用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2)

wp-bn:

旅行好玩嗎?我昨天都有去旅行,不過去了元朗.天氣好似尚可,熱,是真熱,不過在郊外有風,較今天在市區好過些.

跟同學仔一起去旅行,感覺如何?

另,副校有沒透露今屆的派位結果?據老公聽周六校長在典禮所說,派位是五年來最好,究竟怎得個好字?

csy_ma,

我誤會了你也來親子旅行, Gigi話你冇來, 有啲失望, 因為我以為可以同你見面:cry:  昨日我行濕地公園外面時, 熱到我同個仔死死吓, 全身濕曬, 冇乜心情睇風景區, 鱷魚貝貝又唔出來, 回程時見到訪客中心就發狂快步, 心想有冷氣嘆了  囝囝買咗隻鱷魚仔做紀念品老公話下次凉啲時都想再去過.   午餐在大學裏, 氣分好好, 食完週圍參觀, 啲小朋友扮大學生影相留念, 我囝囝問我大學係點, 我話做大學生時佢已經大個仔, 會好自由, 叫佢比心機, 因為HK得8間大學, 如果成積唔好就冇得讀, 佢答我一定會   至於恐龍舘, 我囝囝一向都喜歡睇有關恐龍的書, 佢又開心又興奮, 攞起相機週圍影, 重有啲姊姊講解及問佢問題, 佢竟然試答, 佢幾有滿足感  科學區的東西好多, 新奇好玩, 唉都睇唔曬, 囝囝要求下次要再去:loveliness:  我哋嗰位導遊先生十分落力, 服務一流, 總括玩得好開心, 眞係要多謝家教會同所有老師及校長們

原文章由 csy_ma 於 07-7-16 20:13 發表
wp-bn:

旅行好玩嗎?我昨天都有去旅行,不過去了元朗.天氣好似尚可,熱,是真熱,不過在郊外有風,較今天在市區好過些.

跟同學仔一起去旅行,感覺如何?

另,副校有沒透露今屆的派位結果?據老公聽 ...

[ 本文章最後由 wp-bn 於 07-7-17 10:02 編輯 ]

至於今屆派位結果, 我一家三口掛著玩, 而且有排先到我哋, 冇問過, 但係見到有啲家長圍住校長問嘢, 唔知有冇答案  如果邊位知, 請報料

原文章由 csy_ma 於 07-7-16 20:13 發表
wp-bn:

另,副校有沒透露今屆的派位結果?據老公聽 ...

其實係ka, 如果有心水英中收, 我都唔會想去聯系嗰間, 太大壓力唔啱我嗰仔

原文章由 kswiss 於 07-7-17 09:45 發表
kswiss,

星期六到校時有問過校長,佢都話係歷年來派得最好的,很多英中都收了本校的同學,佢仲話係'搶住收',如之前csy_ma所講,有40多位派聯繫中學,其餘有些派各英中,band1 中中都有,佢好滿意.詳情就話會遲d貼出 ...

星期六個日, 坐我後面有幾位太太講, 仁立有60幾人入左林護.

題外話, 我個人覺得善德係英中, 校風都唔錯, 但唔知點解好多人 唔多鐘意選佢?  因為佢係佛教?  還是佢近年麻麻地?

(聽到個日坐我後面果幾位太太講, 善德唔係幾好, 另外, 我識幾個人都唔選佢.) 有無人清楚善德好唔好架?

原文章由 kswiss 於 07-7-17 09:45 發表
kswiss,

星期六到校時有問過校長,佢都話係歷年來派得最好的,很多英中都收了本校的同學,佢仲話係'搶住收',如之前csy_ma所講,有40多位派聯繫中學,其餘有些派各英中,band1 中中都有,佢好滿意.詳情就話會遲d貼出 ...

響小學雜談中睇到d家長話林紀好谷, 如果跟唔上嘅同學, 仲無麥人理. 雖然仲有幾年讀, 但係見咁快已經升小二, 幾年真係會好快過.我都想了解吓其他中學,  有無人知"安柱"好唔好架, 係米band 1, 葵青, 荃灣區有揹好中學???

