用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)(Part 2) ...
樓主: BallBallMaMa
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)(Part 2)

Iron

我有時都係唔係好咁比仔仔同出面o的小朋友玩, 又係因為驚佢學到o的唔好既野. 不過佢地一日一日咁長大, 又接觸既野會多了. 如果太protect 佢地將來又會自己解決唔到自己既問題.  不過你就同你仔仔講呢o的說話唔好亂講, 同埋就算自己知都唔好講,咁樣會hurt到人,同埋自己都唔想人咁講自己.

我仔仔係畫班都有個大過佢個小朋友,可能大個小朋友話佢,佢就學到爭辯, 我同佢講係o個度係學畫畫要專心, 如果個同學再係咁,唔好同佢講,同老師講就得.  咁仔仔就知道點做.

所以你知道點解o的家長要選間好學校. 因為同伴既影響力真係好大.

原文章由 IRON 於 07-7-27 20:05 發表
hi all,

想同大家分享.......

前2星期同樓鄰居一齊bbq, 佢讀小二既仔仔不嬲同我仔仔有玩開, 果日佢地玩捉, 但我仔仔細自然捉唔到佢(佢好高大), 佢就好得戚咁同我仔仔講"蠢材, 捉我丫, 捉我丫", 但仔仔無嬲 ...

hi kayiu/wawa,

多謝回應.

朋友話溫室長大, 第時行出黎就俾狼食晒, 呵呵呵~~

有時真係好慶(我心里面), 人地講野/做出黎d野唔岩又唔可以話人, 又要教自己個仔忍讓, 唔好學人, 唔好做返轉頭, 有時我諗仔仔會唔會覺得我教得好無用......anyway, 都只能咁教.

尋日我地一家3口去左深圳坐地鐵周圍去, 問佢同香港地鐵有咩唔同, 佢講到成10樣唔同, 都算幾好觀察力.

IRON

我覺得呢間學校既小朋友的觀察力好強.
我老公同我教法剛相反, 佢叫仔仔人地打佢叫佢打反人. 千奇唔好做弱者.

原文章由 IRON 於 07-7-30 11:17 發表
hi kayiu/wawa,

多謝回應.

朋友話溫室長大, 第時行出黎就俾狼食晒, 呵呵呵~~

有時真係好慶(我心里面), 人地講野/做出黎d野唔岩又唔可以話人, 又要教自己個仔忍讓, 唔好學人, 唔好做返轉頭, 有時我諗仔 ...

wawa,
你個女同張相都5似樣

IRON,

我本身都是D不平則鳴的人, 所以我兩個仔女都會見到人地唔啱就出聲, 有時真的會惹事, 但我不想他們做弱者

hi ballballma,

咁耐先浦出黎一次, 暑期好多活動??

我同老公講我真係唔識教小朋友, 第2世一定唔生, 呵呵呵.

係呢, 我想問小一多唔多野放書包架?? 仔仔簡左個mickey書包s碼, 我覺得好大, 同佢身型都唔岩比例, 但人地又話要放到A4
size既野; 另外舊校服係著黑鞋?? 妳估新校服係咪著白鞋/波鞋?? 因我見新校服好運動型, 著黑鞋咪怪怪地.

可能佢o個日無扎辮呀.

原文章由 kayiu626 於 07-7-30 23:02 發表
wawa,
你個女同張相都5似樣

iron

我地約定時間未呀.

原文章由 IRON 於 07-7-31 10:21 發表
hi ballballma,

咁耐先浦出黎一次, 暑期好多活動??

我同老公講我真係唔識教小朋友, 第2世一定唔生, 呵呵呵.

係呢, 我想問小一多唔多野放書包架?? 仔仔簡左個mickey書包s碼, 我覺得好大, 同佢身型都唔岩 ...

IRON,

You are right.  新校服係跟白鞋/波鞋的

hi wawa & all,

8月18日中午ok嗎?? 我仔仔4:30上堂, 所以可玩到4點.

我試過飲茶/壽司/上海菜/山東菜, 都係坐得較鬆動既, 其他有咩提議?? 如真係去就要之前訂位, 因果日係星期六哦.

請回覆.

hi ballballmama,

妳已有通告?? 咁新校服有得賣未呀??

IRON,

我唔記得邊張通告講了, 只是諗住八月中先同個女買鞋同校服, 不過買之前都係打電話睇下有冇貨先穩陣D

仲有, 公仔書包係大d, 唔係好啱小一生, 所以, 我買咗lego書包la

[ 本文章最後由 BallBallMaMa 於 07-7-31 20:10 編輯 ]

18/8 ok)))

各位, 突然轉了18號呀 ,聽說好似有人話吾得和, 之前吾系講定5,19,26號任何一日 ,如這幾天就好D, 不過如果18號,我下午都可以.

[ 本文章最後由 DOUGLASMAMA 於 07-8-1 09:56 編輯 ]
DouglasMaMa :lol

IRON

SAT 要12:30 到,因仔仔學琴到12:00. 如果sat 我就唔帶囡囡出,因有工人看她.  如果係個日,咁我地吃lunch到4:00pm

原文章由 IRON 於 07-7-31 19:42 發表
hi wawa & all,

8月18日中午ok嗎?? 我仔仔4:30上堂, 所以可玩到4點.

我試過飲茶/壽司/上海菜/山東菜, 都係坐得較鬆動既, 其他有咩提議?? 如真係去就要之前訂位, 因果日係星期六哦.

請回覆.

hi ba ...

douglasmama,

18/8你可以嗎?咩時間ok ar?

LA,
calling)))))))

hi all,

岩岩LA打俾我講買校服, 我問左佢應該都ok.

咁而家係咪可以定:

8月18日(星期六) 1:00-4:00pm

iron 1大1小

iron 1大1小
wawa 1or2 大1小

iron

我想問你仔仔而家係用大人seatbelt 定係carseat 呀.

iron 1大1小
wawa 1or2 大1小
kayiu  2大2小

hi wawa,

如長途就坐司機位後面位用carseat, 去附近有時坐司機位隔離用大人既.

chicco果只可上下分開用, 下面個位好似話可坐到8歲(唔知幾多磅內).