用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
go

培正家長 Chatroom

培正家長 Chatroom

不限年紀, 唔分年份, 無分地區...乜都唔理....hehe...想集合多d PC 家長一齊 chat 啦...

彥媽想響呢樹 (呢樹好似靜d)...問下大家想唔想搞個 summer gathering ar...

我 target 係想可以唔同屆別既小朋友都出席, 咁有d 若有細佬妹將入讀既又可以識多個 partner, 有大哥大姊既又可以過下料比我地d 細既, 咁好唔好呢...??    

Let me put a name list here (以 2007/9 學年計):

彥媽 - 仔 (P2) 仔 (K2)
emilysin - 女 (P2)
施施媽咪 - 女 (P2)
lulu0820 - 女 (P1) 女 (K1)
小蕎媽 - 女(P1)
Ellensu - 女 (P1)
qk - 仔 (P1)

hei_ka_mum - 仔 (K3), 女 (K1)
timma - 仔 (K2)
KAHOBB - 仔 (K2)
Lucky - 仔 (K2)
Omerikion - 女 (K2)
JenJenLam - 女 (K2)
Austina - 仔 (K2)
sugarcream - 女 (K2)
tmkchan - 仔 (K2)

Emanuel - 仔 (K1)
waihinma - 仔 (K1)
kyy - 仔 (K1)
蕙然 - 女 (K1)
swan_lau - 女 (K1)

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 07-9-6 22:47 編輯 ]

Re: 培正家長 Chatroom

等我登記先.
我是pc新丁,個仔07k1(pm), 請多多指教. :

hi 彥媽
       我來報到啦
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

彥媽,

我黎喇!   

Lulu0820 - 女 (P1), 女 (K1)

多多指教!

Lulu

timma, lulu

多謝你地呀.....    好感動...

彥媽一定努力報料 here...   

喂喂...你地想唔想搞個 summer gathering ar...可以等唔同屆別既 PC 學生一齊玩丫....

我會再去號召多d other PC friends sin....

你地出唔出埠 during summer? If not, 八月頭...如何...??

彥彥媽咪,

我地2007-08培正K1都傾緊summer搞個gathering, up to now 共有18 families (53人)報名, 我見LuLu0820 和 Emanuel都過咗來, 如果我地07K1全部過埋來有沒有問題? 咁麼唔駛出兩次, 仲可以來個培正大大大聚會.

Waihinma

彥彥媽咪 寫道:
不限年紀, 唔分年份, 無分地區...乜都唔理....hehe...想集合多d PC 家長一齊 chat 啦...

彥媽想響呢樹 (呢樹好似靜d)...問下大家想唔想搞個 summer gathering ar...

我 target 係想可以唔同屆別既小朋友都出席, 咁有d 若有細佬妹將入讀既又可以識多個 partner, 有大哥大姊既又可以過下料比我地d 細既, 咁好唔好呢...??    

Let me put a name list here (以 2007/9 學年計):

彥媽:

hi, 我又來,我7月中搬到何民田俊民苑。

timma - 仔 (K2)
lulu0820 - 女 (P1) 女 (K1)
小蕎媽 - 女(P1)

多多指教!
小蕎媽媽

小蕎媽:

Good ar...welcome welcome!!

第日可以約你上去 HMT 個 swimming pool 個樹 swim 丫....個池好正架 (因為冇乜人)...hehe..

e...e...咁你有冇 join 培正既泳班呀...???

仲有, 可以去學野 there, 我大彥抽到去學 Ping Pong, $86 ja...   

你熟唔熟呢樹地頭?? 唔熟就問我啦, 我最八, 搭車, 買送, 學野, 我都知 D 架...

我將你個 name put 埋上我 1st message 樹, 等大家易睇d...   

waihinma:

Welcome !!

