes; 2 - 4 Years - up to 25kg

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 07-7-30 23:14 編輯 ]

原文章由 FlorenceChan 於 07-7-30 17:36 發表

mandy, 恒媽,

點解你哋會知道個位小男孩係基教同學嘅? 你哋咁好眼架! 我睇完都唔知

FlorenceChan,
有一個short小朋友著住基教的校服ge ma
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

原文章由 丸媽媽 於 07-7-30 23:00 發表

丸丸呢個暑假都跟左游泳班,又係平靚正$385/12堂,

衰鬼呀! 咁筍都唔通知聲我 ,係邊間報架! heili8月未有野學呀!
有無野可以介紹吓俾我呀

‹ 上一主題|下一主題