用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 csy_ma 於 11-3-22 18:17 發表

係對上果次淺,全級有13個人響96分以上(唔計96),聽講90分以上都有成半班,全班(好似除一個以外)都在80分以上。

今次聽講連一哥都失手 ...

我同囝囝講依個MESSAGE, 佢即時騰雞!!    1個80分以下, 會唔會係佢呢??
請問係全級抑或是全班13個有96分以上??  

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-3-23 09:17 發表
講緊上一次.

今日我地班都初步知道英卷一成績了

黃巴士:13個係講全級,老師冇講,我係響囡囡既成績排名表上知道有幾個人在她之上的。其他的班成績則好似係老師響班上口頭講,但唔知阿囡有冇聽錯。

今次好似唔係好深,但幾多人唔小心……

原帖由 kswiss 於 11-3-23 09:17 發表
講緊上一次.

嘻嘻!! 混亂左添.  聽講星期五佢班有英卷派.
囝囝話今日數學卷難過上次份卷.

黃巴士

囝囝啱啱又話幅畫係聽日24/3交, 唔係25/3.  
趕工中......

原帖由 kswiss 於 11-3-23 23:00 發表
我大工告成啦! 明天佢地盡力埋就break 1 break! 呢4日一氣呵成, 大家都辛苦啦!

剛溫完常識, 我都覺得難, 如果對天文無興趣, 真係好辛苦, 好多野要記.

我都有D唔識天文D嘢, 特別係天文圖片, 反而要問返囝囝解釋返俾我聽.
囝囝講常識老師之前話今次測卷會深過以前些.  
我唸 - 之前常識死記可攪掂, 今倘要多思考&看清楚幅圖.

今日同學仔來電 跟囝囝說:數學卷有些深。 特別係個題"足球比賽題", 佢講完條題目俾我聽,我都唔知佢問咩??
反而DAD&囝囝話識答(都唔知係米?)。 囝囝仲話今次出數卷老師是TRAINING"奧數班"老師喎, 哽係........

明天可以出關啦!!!

黃巴士

王國長老

呵呵呵....終於都考完喇, 大女即刻約左同學放學去同學仔屋企玩呀))))
今次常識大女話無外題
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

王國長老

唉,都唔知開心定唔開心好,當女女知道0的分數後,就同我講以後唔玩電腦,要溫書喎......  
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 11-3-25 15:35 發表
唉,都唔知開心定唔開心好,當女女知道0的分數後,就同我講以後唔玩電腦,要溫書喎......  

囝囝班常識有同學唔合格.  囝囝今次常識都考得唔好, 佢自己話因溫唔熟. 手頭上只係睇到英文(I)&常識卷, 份英文卷(I)都出左好多範疇, 好易唔小心扣分.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-3-25 19:02 發表

囝囝班常識有同學唔合格.  囝囝今次常識都考得唔好, 佢自己話因溫唔熟. 手頭上只係睇到英文(I)&常識卷, 份英文卷(I)都出左好多範疇, 好易唔小心扣分.

黃巴士 ...

我囡係數學退咗,X2,好"貴" 但係未有睇到卷

下次呈分試仲冇機會睇卷添,最後一次摸到佢地既長短

原帖由 黃巴士 於 11-3-25 19:02 發表

黃巴士 ...

聽講我地班好多人既中文卷都有9X,好羡慕呀

原帖由 kswiss 於 11-3-26 00:12 發表
講開常識, 有一題問幾個國家是否跟中國同一個洲, 又唔知多唔多人識呢? 呢題算唔算課外?

又有一題出地圖, 稍一不慎, 冇溫, 咁就冇咗8分.

填充有一題答:日全蝕, 個'全'字寫錯, 扣一分, 我而家至知自己 錯咗咁多年.  ...

仲有"都"是沒一點.  "恐"字唔係"凡"字, 係訊字的右面, "偏"字上面是一點......  
好多字都係P.5時中文老師在平時課外默書後提點出來的.

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 11-3-25 23:15 發表

聽講我地班好多人既中文卷都有9X,好羡慕呀

原帖由 csy_ma 於 11-3-25 23:12 發表

我囡係數學退咗,X2,好"貴" 但係未有睇到卷

下次呈分試仲冇機會睇卷添,最後一次摸到佢地既長短

講起數學, 下次呈分真係"驚驚"!!
數卷未見,  聽回來,今次題"足球題", 我覺得似"奧數".

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-3-26 00:12 發表
講開常識, 有一題問幾個國家是否跟中國同一個洲, 又唔知多唔多人識呢? 呢題算唔算課外?

又有一題出地圖, 稍一不慎, 冇溫, 咁就冇咗8分.

填充有一題答:日全蝕, 個'全'字寫錯, 扣一分, 我而家至知自己 錯咗咁多年.  ...

係囉!!  就算溫左地圖, 都只係溫東南西北大約鄰近國家, 無唸到出得咁DETAIL, 指明果個國家.
囝囝都好DISAPPOINT, 咁多年, 未試過今次常識咁低分.    

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題