用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

今日小朋友無上堂, 響學校打棒球, 佢話好好玩呀.....
最近有d唔係好習慣無功課嘅日子.........:-|

黃巴士

唔該哂.打左電話去.不過佢話唔做石蔭依邊.比左第二間公司電話我.果間7:30先上車.比新校車晏半個鐘..同依家比都晏左20分鐘.真開心..
原文章由 黃巴士 於 07-7-5 17:58 發表
Please check your PM.

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 07-7-5 18:06 發表
今日小朋友無上堂, 響學校打棒球, 佢話好好玩呀.....
最近有d唔係好習慣無功課嘅日子.........:-|

黃巴士
早知唔同學校訂書..原先想派左新書日日比d生字佢寫下.今日四科主科淨係派得英文書.其他要開左學先有得派

入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇癮 曲奇,可唔可以睇吓救唔救得番?  )
我想問吓其他媽咪:擒日打捧球,有冇話會選校隊?我個囡講野唔係幾令人明白,我地都未搞明究竟佢係打真捧球,定抑或捧球遊戲,且學校又好似冇女捧球隊噃,都唔知點解佢話後來會記低佢個名?
新版bk真係仲未用得好習慣,但係我好鍾意多咗好多超q公仔,個口唇印尤其過癮

我仔琴日返黎同我講.話佢冇揀棒球黎玩.揀左去跑步..佢話佢跑得快.老師都抄低左佢咩班同埋個學號.跟住就聽唔明佢講咩喇
原文章由 csy_ma 於 07-7-6 11:54 發表
入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇 ...

無功課嘅日子.....連自己都懶埋.....

我仔都話玩棒球時, 有高年班同學mark左佢學號同班別, 但係無話恩選喎!! 唔知mark黎做麥呢???
講開尋日, 仔仔玩完棒球成身汗, 加唔抺汗, 即上課室吹冷氣, 仲話好涼快添. 夜晚就發燒la!!! 真係激死!!!

您地暑假有麥活動俾小朋友呀???
我仔最近雖然早放學, 加無功課做, 成日叫悶, 暑假班右未開始, 有時唸如果無功課, 可以唔洗放早, 油得佢響學校玩, 唔洗煩... (係米好自私呢, 由學校做褓姆) 哈哈哈!!!

黃巴士

入黎報到先
我花左幾日先搵番呢野個欄,且都仲係log in唔到以前個名!仲俾人刪哂我交代得幾辛苦既野添   (除咗茶聚記錄,其他講既野我都冇留底嫁,再要打過話俾各位媽咪知,都幾冇 ...

我朋友囡囡最近int仁紀衰左,(好在最近荃官收左, 佢足足擔心左成個月, 可能唔止添.. )
朋友個囡成績好好架, 不過就坐唔定, 紮紮跳, 朋友話唔知係米家長有返工, 抑或係小朋友無時停而仁紀唔收呢????傳統學校俾米好注重守禮呢???
其實我都唔知...

其實依家就算做文職嘅媽媽都要開O.T, 唔係1個半個鐘OT咁簡單喎.
我有D朋友不知幾辛苦要OT到8:00.9:30....., 7:00收工都叫早, 返工就發揮灑小宇宙咁, 真係做到佢喊架!!! 係真喊架!!!
右要返工, 右要照顧頭家.... 佢成日話"女人唔易做架".

好啦!!! 為我地不辭勞苦嘅媽咪鼓掌, 小朋友千奇唔好激我地嘅好媽咪呀!!!! 哈哈哈!!!!:

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 07-7-6 15:29 發表
我仔都話玩棒球時, 有高年班同學mark左佢學號同班別, 但係無話恩選喎!! 唔知mark黎做麥呢???
講開尋日, 仔仔玩完棒球成身汗, 加唔抺汗, 即上課室吹冷氣, 仲話好涼快添. 夜晚就發燒la!!! 真係激死!!!:cha ...

細路仔發吓燒,會快高長大,祝佢好番後高咗成吋
係囉,我囡都話係記低左學號同班別,不過聽講捧球精靈班開左好耐,都唔係好知為乜?