大家一齊玩當然冇問題...我只係 worry :
(1) 有冇咁大地方 accommodate 咁多 families?
(2) 同埋人太多, 好自然又係變成小組式各自 chat, 我其實係好想人人都可以真正地認識多d PC parents, 所以我反而 prefer 唔好太多人既 function, 一來易搞d, 今次 A 君 join, B 君 join 唔到, maybe next time 就 B 君得, 到 A 君唔得, 冇所謂喇...我係想 regular 地搞下, keep 住d同學仔識, 尤其第日上小學, 年年唔同人就識得越多越好了... , ...二來一班志同道合既 parents 一齊傾得耐d又真係幾好玩的.

咁啦, 先定個 date, 因為到時可能會有 dropouts 的. 我依家諗想搞個自組旅行團 something like that...因為齋 eating 好似好悶咁...

我仲要整番個 name list 比大家先得....

Lulu 係我 long old friend ma....Emanuel 最近做左我 neighbour, 所以佢地過黎探我呀..!!    

彥媽

我都來報到啦!

上次話搞個1/7 船河冇哂影,   都好, e+天氣咁差, 想搞得成都好難.    
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

彥媽:

我冇join  培正既泳班,我自己找左個 swimming coach。我老公話HMT 個 swimming pool 好細,玩多過游。

我就緊係唔熟呢樹地頭啦,希望你幫到我啦。我而家煩緊呀囡暑假好似冇什麼活動,我驚佢成日響屋企睇tv,上網。有冇好介紹?謝謝你先。
小蕎媽媽

彥媽:

My girl will be in P.1 in 2007. 多多指教

Ellen

彥媽
      搞gathering我當然贊成啦
      不過人數都好多,難找地點

不如定隔幾耐一次gathering,出到來的就join,不然就下次先join,咁就不用"就來就去",而每次約某個人數就成團,截止報名,太多人好難找地方和傾計

所以大家有心一齊去玩,就要快些報名了

[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

小蕎媽媽

我老公話HMT 個 swimming pool 好細,玩多過游
==> 嘻嘻....咁帶親d細路去泳池都係"玩"多架喇....乜你老公真係打算"游" 架~~ (咁認真??!!      ) 我地依家都係用 private coach, 大中彥一齊學, 我地係上雅利德華台游的, 人少少, 又唔錯....

我而家煩緊呀囡暑假好似冇什麼活動,我驚佢成日響屋企睇tv
==> 你個樹...可以去包美達社區中心睇睇啦, it is near 醫療輔助隊, 雅利德華台個樹.....有好多活動的, 我同大中彥都報左好多, 有好多 visit 仲係好平咋.....e.g $20 only... 佢地遲d就係 join 左去參觀益力多呀, McDonald ar gum lor...大彥大d可以去埋巴士廠個停...

你可以行過去睇吓 or call them, 不過因為你依家先問都算遲架喇...我地好多係 21/5 or before 就報哂的...所以我諗可能好多都 full 哂的了, 你試下 check 下仲有冇d course 有位剩啦...個樹環境唔錯的, 有個小小圖書館架...

see their link here:

包美達 summer courses

大彥我仲幫佢報左教協個夏令營....15 days 的, 所以兩個細路已排好哂了.....

你可以考慮埋 YMCA 個d day camp, 佢地係 9am-5pm 咁, 5 days 的, around $1xxx, 都幾好玩的, 以前大彥 K2 就開始玩....都唔錯, 不過因為年年都係咁上下 content 所以 this year 就同佢轉下去教協個d 喇.....

第時你搬左黎...可以考慮去考香兒啦, 響愛民村個樹唱之嘛, 又近, 我依家大彥都唱緊, 文彥上次考唔到, 下年一月會再試考.

If you like, 你可以 PM your phone 比我喇..等我又揾埋幾個我識既 HMT PC mom, 得閒可以叫d俾d細路一齊玩啦....同埋我都想睇下 if 可以 gather around 4 PC kids of about same age, 我會想揾揾d 英文老師大家自組 English classes (and/or Putonghua too)

第日小朋友上到小一後有好多課外活動的, 玩到你唔玩, 你住得近就方便好多了.

