用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
樓主: 彥彥媽咪
go

培正家長 Chatroom [複製鏈接]

Re: 培正家長 Chatroom

彥媽:

我都來報到啦! hehe......!

彥彥媽咪,

我都黎報到la!

你想搵地方搞english class? 係紅磡近71小巴總站得唔得? 如果得既, 我諗我可以幫到手.

彥彥媽咪 寫道:
其實我響one-world (勝利道)join 左個 summer phonics,不過唔知好唔好
==> 呢間呀...嘿嘿....麻麻地, 我地 HMT mama group 有人去過, 一句講哂, 我地呢頭個d English centre 係麻麻地既....所以依家我地d HMT mama 成日想自組成團.  我有d connection 應可揾到老師, 不過係地方問題啦, 因為唔得響是屋企架, d 細路唔專心的, 一定要揾個外來地方佢地先會 concentrate 的, 所以依家未諗得通呢個 problem.

Welcome, Omerikion, Lucky!!!

嘻嘻...算你地啦, 都黎捧下場.....第日搞 function 黎唔黎呀...

Lucky:

係紅磡近71小巴總站得唔得?
==> 要唔要俾租金的, 要的話, 要幾錢, 同埋交通方唔方便...因為我響樹諗 , if 要搭車的話, 若只係 1hr course 帶出帶入就幾麻煩, 咁可能要 2 hours course 先值得....你可唔可以 give me info ar...(or PM me 都得)...要計計d成本/時間 etc.

Thanks!   

彥彥媽咪,

第日搞 function 時間arm既, 我實到! 係por, 何hmt廣場個course搞成點? 無晒聲氣既!

Please Check pm!

Lucky:

何hmt廣場個course搞成點
==>hehe....係阿彥媽我懶囉....未報....呀.....係喎...今日同d仔上 HMT 廣場樹學琴都唔記起呢單野添...okok...next week 去時再問....   

PM收到, 等我揾日去 gup gup 個地理環境先...再揾你 chat chat...

彥媽,

BK換左新版面,好唔慣,仲搵唔番你個答問區,攪一輪先上到黎!

我同小蕎媽咪係超級老友 !d個都係我囡讀培正既一個得著!

搞function預埋我!我只係下星期同d囡去旅行,之後都係香港!

Lulu

老友:我終於都找到了,如果唔係你教我,睇怕我都入唔番來。唔該晒。

原文章由 Lulu0820 於 07-7-3 19:16 發表
彥媽,

BK換左新版面,好唔慣,仲搵唔番你個答問區,攪一輪先上到黎!

我同小蕎媽咪係超級老友 !d個都係我囡讀培正既一個得著!

搞function預埋我!我只係下星期同d囡去旅行,之後都係香港!

...
小蕎媽媽

唔好話你丫...我都搞到陀陀擰...想 c ....

我都唔明, 有d response 我明明見人有留言, 但我又睇唔到佢既 message 既...好奇怪...

死啦, 都唔知d PC 老友會唔會散哂添呀...

新家長報到.

代答:
答問區
精華篇

謝謝指教.
-蕙然爸爸

原文章由 Lulu0820 於 07-7-3 19:16 發表
彥媽,

蕙然爸爸

多謝幫忙呀...不過個"答問區"都係用唔到呀...所以我開左另一個 Part 2 頂住先啦, 得閒就 come here or there 去幫襯下啦...

原文章由 蕙然爸爸 於 07-7-4 02:53 AM 發表
新家長報到.

代答:
答問區
精華篇

謝謝指教.
-蕙然爸爸

Dear all:

我想搞一個 summer gathering for 各位有志 chat chat 之人士...同埋比不同屆別既培正同學仔認識下, 家長們又可以交流下, 大家意下如何..??

我初步想先定一個 date 啦, 形式可以視乎人數再度度:

Date: July 21 (Sat)
Time: 12noon - 3:00pm (or 視大家 happy 程度可 stay behind ge..)
形式 : 我初步想係大家一個 lunch gathering 咁既形式好唔好...因為呢排天氣 no good, 去戶外怕突然落雨就煩了, 亦都幾熱, 另大家有d係初相識 (雖然彥媽就識你地好多人..hehe~~ ) 咁費事你地怕醜嘞...so 先食住傾冇咁悶, 岩傾既下次我地可以再搞 outdoor gathering 之類....
地點 : 我諗去d有 clubhouse function room 架喇...可以訂食物, then 小朋友悶就可以去d kids' room 樹玩下, 我地大人就繼續 chat 下...

Or 大家有乜好提議可在此提出架...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-7-4 21:52 編輯 ]

彥媽:

我7月15日搬屋呀,咁7月14日唔駛預我了,下次再join 你地啦。

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-4 10:24 發表
Dear all:

我想搞一個 summer gathering for 各位有志 chat chat 之人士...同埋比不同屆別既培正同學仔認識下, 家長們又可以交流下, 大家意下如何..??

我初步想先定一個 date 啦, 形式可以視乎人數再度度 ...
小蕎媽媽

小蕎媽媽

ar...係喎....咁你 21/7 個個 week 又得唔得丫....因為好似都有 another mom 又個 15/7 前 move...(唔通個日係好日?)

if OK...等我改改佢...睇 other parents OK or not..

原文章由 小蕎媽媽 於 07-7-4 09:46 PM 發表
彥媽:

我7月15日搬屋呀,咁7月14日唔駛預我了,下次再join 你地啦。

預埋我呀! 係囉, 上次1/7攬唔成, 希望今次ok啦!

長沙灣你地會唔會覺得遠? 因為名車博覽館內有間FORUM CAFE, 入面有個類似冒險樂園個D波波池, 大人傾小朋友可以自己玩囉, 如果包場, 好似$2000咁上下 FOR 50人左右, 可叫CAFE內既野食

Hi 各位PC mom

終於

Sugarcream:

提議唔錯 bor , 不過要睇下有冇咁多人先得, 同埋若太多人又未必傾到偈架喇...我諗...this function about 20-30 adults 就差不多喇...what do you think?

你有冇 contact no. of that cafe? 又或有 web site to check?

岩就快手先得...hehe..

彥媽:

cafe係我屋企樓下, 我可以放工去問下details!
唔知21/7有無人book左開生日會, 要問下期先知!
另如果唔夠傾, 可以上黎會所繼續既, 小朋友又可以係遊樂場/會所再玩既!

Sugarcream:

咁就拜托你去問問丫....I guess 一定會搞得成 on that day 的 (係幾多人既問題啦)

問左請上黎匯報...唔該哂呀~~

hi every pc mom

we're new to pc, 我仔黎緊入 2007/08 k1 (am), 請多多指教!

ai ya.....真係好唔慣呢個新版面! 請問log-in後可以係邊度

彥媽:
問左啦, 21/7無問題, $2000for 40人(3小時), 即$50位!
$2000內任點食,  如超額照計, 埋單加埋一就ok, 如果我地人數多過40人, 會照count $50一位咁囉, 12:30pm - 3:30pm ok? 如confirm通知我啦, 因要落訂!
‹ 上一主題|下一主題