用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPN's parents
樓主: fatping1
go

SPN's parents

好攪笑丫... 等我今晚都問下我個囡先...

我個囡都係甘.. 朝朝話唔返學..
不過我唔理lu
佢一入課室就好開心
同姐姐88
我估佢地係慣性喊左先..

原文章由 fatping1 於 07-8-21 13:45 發表
Pumpkin_mama,

My girl also did some exercise last night in front of us, so funny!  i guess they do exercise every morning when school starts...

Actually my girl didn't tell me the whole pra ...

貢獻勳章

原文章由 bobomegan 於 07-8-16 21:18 發表
Hi Kaheibaba:

I was trying my luck to locate you or Kaheimama on Tuesday, but lately I discovered that there are all together 2 Kahei in N2A!!!
I’m not sure which Kahei is daughter, do you  ...

唔好意思呀, megan 媽咪,

KaHei 唔識得講番妳同佢講低o既說話 ......

不過我同太太都一致認同, 妳同囡囡真係成個"餅印"一樣 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原文章由 Pumpkin_mama 於 07-8-21 10:41 發表

好叻丫.. 我個囡only 唱d我唔知佢唱乜既歌
同埋成日做運動

拿拿拿, 話口未完, 已經有媽咪開始感受到快樂o既一面 !!

你o地唔好睇我男人XX, 果陣我晚晚都有陪 KaHei 一齊唱(練)校歌o架, 重做埋動作添呀 !!

運動歌當然唔少得啦:"向前、向後、向左、向右, 做運動 ......."
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原文章由 fatping1 於 07-8-21 13:45 發表

My girl also did some exercise last night in front of us, so funny!  i guess they do exercise every morning when school starts...

Actually my girl didn't tell me the whole pra ...

"感謝主, 感謝主, 感謝主宰........"

呢隻歌真係經典, 我聽阿女唱, 真係聽得多過隻 校歌 !!

我覺得你講野有似d上次聽talk既一位n2既家長.. 係spn講感受...

有d見到佢做d莫名奇妙既野... 我就估係學校學... 不過仲未知佢唱乜..

原文章由 KaHeiBaBa 於 07-8-21 15:55 發表

拿拿拿, 話口未完, 已經有媽咪開始感受到快樂o既一面 !!

你o地唔好睇我男人XX, 果陣我晚晚都有陪 KaHei 一齊唱(練)校歌o架, 重做埋動作添呀 !!

運動歌當然唔少得啦:"向前、向後、向 ...

KaiHeiBaBa,

My girl still hadn't sing the 運動歌 to me ar... last night, she said something like "小朋友...  jump jump jump"... then she moved her hands and jumped 3 times... of course i already feel very happy to see her doing something learned from school!  
HELLO!

貢獻勳章

原文章由 fatping1 於 07-8-21 17:39 發表
KaiHeiBaBa,

My girl still hadn't sing the 運動歌 to me ar... last night, she said something like "小朋友...  jump jump jump"... then she moved her hands and jumped 3 times... of course i alrea ...

fatping1,

係呀, 其實遲 D 佢o係學校學識唱o既歌, 妳重可以o係屋企上學校校網, 按主題歌曲, 之後按級別揀歌, 陪佢一齊唱, 妳囡囡開心時, 妳都會好開心 !!

KaHeiBaBa

Hi 咁多位,

今日接囡囡放學去街街, 佢一係無啦啦捉住我一隻手自轉; 一係就單起隻腳好似做 Yoga 咁款; 再唔係就在等過馬路斑馬線前义腰做一字馬; 佢從來行得好正經嘅, 點解今日会咁 ? 後來比老公發現佢原來一直係細細聲唱緊歌, 果 d 係舞步嚟 ga !

回到家叫佢唱學校 d 歌比我聽吓, 佢真係唱咗首我未聽過的歌仔出來; 什么 " ....做運動, 媽咪早晨, daddy 早晨, 老師早晨, 小朋友早晨.......跳跳跳 (真係跳三吓)"  真的很得意, 全家也拍起手來 !!

