用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
樓主: 彥彥媽咪
go

培正家長 Chatroom [複製鏈接]

sugarcream:

咁我不如12:30先拿位啦!
==> 好呀, 唔係你咁早去, 驚你食哂我地都未到呀...hehe...so now only 3 families ja wor, you, me and timma ja....

Dear all

不如再訂另一個 time 搞個多d 人既 function la (上面個 lunch 照去, 但 plan 定 another one)

去邊好呢....

今次我想 book 個 function room ar...

一於 summer holiday 完之前搞番個丫...慶祝升班喇....

彥彥媽咪

學樂器~~我都想, 因為囡囡music一向不太好, 無天份呀

今次成績囡囡拉車邊還保持在優異生之列, 出年唔敢望了

有好料, email : [email protected]

事關最近都比較忙, 無咩時間上來, 但我都會抽空聊聊取經

emilysin

okok...let's keep in touch!!

Dear all

Post 下文彥d 學畫成果比大家睇:

呢幅就係孝彥既

點呀, 得唔得呀....

有料到喎. 叻仔. 細路唸d嘢真係幾戔鬼.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-20 14:52 發表
emilysin

okok...let's keep in touch!!

Dear all

Post 下文彥d 學畫成果比大家睇:

呢幅就係 ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-20 15:11 編輯 ]

I visit BBK website occassionally, and surprisingly found this site.  I will try to come more.

大家好!

Please add me to the list.

我囡囡九月升 pc k2.

Hihi, Jenjen lam

Welcome to join us...

sugarcream:

碧海個樹真係唔錯, 下次一於再黎 lunch...今次要 swim 埋先得...hehe

話時話, last Sat back home 同班 HMT mama 講開, 佢地二話不說就捉我 Sunday 再去過....

你話我幾 support 貴屋苑哩~~~

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-23 15:27 編輯 ]

彥媽,

睇嚟妳唔記得我?

我是蝶蝶媽咪, 雅記住果個是也. hehe..

No ar....JenJen

of course 我記得喇...所以原來想問你囡讀邊班, 後尾刪番...hehe

順帶 really thank you 幫我地一大忙, 等小朋友可以上你雅記樹 swim swim ar...

得閒就多d上下黎啦....

彥媽:

你真係勁啦, 我諗你第時分分鐘幫襯得仲多過我呀! 其實個度真係算唔錯既, 小朋友可以玩餐飽麻, 哈哈!
食野+游水? 好呀, 歡迎歡迎!:)

原文章由 Sugarcream 於 07-7-24 09:29 發表
彥媽:

你真係勁啦, 我諗你第時分分鐘幫襯得仲多過我呀! 其實個度真係算唔錯既, 小朋友可以玩餐飽麻, 哈哈!
食野+游水? 好呀, 歡迎歡迎!:)

好呀, gathering 呀, 等我個怕羞仔見多d人

k1 to k2

Hi. I am new here. Anyone here with bb who will go to Pui Ching k2 after summer holiday? My son was in 下幼信
before.

Hi, 各位媽咪,

我係小學雜談個度見到有篇文章可能大家會有興趣,所以copy左過黎比大家睇吓!

英中等同名校??

文章分享

http://paper.wenweipo.com/2007/07/11/HK0707110068.htm
彥媽,

學左你分享文章呀!

Lulu

Sorry sorry, 係係初中教育見到先arm!

原文章由 Lulu0820 於 07-7-24 19:04 發表
Hi, 各位媽咪,

我係小學雜談個度見到有篇文章可能大家會有興趣,所以copy左過黎比大家睇吓!

英中等同名校??

文章分享

http://paper.wenweipo.com/2007/07/11/HK0707110068.htm
彥媽,

學左 ...

Austina:

I am new here. Anyone here with bb who will go to Pui Ching k2 after summer holiday? My son was in 下幼信
before.
==>Welcome you to join us!! 不過 so far 印象中冇下幼信既家長 show up 過

我二仔都係 coming Sep 升 K2, 不過佢係下幼光

Lulu0820,

你係咪好忙呀?我仲習慣緊做full time mom呀!

我女都有參加下唔同既活動,你女參加乜野活動呀?有冇做多d習作,默下生字呀? 我女真係能力慢幾拍,我發覺佢maths唔係幾得,同埋唔願意做學習性既野。 所以,我唔係咁開心,因佢唔聽我教的。佢piano又唔願practise,成日day-dreaming。 我諗我教佢一定影響關係的。都唔知點好?

相信你個女比我女易教吧。我比佢學phonics,佢就識多左生字,不過就要迫佢先返學!我有點後悔做full time mom呀。

Lulu0820

==> thanks for your effort ar   Good!! Good!! 不過..呵呵..我肯定出面唔駛幾耐一定會因為呢篇野就會引申出 N 頁 discussion la...

我知佢地會講乜....好多人會話:

1) 唔係唔認同培正 good 中中 , 但唔可以用佢做 benchmark 因為佢本來就係中中典範, 但亦就係只有佢係睇得下, 其他中中都唔得, so the conclusion is still 英中係教保險既學校

2) 培正有幾勁都好, 講到尾拍埋去d有名英中都仲係有距離 (之後列一大堆數據) so 都係英中較中中優勝..

etc.......

其實我睇得出好多家長依家選中中定英中已由理性分析 (rational analysis) 走向情意結偏好 (preferences) , 講前者就有得傾既, 但次次一有人想做理性分析就會好快比以 preference 做決定既家長打亂..

本來就係兩種唔同既 decision making mode 何必要人地認同自己既方式就係最好既方式呢...唉...自己 feel comfortable 咪得囉...

所以 so far 我從冇一次響 BK 睇到一次成功的理性型既討論, 因此我從冇興趣, 亦唔敢亂搭訕.....無謂俾人圍剿呀...

我地都係響呢樹 um 下就算喇...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-24 23:39 編輯 ]

kyy, sugarcream, lulu0820, emanuel, twg, timma....+ all

喂喂...繼上次 sugarcream 好介紹之後真係可以再諗諗去多次碧海 wor, 真係唔錯, hehe~~~

一於再搞...

喂喂...邊日好...??

Sunday lunch ar..得唔得...??

彥媽:

Sunday lunch 我估我得架,Sunday 係 family day。

lulu0820:

我估你真係好忙,2個囡一齊放假,不過真係好想見吓你。

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-24 23:43 發表
kyy, sugarcream, lulu0820, emanuel, twg, timma....+ all

喂喂...繼上次 sugarcream 好介紹之後真係可以再諗諗去多次碧海 wor, 真係唔錯, hehe~~~

一於再搞...

喂喂...邊日好...??

Sunday lunch  ...
小蕎媽媽

Sunday lunch 應該都無問題, 不過邊日呢?
可能要八下FORUM CAFE有無人book左場, 如果唔係俾人包左小朋友去到就無得玩架啦!

彥媽, 麻煩你頭版UPDATE埋我個女啦(K2), THANKS!

sugarcream:

我都響出面 06 K1 chatroom 呼籲左架喇...

This Sunday ar...OK or not? (July 29)

我可以 12:30pm左右就到....

麻煩你幫手去 gup gup 個日個 cafe OK or not ar...

小蕎媽:

This Sunday ar...OK or not?

Let me call 埋 lulu 先....

‹ 上一主題|下一主題