:

timma:

不如定隔幾耐一次gathering,出到來的就join,不然就下次先join,咁就不用"就來就去",
==> yes ar...呢個就係我響樹開呢個 chatroom 既意思, 想 gather 一d 都會定期上黎既 parents, chat chat 之餘就搞活動, 睇得 the message here 既就有份, 因為有時好難逐個通知的, so post everything here, 岩就 join, 唔夾 time 就下次, 好 free 的, I like this way...

喂....我就係想問下你, 你話搞個 20 人左右既 outing 好唔好呢.....

我就 Sunday 先得閒, Sat 你知我 afternoon 要開工嘛...未必得....

船河我知有人會暈浪 bor..(我係其一 ) 咁....又怕戶外太熱, 咁...一係揾d會所 function room 搞...你有乜提議..???

KAHOBB:

係啦, 出面個 2006 Chatroom too many pages la...d人又唔係個個岩, 所以一 tun 就好易 tun 左上幾頁, then 就會不了了之的...   

不過....都好在冇搞喇...today (Jul 1) weather 又唔好, 怕船河會幾大浪...隻船實好"西" je.....仲都唔知睇唔睇到煙花添呀....

Dear all...

一係咁...tomorrow 我搞左個 gathering at POC (Police Officer's Club, the one at CWB) 係比我細彥d Friends 既 , 因為係細 b party, 所以冇叫大家, 但個樹地方唔錯, 有 kids' room 之餘又 spacious...若大家冇 other suggestions for gathering, 一係又再諗去個樹, 點睇..???

彥媽:

係呀,我老公真係游架,不過我就唔識、只係浸吓。

等我去問吓包美達社區中心重有冇位先。

香兒會唔會好難考架,我囡囡五音不全。

我有你電話架,記唔記得我地(重有lulu)一齊去Todai 食過lunch buffet 呀,我都pm埋我的電話比你啦。

自組class 好呀,重有我地同班的同學,可以約埋一齊。其實我響one-world (勝利道)join 左個 summer phonics,不過唔知好唔好。呀囡而家學緊學林數,搬左過來要同佢揾番個centre,我問左學林數,好似廣華街有個centre,有冇idea?

你真係好有心,整左咁多資料,我睇左你其他的post,真係好有用,但又幾擔心,因呀囡成績唔係好好,我又冇咁多時間幫佢。我惟一可以做到係幫佢找centre學野。人地教佢會聽多d,我教就 呢d錢唔save得。
小蕎媽媽

小蕎媽媽:

香兒會唔會好難考架,我囡囡五音不全
==> 又唔係話好難考, 係好多人考咁啦, 不過唔係個個都可以堅持 many years 既, 因為佢地番學時間唔係咁 flexible ga ja...要你就佢, 佢唔會就你的, 所以小朋友第日多左d其他 activities 有時 crash 左就要 give up.

記唔記得我地(重有lulu)一齊去Todai 食過lunch buffet 呀
==> hehe...of course I remember ar...不過依家個日個棚人好多都唔上黎喇....所以真係可以 keep 到一直有 contact 既家長真係唔多的.  好呀, you give me you no. again ar...叫埋 lulu 出黎....呀...你依家新居係買定租呀, 係咪特登為個女搬出黎架...??

其實我響one-world (勝利道)join 左個 summer phonics,不過唔知好唔好
==> 呢間呀...嘿嘿....麻麻地, 我地 HMT mama group 有人去過, 一句講哂, 我地呢頭個d English centre 係麻麻地既....所以依家我地d HMT mama 成日想自組成團.  我有d connection 應可揾到老師, 不過係地方問題啦, 因為唔得響是屋企架, d 細路唔專心的, 一定要揾個外來地方佢地先會 concentrate 的, 所以依家未諗得通呢個 problem.

我問左學林數,好似廣華街有個centre,有冇idea?
==> 大彥依家就響個樹學緊啦, 學足一年了, 佢 KG 時係學樓下間 KUMON 既 (同一 building 的, 學林 centre 響 6/F), 之後轉去學林, 個個亦係成個何文田唯一 centre, otherwise 就要去到黃埔了....老師教得唔錯, 因為學林著眼應用, 對小學d數有用過重覆性操練既 Kumon, 我都打算 K2 2nd term 比中彥 start 埋, prepare 定佢個 foundation.  我知有好多培小學生 learn there too 的.

