用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 黃巴士 於 11-3-16 12:05 發表
P.5 - 請問你們是否都是今個星期要交兩份1)鼎 2)匙畫視藝作品??

你們趕及做嗎??  "鼎"上星期拿回校未填色又有些裂予老師品評, 聽完後, 囝囝又想重新再做過 ; 幅畫又想再畫過, 再要好些.

其實小測&總測前十分BUSY,  ...

好似得我地班要做'鼎'? 上週末為左做呢2樣視藝, 無時間溫書.

亞囡話有同學前晚趕做中作, 所以12:00先上床訓.

昨日放學, 又話有好幾位同學係完全未做視藝, 有位同學打電話俾我囡話先前個"鼎"裂開左, 要重做TIM, +上尋日好多功課WOR, 點算??

最孱係個"鼎"唔會即時裂, 過多幾日又裂些, 過兩日又裂, 有些直頭整個塌了.

囝囝做時發現有少少HINTS, 睇吓未交同學合用否??

1. 用杯型塑膠品作內模, dry後抽/碎了杯 (因我發覺沒承力, 根本好難支撐起, 唯有偷雞用杯, 成型後將內模dry後抽出)

2. 做一個模是簿的, 一個是厚的.  結果發現簿的脫不出模,  即時裂開. 厚的反而可以堅固. (但朋友話最好做簿, 因驚AFFORD唔倒腳)  但為方便, 囝囝撰了厚件.

3. 因厚件, 故腳要粗, 但又要3隻腳, 不可連在一起, 所以"鼎腳"很難可起勾, 真有些難度. 囝囝話同學有些做了腳是有線條的. 我說: 沒時間了, 就咁啦!!!

4. 幼沙紙磨滑, 會易上色些.

5. 花紋-最好不要雕刻上, 因很易裂. 最simple是加少少些水黏上.

6. 上色- 囝囝講老師話不一定要用古著色, 可新款都可.

黃巴士

原帖由 lucy 於 11-3-17 13:15 發表

好似得我地班要做'鼎'? 上週末為左做呢2樣視藝, 無時間溫書.

亞囡話有同學前晚趕做中作, 所以12:00先上床訓.

昨日放學, 又話有好幾位同學係完全未做視藝, 有位同學打電話俾我囡話先前個"鼎" ...

上星期五見作文參考附件及細節表, 已經講解左好多內容, 依份中作其實都可以在上星期五作為功課, 星期一交, 會唔會好些呢??  今星期主力小測, 日日都無時間去溫.  只有靠做功課當溫書.

其實每次中/英文書法, 其實有無考慮測/考後至做呢??  

黃巴士

今日好多同學無交個"鼎".  
見本手冊, 寫了25/3要交視藝-魔鏡畫, 31/3要交另一款視藝-初稿.  
最慘係囝囝又話要改魔鏡畫, 佢話今日又知多樣特點點去劃, 著色又可以咁咁咁(我都唔明佢講咩?)

唉!! 25/3交, 點解唔28/3(一)才交呢??  有時總想多些少空餘時間予小朋友有興致下劃畫, 而唔係趕頭趕命.

本來都唔想理埋些雜項嘢, 依家又要做COMPUTER PROJECT, 明天DEADLINE. 又唔點話得佢, 因為始終是功課的一部份, 但每樣多少少, 就總是阻住做功課&無時間.

黃巴士

請多句, 又係視藝功課. 囝囝強調話老師講25/3是DEADLINE, 到時交齊作品,遲交不計分.

最近英文老師好好, 成日同佢地重溫測驗內容.   

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-3-17 14:03 發表

上星期五見作文參考附件及細節表, 已經講解左好多內容, 依份中作其實都可以在上星期五作為功課, 星期一交, 會唔會好些呢??  今星期主力小測, 日日都無時間去溫.  只有靠做功課當溫書.

其實每次中/英文書法, 其實 ...

講漏左, 雖然今星期一要趕中作, 但聽囝囝講老師好詳細講解 , 所以大家(小朋友&老師) 可能辛苦些, 但"得著"都應為頗大.

黃巴士

次次測驗 / 考試前 也有很多抄寫功課.  加上有些範圍只不過是這星期才完成.   感覺很差, 沒時間給小朋友認真溫習.
就連這週未仍有功課要做.......

我囝囝的中默經常被 詞語表 誤導了, 唔知學校方面可否改善一下呢......而且, 有時要改正的簿還遲派過要默書那天.

原帖由 skatermit 於 11-3-19 19:17 發表
次次測驗 / 考試前 也有很多抄寫功課.  加上有些範圍只不過是這星期才完成.   感覺很差, 沒時間給小朋友認真溫習.
就連這週未仍有功課要做.......

我囝囝的中默經常被 詞語表 誤導了, 唔知學校方面可否改善一下呢.. ...

今次14/3家教會都有家長提出中文筆劃問題, 我見黃副校都好細心寫低每一要FOLLOW的家長提問, 聽黃副校講佢雖然唔係教中文, 但會開會了解, 她亦提議家長與中文老師多了解.

囝囝今次詞語表派回來時, 好多都改了.  佢講老師話是印刷字體要修正, 如: 脈字是"肉"部, 不是月部; 靈字是的雨字是四點, 不是四個一劃, "恐"字內的不是"凡" ...... 所以大家要留意.

這一兩天假期, 仍有數TSA&英EXERCISE要做, 反觀中文這幾天沒有功課.  星期一考中文, 好像都沒頭緒要溫咩???  只係溫左默書少少.......