其實冇乜功課,最好叫佢地睇多d書.近排,阿囡睇佢好鍾意睇果套公仔書(唔知點解,佢睇書某段時間只會睇某一兩本),我都俾佢睇夜d,至多放學返黎瞓番夠.
另外,佢爸爸而家又同佢玩交換日記,返番幼稚園咁,畫幅圖,寫少少字,爸一頁、囡一頁,都幾好玩嫁
仲有,可以趁得閒叫囝囡畫張謝師咭俾老師,我囡上星期頭畫左3張,之後一路玩第d野,都未油色.
我聽其他同學仔話,近排佢地玩砌字咭,用部首砌中文字,玩得好開心 ,我都要去書局搵吓仲有冇得賣先...

原文章由 黃巴士 於 07-7-6 15:56 發表
我朋友囡囡最近int仁紀衰左,(好在最近荃官收左, 佢足足擔心左成個月, 可能唔止添.. )
朋友個囡成績好好架, 不過就坐唔定, 紮紮跳, 朋友話唔知係米家長有返工, 抑或係小朋友無時停而仁紀唔收呢????傳統學校俾米 ...

黃巴士:

唔好俾我之前講既野誤導 ,妳問E班第三輪面試入去既,有邊個唔係兩位家長都有返工既?我識果D,就全部都係.露西、ccpig、562005都攞明係女強人喇
總覺得面試既野講運同狀態,仁紀唔收,可能係佢同間學校緣薄.荃官都係家長將門敲爛既熱門學校,都相當唔錯 (係邊間?麗城定係海壩街?聽囡囡同學仔講,麗城果間由校長親自面試,校長都相當唔錯)

雙職媽咪確實唔易做,當然要拍爛手掌

另:近排放學都見到學校開了籃球場度側門,無論有冇落雨,大人細路都唔駛剩係迫係一條3個人過都嫌窄既通道上(我都幾懷疑呢個設計合唔合防火條例?大概車道大門先算做正式的校門吧?),方便好多.校方真係算做從善如流

黃巴士:

你好! 我是小一新生的家長, 請問是不是除了學校指定的校車, 可以選擇保母車, 請你可以PM資料我嗎? THANK YOU

原文章由 黃巴士 於 07-7-5 17:58 發表
Please check your PM.

黃巴士

csy_ma,

佢係海壩街果間, 佢話原來2間荃官10年前已改左活動教學, 朋友仲話2年前仁紀都係活動教學, 但及后校方覺得好似傳統教學適合多d, 所以改返, 其實小學黎講, 活動同傳統有麥唔同呢????  傳統就好似依家咁la, 活動係點教嘅呢?????
有d人話麗成果間荃官成績好d, 您覺得呢?????

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-7-6 19:57 發表

黃巴士:

唔好俾我之前講既野誤導 ,妳問E班第三輪面試入去既,有邊個唔係兩位家長都有返工既?我識果D,就全部都係.露西、ccpig、562005都攞明係女強人喇
總覺得面試既野講運同狀態, ...

01,

您可以搵褓姆車, 查pm啦!! 我e左俾您, 不過只有1個, 另外一間您可以問下校務處.

黃巴士

原文章由 01 於 07-7-6 20:03 發表
黃巴士:

你好! 我是小一新生的家長, 請問是不是除了學校指定的校車, 可以選擇保母車, 請你可以PM資料我嗎? THANK YOU

csy-ma,

以前個名係米H & M 呀???

黃巴士

入黎報到先

原文章由 黃巴士 於 07-7-7 09:46 發表
csy_ma,

佢係海壩街果間, 佢話原來2間荃官10年前已改左活動教學, 朋友仲話2年前仁紀都係活動教學, 但及后校方覺得好似傳統教學適合多d, 所以改返, 其實小學黎講, 活動同傳統有麥唔同呢????  傳統就好似依家咁 ...