人地教佢會聽多d, 呢d錢唔save得。
==>True!! 呢個唔係你個女既問題, 係 all kids 既問題, 因為當你 role change 係唔一樣的, 細路對"老師" 同對 "媽媽" 係真係有唔同的, 尤其上到小學, 唔係幼稚園個d "玩玩下" 咁既功課, esp 培正, 真係一條算式個條 "=" 線畫得唔好 (e.g. 唔可以 cover 哂d數字) 都要扣分的!! (老師講明的), 你話我地係咪想唔緊張都唔得丫, so 一執緊佢, 佢地又唔 likey ga...但老師叫佢地要咁做佢又唔 e e or or 喎...激死...     :tongue:

彥彥媽咪:

香兒 - 等我試吓先,不過唔知有冇咁多時間學咁多野。

you give me you no. again ar - pm 左你啦
...叫埋 lulu 出黎....呀 - 好呀冇問題,我同佢都好老友
...你依家新居係買定租呀 - 租呀
係咪特登為個女搬出黎架...?? - 咁我地都係租開樓,咁近d學校都係好的。

one-world - 咁我都要讀埋呢個phonic course,早知早d問你啦。
- 地方真係問題,有冇諗過club house? 租個房上。

學林數 - 囡囡響荃灣都學左一年,我覺得佢學得幾好,所以好想佢繼續學。

人地教佢會聽多d, 呢d錢唔save得。
==>True!! 呢個唔係你個女既問題, 係 all kids 既問題, 因為當你 role change 係唔一樣的, 細路對"老師" 同對 "媽媽" 係真係有唔同的, 尤其上到小學, 唔係幼稚園個d "玩玩下" 咁既功課, esp 培正, 真係一條算式個條 "=" 線畫得唔好 (e.g. 唔可以 cover 哂d數字) 都要扣分的!! (老師講明的), 你話我地係咪想唔緊張都唔得丫, so 一執緊佢, 佢地又唔 likey ga...但老師叫佢地要咁做佢又唔 e e or or 喎...激死...     :tongue:

very agree.
小蕎媽媽

彥彥媽咪,

Oh IC, 咁以後有機會先啦.  

waihinma:

Welcome !!

大家一齊玩當然冇問題...我只係 worry :
(1) 有冇咁大地方 accommodate 咁多 families?
(2) 同埋人太多, 好自然又係變成小組式各自 chat, 我其實係好想人人都可以真正地認識多d PC parents, 所以我反而 prefer 唔好太多人既 function, 一來易搞d, 今次 A 君 join, B 君 join 唔到, maybe next time 就 B 君得, 到 A 君唔得, 冇所謂喇...我係想 regular 地搞下, keep 住d同學仔識, 尤其第日上小學, 年年唔同人就識得越多越好了... , ...二來一班志同道合既 parents 一齊傾得耐d又真係幾好玩的.

咁啦, 先定個 date, 因為到時可能會有 dropouts 的. 我依家諗想搞個自組旅行團 something like that...因為齋 eating 好似好悶咁...

我仲要整番個 name list 比大家先得....

Lulu 係我 long old friend ma....Emanuel 最近做左我 neighbour, 所以佢地過黎探我呀..!!   

小蕎媽媽

有冇諗過club house? 租個房上。
==> 有, 不過 HMT 呢頭好多都係單棟樓 or 舊樓, 唔係咁多 "clubhouse" 比你揾得到, 一係就去租 YMCA ar, YWCA ar 呢d centre 既 room, 不過計計埋埋d room rental, 老師 etc...又真係分分鐘同出去報一個差不多, 但自己搞就仲多好多行政功夫要搞, so 幾個家長真係要好齊心先得的, 唔係好易散....我以前有搞過..so I know lor...不過, 我都會積極d再去問的.