用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快! ...
樓主: seagram
go

小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

Re: 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

人誰無過,可能是佢一時之"得意忘形",不要太執著.
多觀察學校整體表現再作出結論吧.
現今辦學亦愈來愈艱辛,作為家長的我們應多多包容老師,孩子才能從我們身上學懂尊重長輩.

Re: 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

你放棄? 我得米!!!
其實應該解釋比個女聽, 當中有些家長真的派得不好, 要亞女明白唔係句句都講緊佢.
因為我知道循道衛理係有HEART!

我也時時同阿女話, 升小一時, 老師會較嚴厲, 好似魔鬼老師 (TVB以前日本電視劇), 讓她有心裡準備. )透過該電視劇, 她明白何是嚴厲的老師.)

周主任係一個好好

Hi,

你個妹今年升四年班,我個仔都係喎,介唔介意講你個妹讀邊班呢?可能係同一班呢?

原文章由 clementbaby 於 07-6-27 01:17 發表
hi!
其實我還有一個妹妹,
今年升四年班,
想起佢升一年班個時,
好似又係一個主任係度講野,
我當時企係學校出面聽個主任講野,
主任當時所講,比你聽到仲
佢話呢度唔係幼稚園,係小學
...

各位家長,

當我看見這个topic時,有點好奇及意外。因為我是藍循舊生及有
小朋友就讀。
看完各位討論後,發現有不少
每位家長都係為自己小朋友好,唔想有什麼事情或說話hurt到小朋友。周主任嘅說話真欠妥,如你已聽入耳而令一家人唔開心,
不如積極與小朋友討論事情,老師唔係聖人,總有出錯失儀嘅候,
反而要讓小朋友明白日後遇到不同人及事可能hurt到自己,
缎練EQ一下,有利成長!
其實我當義工都有接觸這個周主任,她為人和藹可親, 樂意與家長溝通。我有個朋友嘅小朋友因學習上情緒欠佳,她主動介紹學校嘅有関成長嘅program给我朋友。
如果有機會同亞周主任傾吓

各位家長:

其實我也是藍循的舊生.... 周主任的確是一位好 nice 的老師.... 想當年她真是十分和藹可親.... 很多學生都很喜歡她的....

周主任好好人......

原帖由 singlemum 於 07-6-26 10:36 發表
老師也是人, 做了20年也是人.
香港四處都是這樣的人.
網友話佢教音樂而已, 又不是教道德生出.
無道德, 做得耐, 都會升主任-校長la..(出面無料的經理都大把!)

我叩了兩間學校, 校工都寸過人, 化啦. ...

唔怪得知連D主任都好無禮貌, 原來是校長教出黎。開學時陳校長話佢地既道德標準好高, 原來是做戲, 真是入戲。

回覆 1# seagram 的文章

係咪晤係主任嚟, 可能係學校d嬸嬸咋!

原帖由 mothershares 於 07-6-27 01:41 發表
人誰無過,可能是佢一時之"得意忘形",不要太執著.
多觀察學校整體表現再作出結論吧.
現今辦學亦愈來愈艱辛,作為家長的我們應多多包容老師,孩子才能從我們身上學懂尊重長輩. ...

包容 = 真係一個好好的題目. 包括自己都要不斷學習

老師 = 我自己會尊重他們. 因小朋友有一部份時間都係由老師帶領著. 希望大家俾多些信心, 鼓勵一班有愛心耐性的老師們.

老師真的不是聖人..= 他的用詞真的不太好. 可能用"不大理想"會好些. 樓主可以同老師反映一下, 但如果老師覺得沒有問題才是有問題哦.

周主任其實好好人, 我們一家都是在這兒長大的, 現在家姐的兒子也是這校學生。這間學校很不錯的, 現在聽聞已變了名校, 想當年也只是一間屋村學校。哈哈!
給大家少少資料,我們幾兄弟當年也派了去同區的band1中學, 而且全部都是大學生, 當中一人更是碩士生, 一人是博士生。相信這間小學其他同學都應該不錯吧!放心!!