黃巴士:

係咩?佢地10年前已做活動教學?聽番佢地d家長形容,又好似唔多似 邊有行活動教學既,咁多功課同默書?(比仁紀仲多)

其實要響成40人一班裡面行活動教學,都有幾高難度,浸聯算做行得好前,但聽講每班都定死咗收至多約34人左右(唔係好記得個數),原來仁紀以前都行過?真係唔知喎

好耐之前聽做老師既朋友講,活動教學要老師做多好多野,但係出黎結果卻未必明顯.好似浸聯咁,頭兩年都好似只有評估,又唔會排名次,真係唔係好似仁紀既傳統

其實而家好多幼稚園都係行活動教學,可能升到小學,家長同學校既危機感都大左,好難俾小朋友太過開心地學習

老實講,好似家陣咁輕鬆既試後期間,都會有家長俾小朋友做補充練習啦,假如全年都係咁,大概好多家長都會抗議 要改變家長功課愈多成績愈好既諗法,我諗比教有學障傾向既小朋友仲難(多謝E班全體學生作良好示範 ,希望P2時因您們小朋友平均勢咁勁,而帶歇我地減功課量啦

原文章由 黃巴士 於 07-7-7 10:07 發表
csy-ma,

黃巴士

妳話 呢?

王國長老

因為新網名係唔可以有代號--> [&], 轉新版後佢個login name唔可以運作, 連帶所有以舊網名出既內容都未能post出來
原文章由 黃巴士 於 07-7-7 10:07 發表
csy-ma,

黃巴士
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

今天好無聊咁去好多其他欄睇,以下回應,亦想同其他仁紀媽咪分享:

日本有個小學老師發明左個「百子格計算」方法:
就是把直10行橫10行的練字簿,當成簡單的運算簿,
最上和最左的一行分別寫上個位數字(第一格可寫+號),
請小朋友運算縱向和橫向的數字,把所有空格填滿.
亦即是,小朋友需運算81題簡單加法(之後可改作減法和乘法).

最緊要既係:每張運算紙列明計日期,同埋要計時,並鼓勵小朋友打倒昨日的自己(當然,贏左先有獎).

以下引用的,出自這位老師的文字(陰山英男著、馬宋芝譯,《如何在家中提升子女的學習能力》,正文社04年版,$50):

每個孩子的情況都不同,有些最初要花上十分鐘來完成一張練習,但經過兩個星期的反覆計算,時間可以縮短接近一半.

競爭對手不是別人,是昨天的自己.如果今天比昨天做得更快、更有效率的話,信心便會隨之而來.

學習如何運用驚人的集中力,也是百子格計算的成績...教授的研究報告指出:集中進行簡單的運算練習,可以令腦筋靈活.

對於低年級的孩子,可因應孩子的能力,選擇由25格或64格開始..最重要的還是持之以恆,相同的題目也要反覆進行兩個星期.持續一個月後,孩子便會產生變化的了,例如平日無法安坐的,也變得可以靜下來讀書.

百子格計算的另一個好處,便是可藉此發現孩子於運算時,哪兒的基礎能力不足...反覆計算,到了完全沒有錯誤時,記得稱讚孩子一聲”做得好!”

另外,由於小二開始要學乘數,升小二小朋友宜利用暑假背乘數表.坊間的”九因歌”(冇折時售票處180),有CD、VCD同九因歌既大富翁遊戲,好值得推薦 (有朋友買左,本來只係打算copy隻唱九因歌歌仔既CD同VCD俾我,但佢發現大富翁遊戲令小朋友好有興趣玩同計數,最後都當禮物送左俾我,仲好好心機咁將D紙牌過晒膠添

原文章由 cookie 於 07-7-8 01:48 發表
因為新網名係唔可以有代號--> [&], 轉新版後佢個login name唔可以運作, 連帶所有以舊網名出既內容都未能post出來

原來係咁...
唔該晒

H&M, 呀要改叫csy_ma

多謝你幫我買嗰本書, 我囝囝是7號仔, 形容他的性格得十分對  我跟我的同事們分享過, 佢哋也想買, 你重可否幫我訂呀

還有我想買那隻英文課本的CD, 請間我可以到那裏找得到和隻CD嗰名是否跟課本相同  我都想買你推薦的九因歌vcd和大富翁, 是否都可到書局"大眾"可以買到 我囝囝在幼稚園時,已試念到5x10=50, 但這年間已沒有興趣和賴, 已經不董抽出來試做了, 所以我成日話佢龜兔賽跑 希望借這套遊戲來提起他的興趣!
‹ 上一主題|下一主題