用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

想問吓你地d仔女英文科老師多唔多抄句子,生字架?

尋日同女女d同學仔媽咪傾開,發覺女女個班英文老師既教學好似有少少問題,大部份家長都認為佢地班寫既生字真係少之有少,只係默書前一日先抄一次,生字咁耐以來真係無,連測驗考試前都無比學生做工作紙,但其他班會有好多,佢地平時真係好hea,考試前先谷,而d學生真係比其他班教得慢,真係覺得好無奈,其實係咪好多小一生已經唔洗寫生字?係咪而家d小學係咁教呢?以前我仔讀小學個陣真係成日寫生字架

原帖由 kswiss 於 11-1-14 17:49 發表
今日係葵涌區小學校際籃球賽比賽, 我校女子籃球隊第2名勝出. 真係抵讚!

佢地前日已經打咗兩場, 出線入6強, 今早再勝一場打入4強, 下午跟仁立打, 爭出線入冠軍賽, 佢地真係越戰越勇, 嬴咗仁立, 跟住就係跟 '全港學界 ...

有時見依輩小朋友公開運動比賽, 真係好認真. 投入&氣勢真係睇唔出係小學生.

黃巴士

原帖由 cookie 於 11-1-14 12:52 發表
這幾天女女派卷了.....真的令我...
睇完0的卷我都無話佢地, 我都知依家讀書好辛苦....我要求唔太高,都想佢地讀
得開心,最好就梗係令我安心啦!! 不過次次佢地考完話好淺好易就一定得個吉返黎,我都預左
.....只係個吉 ...

我囝囝又係咁!!  擺明老師放分, 都唔識攞. :chair:
佢新外號"勁唔小心". 唔小心都形容唔到佢, 要再加"勁"字上去.:pity:

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-1-13 14:07 發表
關於縮班問題, 會唔會影響大家既選擇? 真係想坐埋尾班車, 尤其佢地個年出生率回升, 真係怕影響派位.

聽講出年好大機會落實縮班, 自行+大抽獎都一齊縮.
如真是, 撰校策略似乎都要保守些.  我估BAND1尾生撰BAND1中學最大風險.
**今年自行沒縮.**

集思廣益, 大家SHARE吓.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-1-14 19:12 發表

聽講出年好大機會落實縮班, 自行+大抽獎都一齊縮.
如真是, 撰校策略似乎都要保守些.  我估BAND1尾生撰BAND1中學最大風險.
**今年自行沒縮.**

集思廣益, 大家SHARE吓.

黃巴士 ...

如果自行都縮,我諗好多學校都唔會咁順攤 似乎要繼續聽消息先定?

原帖由 kswiss 於 11-1-14 17:49 發表
今日係葵涌區小學校際籃球賽比賽, 我校女子籃球隊第2名勝出. 真係抵讚!

佢地前日已經打咗兩場, 出線入6強, 今早再勝一場打入4強, 下午跟仁立打, 爭出線入冠軍賽, 佢地真係越戰越勇, 嬴咗仁立, 跟住就係跟 '全港學界 ...

原來Kswiss妳個女打籃球咁勁?叻

Amysnlee:

我地好多家長都係高年班,會比較少寫生字,不過就會做一D寫文既野,如周記或project呀GE咁。我記性唔係好好,唔記得咗低年級時有冇抄過生字嘞。記憶中係中文既抄寫功課多D?英文生字好似真係好少抄喎?:question: 用簿做書後既練習就多D,咁應該都唔係"抄"句子(因為冇得抄,只可仿作)?

默書前抄一次,倒係多年黎既例牌,果次"抄",通常都係俾家長同佢地默一次,默咗當抄,比較省事。

查實點解您主張要抄咁多英文?英文係表音文字,同小朋友串,教佢地點聽住個音推想串法,好似記得有效D?

我既經驗係,每日響車程中同佢地串3個生字,再重溫之前果日串既,響默之前同佢默一次,會比較省事。您可能小朋友寫野快,做抄寫功課唔困難?以我既角度,真係唔想咁多不過係增加小朋友短期記憶既功課:thinking:

其實英文都要做幾本作業,加上學校有本工作紙,功課量都唔少?真要改善小朋友英文既,不如好似我囡班主任咁,鼓勵課外閱讀,請小朋友睇完本書後最少查五個生字好過?