我好貪心, 仲問佢識唔識祈禱 ,想睇吓佢有無 fatping1 囡囡咁叻咁 smart 可以唸到咁多, 佢果然點吓頭仔就立刻合埋手仔眼仔.......亂講一通星球話就以笑遮醜   之後全家也跟她大笑起來 !! 雖然係咁 , 但我已經很滿足原來佢可以投入到學校的活動 !! 都好老懷安慰吓喇 !!(我是否要求好低?)

小朋友真的很天真可愛呢 !!! : :

貢獻勳章

原文章由 harrison 於 07-8-22 01:03 發表
Hi 咁多位,

今日接囡囡放學去街街, 佢一係無啦啦捉住我一隻手自轉; 一係就單起隻腳好似做 Yoga 咁款; 再唔係就在等過馬路斑馬線前义腰做一字馬; 佢從來行得好正經嘅, 點解今日会咁 ?   ...

哈哈, 就係呢 D 喇 .......

小朋友每朝o係學校都會有"生活分享", 尤其是星期一, 老師多數都會問o下小朋友假期同 daddy mami 點樣渡過 ?? 佢o地點樣同老師講, 老師有機會都會講番俾我o地知 !!

遲 D 會有旅行, 聖誕又會有報佳音, 我o地就好鍾意同阿女一齊參予, 最可惜o既係冇得現場睇佢o地o既聖誕表演, 只可以睇到學校拍低o既短片 !!

其實我o地舊年都冇你o地咁多, 發表關於小朋友o係學校o既生活, 見到你o地咁盡情表達, 相信你o地小朋友o係幼兒園o既生活, 只會有開心, 唔會有擔心, 同意嗎 ??

KaHeiBaBa,

係呀係呀 !
以前經常有睇你的留言, 你字裹行間流露出那份喜悅+歡樂+窩心+...................依家我終於可感受到一點點了

這裹 (BK)真係好好, 既可以有機會遇到同校的家長們一齊分享那種担心又開心的點滴之餘, 又有你這些家長前輩們的提點及鼓勵, 我真有福氣呢 !!  : :

原文章由 Pumpkin_mama 於 07-8-21 16:30 發表
我覺得你講野有似d上次聽talk既一位n2既家長.. 係spn講感受...

話時話, Pumpkin_mama 所講果位n2既家長又真係好似 KaHeiBaBa 喎   我"求知慾"好強 ga ,  不如講嚟過我知吖 or pm 我都得    Anyway, 就算我估錯咗, 相信你跟那位爸爸都不相伯仲, 一样十二分疼愛你囡囡呢 !!!

返左個2個幾星期
都見到阿囡返黎都有D新野
真係好開心
好期待阿囡會再講多D學校既野我知...

原文章由 KaHeiBaBa 於 07-8-22 01:43 發表

哈哈, 就係呢 D 喇 .......

小朋友每朝o係學校都會有"生活分享", 尤其是星期一, 老師多數都會問o下小朋友假期同 daddy mami 點樣渡過 ?? 佢o地點樣同老師講, 老師有機會都會講番俾我o地知 !!

遲 ...

原文章由 harrison 於 07-8-22 11:43 發表

話時話, Pumpkin_mama 所講果位n2既家長又真係好似 KaHeiBaBa 喎   我"求知慾"好強 ga ,  不如講嚟過我知吖 or pm 我都得    Anyway, 就算我估錯咗, 相信你跟那位爸爸都 ...

原文章由 KaHeiBaBa 於 8/21/2007 15:46 發表

唔好意思呀, megan 媽咪,

KaHei 唔識得講番妳同佢講低o既說話 ...... ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />

不過我同太太都一致認同, 妳同囡囡真係成個"餅印"一樣 !!

KaheiBaBa:

haha, 咪傻啦。可能係我太熱情,kahei比我嚇壞了!!!

