用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)(Part 2) ...
樓主: BallBallMaMa
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)(Part 2) [複製鏈接]

IRON  8月 5/7/10/14/16/17/19/
DOUGLASMAMA  星期六,日下午
LA Sat (after 4pm), Sun下午
wawa Sat or sun pm except 11&25 Aug

hi BallBallmama,

想問公務員津貼係咪開始申請果年係幾多, 以後果5年都一樣?? 定係海鮮價??

岩岩老公打返黎話今年既津貼比舊年多左少少, 不過都唔過3萬, 好彩計落都係30xx.

IRON,

Starting from 2006/07, the upper limit of LEA should be $29xxx.  It should not be 海鮮價.

Besides, please note that the LEA are taxable.

hi BallBallmama,

但老公話岩岩問左今年比上年多左幾百蚊, 咁我仔仔今年小一搞左, 係咪至小六都係呢個價?? 如下年又加津貼係咪下年先讀小一既先有呢??

另我已同哥哥講左下年我要阿媽個免稅額, 咁咪平返條數~~

Iron

津貼要每年同學校申請.

IRON,

你就好啦, 我就唔抵啦, 未來五年都應該係呢個價,希望到細佬時可以多D啦, 不過都追唔到佢D學費加幅

家姐呢輪跟學校簡多件樂器來學, 學費+樂器費 > $6XXX 呀

hi wawa,

唔係p1入左form就年年自動到p6, 除非轉校??

hi ballballmama,

請問學咩咁貴?? 查實除學費書簿費外仲有咩要收費架, 幾$$??

IRON

我講緊公司呀, 學校就唔知,因為你比

IRON,

家姐暫定學長笛, 學費$3800(24堂),長笛要$2XXX,如長笛班冇位,轉學Clarinet or Oboe, 樂器要$5XXX TIM  

學費+書簿費外冇咩其他費用GE, 當然課外活動要俾錢LA, 咁你唔參加都得GA. 家姐咁耐都只是參加了舞蹈+樂器JE

[ 本文章最後由 BallBallMaMa 於 07-7-6 10:21 編輯 ]

BALLBALL

真係好貴下喎. 我尋日都同我仔仔計過而家佢只係學琴同畫, 一年都要成15,000, 未計學費tim, 我話佢一出世我就用少好多錢,儲少好多錢, 佢一年既費用真係夠去歐洲幾次啦.

And we hv 2 children tim, not knowing when i can retire.
原文章由 wawa 於 07-7-6 12:03 發表
BALLBALL
真係好貴下喎. 我尋日都同我仔仔計過而家佢只係學琴同畫, 一年都要成15,000, 未計學費tim, 我話佢一出世我就用少好多錢,儲少好多錢, 佢一年既費用真係夠去歐洲幾次啦.

LA

所以我都要重新計下數先, 真係我做份工來交佢地學費同埋比個工人, 自己真係留唔到幾多.  唔怪得之我窮了這麼多了.

hi BALLBALLMAMA,

家姐開頭係咪學校長話齋, 咩班都玩一輪, 之後先搵到興趣係咩呀?? 原來有24堂, 不過件樂器都幾貴.

hi wawa/LA,

haha.......唔駛憂, 明天會更好, 我成日都咁樣安慰自己.

明日仔仔生日會, 下星期又畢業禮, 我地好興奮, 好似阿仔擺酒同大學畢業咁, 呵呵呵, 真係傻更更~~

Iron

我都相信明天會更好.

同佢地攪生日會都幾似擺酒架.

IRON,

$3800 (24堂)只是第一期, 第二期要$1800(12堂)

家姐其實學緊鋼琴, 我地覺得佢學得OK, 但佢自己話唔係好鍾意, 不過學校一定要學一樣樂器, 佢咪諗住學第樣等可以QUIT鋼琴, 即係"跳船", 但我地覺得佢依家D鋼琴雖然麻麻地, 至少彈得幾下, 見得下人, 衰衰地都係架"舢舨仔", 所以唔俾佢就咁停鋼琴.
咁佢又係都要試下第二樣樂器, 咪學多樣LOR.

[ 本文章最後由 BallBallMaMa 於 07-7-6 17:16 編輯 ]

仔仔話系學校得了優異獎,吳知是否豬肉獎,不過他就好開心.: :

畢業典禮,你們是否都出席呀.
DouglasMaMa :lol

sure la.
原文章由 DOUGLASMAMA 於 07-7-7 15:15 發表
...畢業典禮,你們是否都出席呀.

DOUGLASMAMA,

是否學業成績優異獎? 這不是豬肉獎, 一班得兩位, 有機會上台攞獎, 記得攞定VIEWCAM

hi ballballmama,

咁真係幾"溶", 希望我仔仔話玩1樣好啦~~

hi DOUGLASMAMA ,

仔仔好叻仔呀, 到時我會拍大力d.

hi all,

請問暑假聚會約唔約呀?? 因又有朋友約去玩, 老公又想去大陸玩2-3日.

Quite busy in July, better in Aug.
原文章由 IRON 於 07-7-8 20:39 發表
...hi all,
請問暑假聚會約唔約呀?? 因又有朋友約 ...
‹ 上一主題|下一主題