用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 kswiss 於 11-3-26 00:12 發表
講開常識, 有一題問幾個國家是否跟中國同一個洲, 又唔知多唔多人識呢? 呢題算唔算課外?

又有一題出地圖, 稍一不慎, 冇溫, 咁就冇咗8分.

填充有一題答:日全蝕, 個'全'字寫錯, 扣一分, 我而家至知自己 錯咗咁多年.  ...

我都係大女上左小學, 先知個"全"字係"入", "都"字無一點...等等,真慚愧! 有時, 唔係好sure個字點寫, 我會問亞女, 我信佢多過自己, 慘!

我地以前既小學老師真係好求其.

常識真係好睇個人既功力, 儘管讀熟, 錯字扣分都可以好貴.

原帖由 黃巴士 於 11-3-26 09:21 發表

講起數學, 下次呈分真係"驚驚"!!
數卷未見,  聽回來,今次題"足球題", 我覺得似"奧數".

黃巴士

我女個日考完即問我呢題足球題, 我聽完都唔係好明.

答案係咪: 4場?

老師話今次各科出卷偏淺wor, really?

原帖由 lucy 於 11-3-26 10:37 發表

我見份英卷(I)唔深, 但又唔可以講話好淺; 反而覺得好似TEST同學仔小唔小心多D.

ANSWER : 係4場.

黃巴士

原帖由 lucy 於 11-3-26 10:37 發表

其他學校響呈分試前既一次考試,都會出得超深黎嚇吓d家長,等佢地唔好鬆懈 假如以呢個角度黎睇,今次各科既卷確唔係深,常識真係連課外題都冇,數學好似得一條足球題要轉彎,英文卷一亦唔算有咩難度,總體黎講都可以話偏淺,唔通因為我地唔駛嚇都已經……但係呈分試果次家長冇得睇卷,真係會擔心d既……

請問測驗中默, 課文錯字扣2分, 還是3分一個?

回覆 1# lucy 的文章

今次中默見按了扣2分一個錯字. 係喎, 平時好像是扣3分錯字.

黃巴士

剛收到英卷(II), 聽講最扣得多分係閱讀理解PAGE 2的選擇題, 3分一題; PAGE 4長答都4分一題, 稍有不小心, 一題已沒4分, 好貴, 好貴!!

黃巴士

哎呀!! 中卷(II)今日派了&即時收回.  但老師說分數仍未確定.  有些失望, 今次囝囝長果篇作文CONTENT分數低左些....

黃巴士

日本地震校內籌款, 囝囝班最踴躍, 捐款最多.  

中卷(II)未派回家,聽囝囝講賀卡中的祝頌語扣了分。
賀卡內容大致是祝賀獲獎後, 再到北京再比賽...... 希望他再獲佳績。
請問你們小朋友用什麼祝頌語呢???

黃巴士

王國長老

校際敲擊拿了第一
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 11-3-31 09:59 發表
校際敲擊拿了第一

王國長老

星期六排球比賽呀))) 加油!!!
原帖由 黃巴士 於 11-3-31 11:09 發表

王國長老

今日女排都係第一呀))))
原帖由 cookie 於 11-3-31 09:59 發表
校際敲擊拿了第一

原帖由 cookie 於 11-4-8 15:35 發表
今日女排都係第一呀))))

王國長老

終於派左成績表喇.......退了很多,都是因為懶惰所致.....

王國長老

其實我都唔係好明,因為只睇成績又唔係差好多,但名次就 可能囡囡無進步但其他人發奮所以拉開左
原帖由 kswiss 於 11-4-19 17:16 發表
你地知唔知名次係點計呢? 我真係唔多明. 個名次只係計今次還是拉埋對上兩次架? 會被拉低/拉高?

原帖由 kswiss 於 11-4-19 17:16 發表
你地知唔知名次係點計呢? 我真係唔多明. 個名次只係計今次還是拉埋對上兩次架? 會被拉低/拉高?

應該唔會拉埋上學期的分數的, 今次是單獨下學期TERM2分數計名次.

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題