上星期5放學,好開心見到kahei個書包重係度,而d書友仔都撇得8899,所以可容易估邊個係佢。我拉埋kahei一2邊,同佢介紹我個sap下sap下既女,叫呀女有咪唔明就問kahei姐姐; 重拜託kahei返屋企幫ee (我)多謝媽媽同爸爸,就係咁啦。你話我"寢"都係咁話啦,好多謝你同kahei媽呢兩枝盲公竹呀!!

全世界都係咁講話呀女似megan爸多d,好多謝你地比返小小安慰我

bobomegan

[ 本文章最後由 bobomegan 於 07-8-22 17:34 編輯 ]

Pumpkin_mama, fatping1:

你兩位公主都只係n1,有星球話報道,重有日間重播都已經好叻架啦!!!!我個sap下sap下,嗨,N2啦,重剛剛3歲了,講既重係星球話,問佢係學校既事,算罷啦,問老師好過!

好彩我家小姐無係學校大聲喊,老師只係話佢好似好陰功咁係度飲泣,因為唔想窩。但我問佢你鐘唔鐘意返學呀,佢就好大聲話鐘意 ,都有d安慰既。

要好好記住呢個過程,第時呀女大了,係一個美好既回憶。

bobomegan

[ 本文章最後由 bobomegan 於 07-8-22 18:03 編輯 ]

harrison,

I can tell your daughter enjoyed SPN a lot now.. she can sing so much to u, very proud of her ar...  i guess she won't cry before school la, right?

My daughter finally is able to sleep 1 hour at school today, I am very happy... it seems everyday she will say or do something she learned from school to us, we are all so excited about the things to tell us ar.. it seems she look not as tired as last week, may be she is happier this week la...

KaHeiBaBa,

Are u the "dad" who shared the experience in our new parents' meeting on 4th day of school?  u must be a very caring and warm-hearted dad ar...:loveliness:
HELLO!

bobomegan,

May be your daughter is new to class, so she needs more time to get along with other classmates & the class routine... don't worry, your girl should tell u things about school very soon!  no need to push her ar, she will automatically say something to u... :)
HELLO!

原文章由 harrison 於 8/22/2007 11:30 發表
KaHeiBaBa,

係呀係呀 !
以前經常有睇你的留言, 你字裹行間流露出那份喜悅+歡樂+窩心+...................依家我終於可感受到一點點了

這裹 (BK)真係好好, 既可以有機會遇到同校的家長們一齊分享那種 ...

Harrison:

bingo,同你既感受一樣!!!!

但你好過我好多啦:去年同kaheibaba地一齊apply,同一心情去等信; 見到佢地一個二個開開心心咁收到註冊信,以我那封只係waiting信,真係好失落架!好彩最後都可以插班入spn呢個大家庭,真係要湯雞還神+感謝主呀!!!

好回味過去一個星期,我地放假配呀女返學,好溫馨

bobomegan

[ 本文章最後由 bobomegan 於 07-8-22 18:07 編輯 ]

原文章由 bobomegan 於 07-8-22 18:00 發表

Harrison:

bingo,同你既感受一樣!!!!

但你好過我好多啦:去年同kaheibaba地一齊apply,同一心情去等信; 見到佢地一個二個開開心心咁收到註冊信,以我那封只係waiting信,真係好失落架!好彩最後都可以 ...

bobomegan,

相信每一個 apply SPN 的家長都曾有過開心、失落、焦慮..........嘅覆雜心情, 但你終於咪又過到關 law ? 囡囡咪一样可以開開心心咁返 SPN law ? 總之"明天會更好"呀 !!!

原文章由 fatping1 於 07-8-22 17:49 發表
harrison,

I can tell your daughter enjoyed SPN a lot now.. she can sing so much to u, very proud of her ar...  i guess she won't cry before school la, right?

fatping1,

恭喜你呀, 你囡囡今天終於"有覺好瞓"喇 咁你今晚是否都一样呢 ? :  

我個囡這兩天返學真係無再喊喇 (touch wood !!), 又係個句 "明天會更更更好" , 大家咁話啦 !!!!!