我朋友仔今年派中一, 佢一向係全級一至三名內(佢間係屯門band 1小學, 第一志願撰聯繫band 1中學), 但係今次派唔到第一志願, 只係派到第二志願(都係band 1), 相反考第60幾就派到第1志願嘅聯繫band 1中學, 其實依家派位係點嘅呢??? 無左學能測驗, 5年后右係麥野方法派位呢????? 按學校成績???........

講開朋友 佢話唔再叩果間聯繫band1中學, 佢話見d同學仔攞左2本電話簿咁厚嘅暑期作業, 嚇死佢呀, 即刻唔唸依間聯繫band 1中學.

黃巴士

原文章由 lucy 於 07-7-17 12:20 發表
星期六個日, 坐我後面有幾位太太講, 仁立有60幾人入左林護.

題外話, 我個人覺得善德係英中, 校風都唔錯, 但唔知點解好多人 唔多鐘意選佢?  因為佢係佛教?  還是佢近年麻麻地?

(聽到個日坐我後面果幾位太 ...

都派得幾好喎!!!!:loveliness:

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-7-17 15:08 發表
鄰校出咗 result 啦!有90人派英中 incl. DGS, DBS,
St. Paul's Co-ed, St. Mary, those well-known famous
schools.

原文章由 csy_ma 於 07-7-13 23:15 發表

中:李晉傑、陳智朗、林可晴、李子望
英:李晉傑、陳智朗、葉灝霆、何鈺敏
數:李晉傑、劉祖熙、陳秀欣、彭映嵐、曾涽顥、陳頌雯
班學業獎:陳智朗

唔該晒csy_ma:loveliness:

王國長老

您都收到好多料喎
原文章由 kswiss 於 07-7-17 15:08 發表
鄰校出咗 result 啦!有90人派英中 incl. DGS, DBS,
St. Paul's Co-ed, St. Mary, those well-known famous
schools.
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

今日葵青劇場廣場有免費節目:

22.7.2007
(星期日)
5pm – 6pm
廣場

CCDC舞蹈中心:
現代舞及爵士舞「去到邊!跳到邊!」

其中有6-12歲小朋友參與既舞蹈(好似仲有另一組大d既表演者),小囡都有份參加,有空請去看看.

請問邊到可以找到一D個人補習資料,同大家有咩好介紹,係點樣計$同要補多少時間先可以請。

rainrain556,

您小朋友讀咩班???

補習-
我都係朋友介紹, 有d係響百佳搵嘅.  我就撰女仔, 因為要上門好似方便d, 每個鍾計.  最好補1.5鍾, 1個鍾補唔到咩出樣.

我仔補習姐姐係大學生, 好nice, 有時過份nice俾亞仔蝦.  由於唔係太多經驗所以我覺得佢比較其他補習老師便宜. 不過唔知點解, 覺得始終都係靠補習唔住, 自己同佢溫會好d.  補習只可以係跟d功課.(當自己唔響屋企時)

黃巴士

原文章由 rainrain556 於 07-7-22 19:59 發表
請問邊到可以找到一D個人補習資料,同大家有咩好介紹,係點樣計$同要補多少時間先可以請。

各位家長:

頭先我去錯版添!

大家的小朋友已在仁紀就讀了一年,請問大家對貴 子女在此校就讀有何感想呢?

我的小朋友也快將要報讀小學了。我看過您們的分享後,感到做小朋友的父母真不易,要跟他們一起應付學校的學習事宜,最辛苦莫過於應付每週的中默、英默、常識小測...... 我也擔心自己未能稱職。因為我的工作實很繁忙,擔心未能好好與孩子一起應付及適應小一的學習生活。

看過您們的分享,令我對仁紀也認識了很多,多謝晒! 希望我日後仍有機會跟您們分享吧!
"我們愛,因為神先愛我們。"

您地有無睇過有本學校派嘅"樂意集"呀, 裡面有輯錄左每班小朋友嘅中英文作句, 幾得意架!!!

點解咁靜, 係米天氣太悶熱關係呀??????   

黃巴士

Hi, 我仔原來同您同一班架, 多多指教.

黃巴士

原文章由 rainrain556 於 07-7-22 19:59 發表