叫小朋友做抄生字有幾難?千篇一律,瞌埋眼都改到。但係唔係對小朋友有益先?到咗高年級,好多同學響默書都攞到好高分,但係未必有助響卷一二攞到高分?我唔係好清楚您個女係邊位老師教,如何教?但我囡so far好好彩咁,五年來大半遇到好老師:excited: :excited: 。響我心目中,唔俾咁多抄寫功課佢地做先係好老師……

原帖由 amysnlee 於 11-1-14 13:37 發表
想問吓你地d仔女英文科老師多唔多抄句子,生字架?

尋日同女女d同學仔媽咪傾開,發覺女女個班英文老師既教學好似有少少問題,大部份家長都認為佢地班寫既生字真係少之有少,只係默書前一日先抄一次,生字咁耐以來真係無, ...

咁英文功課多唔多呢?? 無麥抄書, 又無麥工作紙, 咁作業做得多唔多呢?? 有無在PROJECT簿上畫圖及作句, GE仿句呢??
以前我囝囝都試過每科很少(每天只有2-3樣)功課, 仲係內容很少果種.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 11-1-14 23:05 發表

咁英文功課多唔多呢?? 無麥抄書, 又無麥工作紙, 咁作業做得多唔多呢?? 有無在PROJECT簿上畫圖及作句, GE仿句呢??
以前我囝囝都試過每科很少(每天只有2-3樣)功課, 仲係內容很少果種.

黃巴士 ...

功課真係唔多架,好似wb都係一星期平均做兩次,而mock,ge,一星期都係一次左右,project又無畫圖,只係作句,佢英文科相對真係比其他科少好多,內容真係好少

原帖由 kswiss 於 11-1-15 09:43 發表
唔係話今年9月係第一屆嗎? 明知千禧年出生率上升, 佢地有冇考慮過呢一批學生架? 出年, 我地真係做咗犧牲品. 想話靠派位都好危呀! 縮一班都成30人, 以我區6間band1中學計, 即少收180人, 真係好大問題. 呢180人會去咗b ...

咁今年大抽獎係米即係仲可安然沒改變??  因如9月是第一屆米即係千禧生自行開始縮.....
係囉, 最起碼都過埋千禧生啦!!!

哎呀!!  大件事啦.  如自行收唔到, BAND1生就有好大RISK在大抽獎跌落BAND2.

黃巴士

原帖由 amysnlee 於 11-1-15 09:16 發表

功課真係唔多架,好似wb都係一星期平均做兩次,而mock,ge,一星期都係一次左右,project又無畫圖,只係作句,佢英文科相對真係比其他科少好多,內容真係好少 ...

下月家長會時反映吓, 相信老師會有一套見解予你.
如共識不來, 不如自己去鞭策小朋友好了.

黃巴士

蕭明自行收生要求操行須達B+以上.
http://dmhcsm.edu.hk/cindex.html
比其他英中操行B高少少.

10. 計分比重 :
A. 第一階段   
按申請表內項目計算分數
a. 校內成績 30 分
b. 操行(小五下學期操行必須等同或高於B+) 8 分
c. 校內及校外獎項、義工服務與課外活動(或專長) 8 分
d. 其他(包括宗教信仰,家人在校就讀或畢業生等等) 4 分

B. 第二階段   
面試表現(所有操行達B+或以上的申請人皆有面試機會)  50 分

C. 最後階段   
將根據以上兩項(A及B)的總分及「成績次第名單」取錄申請人:;pppp: 。 50 分

黃巴士

回復 1# kswiss 的帖子

朋友囡囡都要知吓, 所以咪8吓囉!!

Maths 卷第32題

哥哥用12張面積是9平方CM的正方形卡拼成1個周界最長的長方形, 它的周界是多少CM??

請問如何計算??  答案是78CM. 但囝囝計是12CM X 3 X 3 = 108CM

黃巴士

囝囝話(3x12+3)x2,因一個小正方形長是3,如果係最長長方形長度打橫拼成,佢的長度是3X12,再加闊(3),再x2就是周界,因長方形周界算式是(長+闊)x2。

王國長老

回復 3378# 黃巴士 的帖子

黃巴士,
您囝囝計左面積呀))))
唉,我女女好多都係衰大意,好多條既面積只係寫左cm,唔記得加個2係右上方,就係0甘每條扣一分呀......

Maths 卷第32題

哥哥用12張面積是9平方CM的正方形卡拼成1個周界最長的長方形, 它的周界是多少CM??

請問如何計算??  答案是78CM. 但囝囝計是12CM X 3 X 3 = 108CM

黃巴士
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*
‹ 上一主題|下一主題