聽囝囝講這星期佢班無一天是返齊同學, 天氣唔好, 各同學都生病了. 唉!! 我囝囝都說好勀.

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-3-21 09:23 發表
你講得好啱! 都唔知點溫好, 好似都係咁上下. 希望佢地自己醒醒定定啦!

囝囝尋日都係最後趕工溫了中默.
佢班上星期中文小測都唔係好多同學有4X分, 好多只有3X分.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-3-20 05:20 發表

這一兩天假期, 仍有數TSA&英EXERCISE要做, 反觀中文這幾天沒有功課.  星期一考中文, 好像都沒頭緒要溫咩???  只係溫左默書少少.......

唔該晒!我係睇到您話要做數TSA擒日問阿囡,至知道原來佢做漏咗樣功課,結果做完都冇也時間再溫。

中文可能都要求助於外援:我囡上次搵段意同今次小測既排句成段錯咗都幾多,於是去坊間搵吓有乜補充練習有咁既形式?原來得好少 有都係得幾個練習,有d都幾淺,但有d似是而非既,我同阿囡一齊做時都中招 ,真係幾難捉摸。

不過,自從換了位中文老師後,我囡對時事既興趣大咗好多。周日我地上完活動例牌去間食肆度食午飯,佢竟然請老闆娘由卡通片轉台去睇《城市論壇》,仲邊做功課邊聽到邊個發言者係幫政府,邊個係反既,都開始真係有d"常識"。

但係唔知點解,佢既"政見"有時都幾激烈
明天英默仲未默過,要等阿囡醒咗至可開動 不過因為老師已連日來同佢地複習,所以雖然冇點溫過,都唔算好驚(好彩今次冇考story bk,舊年阿囡直頭唔記得溫reader,但因為外籍老師教學得法,佢都記得住;今年佢都溫過本書,但係換咗果位老師冇響堂上講字既解釋,所以上次響reader失了許多分 )。

同樣操得好衡既係數學,今次原來係由B班既黃主任出卷,下次先係上年既"殺手",真係……駛唔駛臨急抱佛腳學定幾堂奧數?真係未諗到點幫佢喎?

今個學期常識係太空,男仔都感興趣,下學期則係中國上下五千年歷史同地理(今次都有),到時都有排溫

MATHS ~~ 我都想知. 係米我班COMPUTER老師-MR LEE?? 囝囝話MR LEE講俾之前測卷6a班做, 只有"一個人"合格!!!   今年MATHS科呈分卷佢會唔會手下留情呢??

中文~ 排句成段, 每次囝囝都是錯一組亙調轉, 成題無分, e類"分數"每次都好"貴".

英文~~ 我囝囝都係剛瞓醒, 佢大安旨意之前老師幫全班溫左, 依+唔溫書.

今日全班返齊, 囝囝88吓咁話, 上星期生病了同學, 今日返來都"呆呆地", 無咩精神. 我話可能佢體力未恢復啦.
佢又話有位同學測/考有壓力, 有時仲成晚瞓唔著,仲"嘔"添。

多口講句: 溫書期間, 真係要留意小朋友的壓力RELAX & 身體健康.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-3-21 17:30 發表
MATHS ~~ 我都想知. 係米我班COMPUTER老師-MR LEE?? 囝囝話MR LEE講俾之前測卷6a班做, 只有"一個人"合格!!!   今年MATHS科呈分卷佢會唔會手下留情呢??

中文~ 排句成段, 每次囝囝都是錯一組亙 ...

我囡話佢響電腦堂講,下次輪到佢出卷

原帖由 黃巴士 於 11-3-21 17:30 發表
多口講句: 溫書期間, 真係要留意小朋友的壓力RELAX & 身體健康.

明日考數學,最緊要休息多D,考前食少少野,可令頭腦更靈活

今日老師即時改英卷I, 改了一部份同學, 囝囝講跟著老師話無咩同學有95分以上??
95分以上?? 我話係米聽錯係85分以上. 囝囝話: 95分以上呀!!!
今次英卷真的咁易嗎??

黃巴士

囝囝同學仔都差不多做完本"志堅".
我: 吓!! 有D老師未教過喎!!
囝囝唔"執輸"咁話: 要做多D. 橫豎遲早都要完成成本"志堅".
我 : 未教個D, 唔好做住. 費事攪到混亂

似乎囝囝對本"志堅"已由"煩"生"愛".愈做愈興奮.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-3-22 13:34 發表
今日老師即時改英卷I, 改了一部份同學, 囝囝講跟著老師話無咩同學有95分以上??
95分以上?? 我話係米聽錯係85分以上. 囝囝話: 95分以上呀!!!
今次英卷真的咁易嗎??

黃巴士 ...

係對上果次淺,全級有13個人響96分以上(唔計96),聽講90分以上都有成半班,全班(好似除一個以外)都在80分以上。

今次聽講連一哥都失手

原帖由 黃巴士 於 11-3-22 14:53 發表
囝囝同學仔都差不多做完本"志堅".
我: 吓!! 有D老師未教過喎!!
囝囝唔"執輸"咁話: 要做多D. 橫豎遲早都要完成成本"志堅".
我 : 未教個D, 唔好做住. 費事攪到混亂

似乎囝囝對本"志堅"已由"煩"生"愛".愈做愈 ...

我囡話D"數學人"多半係學號2X,3X既,佢地一到小息就做志堅
‹ 上一主題|下一主題