用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快! ...
樓主: seagram
go

小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

Re: 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

我們每天都在說三道四. 近至家人,朋友間閒聊;遠至地球上其他地方發生的人和事.有在場的, 更多時是不在場的.你可以不同意, 但表達意見有何不可 ??

在此無意對該主任的說話有何意見, 不是因本人當時不在場. 而是自覺未能掌握到實際情況.

那好吧,那主任實太過尖酸刻薄,她傷害了家長及小朋友的心,打比你收你都吾好讀..................哈哈

shanshanlee 寫道:
那我又覺得話不能這樣說哦,我覺得人淡然講的好有道理0,你不要又話我是不相幹的人不要說話啊,我覺得只要我是為人父母我都可以發表一下意見,這裏是親子王國嘛.
我們確實不能因為主任的一句話而影響對學校的印象。但是正因為他是主任,所以說話要衡量輕重,況且是在眾目瞪瞪之下,應該要有所斟酌再發言,做出名校的風範.他的一言一行,雖是無心,對家長也能免疫,殊不知卻能對小朋友產生極不良的影響呢?
身為眾人之表,不應說話太過尖酸刻薄,因你的說話會影響到人.香港特首講錯話都要被大家聲討啦.臺灣阿伯挖苦新加坡鼻屎大都被人不恥啦.

那好吧,那主任實太過尖酸刻薄,她傷害了家長及小朋友的心,打比你收你都吾好讀..................哈哈

那我又覺得話不能這樣說哦,我覺得人淡然講的好有道理0,你不要又話我是不相幹的人不要說話啊,我覺得只要我是為人父母我都可以發表一下意見,這裏是親子王國嘛.
我們確實不能因為主任的一句話而影響對學校的印象。但是正因為他是主任,所以說話要衡量輕重,況且是在眾目瞪瞪之下,應該要有所斟酌再發言,做出名校的風範.他的一言一行,雖是無心,對家長也能免疫,殊不知卻能對小朋友產生極不良的影響呢?
身為眾人之表,不應說話太過尖酸刻薄,因你的說話會影響到人.香港特首講錯話都要被大家聲討啦.臺灣阿伯挖苦新加坡鼻屎大都被人不恥啦.

AlexChung 寫道:

尖酸刻薄的人一直是你,由第一句挖苦樓主,我出來說的是你態度有問題.
你也會說應該客觀持平,但偏偏你做著相反的事,因為別人對主任態度質疑,你就冷嘲熱諷,明白你喜歡這學校,但實在不應該為了不同的聲音就對人不尊重.
民主就是大家持不同看法,但仍可以容納不同的意見,大家互相討論,有人覺得主任有問題,有人覺得沒有,大家可以討論,但為什麼要踐踏他人呢?

如果是我,我會回答你,是!我會考慮重新認識這家學校,至少我認為除了應該讓小朋友學習知識之外,也都希望小朋友能在成長中學會禮儀.品行.談吐.....相信有我這種想法的人也不乏有人.

AlexChung 寫道:

[quote]
[/quote]

我都是路過的, 而且更一定不會考慮藍循, 我不在kowloon區 (先表態).
從樓主吐不快開始看, 我有感學校主任說話真是好冇品. 如果, 當時我和c6在場, 我相信c6不會讓自己的小朋友入讀此校.  因為, 主任在校內是德高望重的, 如他真的有說這些說話, 就是對在場家長和小朋友, 包括對佢自己都是不尊重, 何以放心把自己的孩子交給他們教呢!

講真個句,雖然呢個主任個樣幾嚴肅同好似幾惡,
當日我同我仔仔走時落到地下見到佢,(已經面完試)
問佢面完試係咪走得果時都好好笑容, :
我想佢只係想比我地家長及d小朋友知e+係面試
同埋佢話曬係主任,係要有d威嚴係度,
仲有就算d老師、主任、校長對住你笑咁又點!
e+係個小朋友返學,
返到學校你點知會唔會係第二個樣喎!
佢只不過e+比你睇到呢個樣,
我地細個讀書個時,d老師咪仲嚴過e+同埋惡
我地咪又係咁樣讀,我細個都不知道幾怕,
到左3年班咪開始駁咀,就算d老師都冇符,
只不過我地對d小朋友太過友善,
錯覺覺得個老師咁惡,個小朋友點算
我自己覺得有個老師惡反而係件好事,
其實有d小朋友係屋企係個小靈精係咁搞事
係學校就係個比屋企乖

[quote]
clementbaby 寫道:
講真個句,雖然呢個主任個樣幾嚴肅同好似幾惡,
當日我同我仔仔走時落到地下見到佢,(已經面完試)
問佢面完試係咪走得果時都好好笑容, :
我想佢只係想比我地家長及d小朋友知e+係面試
同埋佢話曬係主任,係要有d威嚴係度,
仲有就算d老師、主任、校長對住你笑咁又點!
e+係個小朋友返學,
返到學校你點知會唔會係第二個樣喎!
佢只不過e+比你睇到呢個樣,
我地細個讀書個時,d老師咪仲嚴過e+同埋惡
我地咪又係咁樣讀,我細個都不知道幾怕,
到左3年班咪開始駁咀,就算d老師都冇符,
只不過我地對d小朋友太過友善,
錯覺覺得個老師咁惡,個小朋友點算
我自己覺得有個老師惡反而係件好事,
其實有d小朋友係屋企係個小靈精係咁搞事
係學校就係個比屋企乖

又唔知呢到有無藍循家長可以俾啲反應,
(my reply) yes, my kids was both studied in this school,

呢位主任平日的處事作風是怎樣的?
(my reply) 周主任 is nice, and kind to students,  I agree with you, those words were improper.  don't worry, most of teachers are very kind and take good care of students, Only one teacher is not good, and I did complaints, 班主任 took it seriously, and that teacher changed the attritude in class, I heard my daugther said, that teacher changed her attritude a lot,  and that teacher disappear in 2007.

(my reply) yes, my kids was both studied in this school,

(my reply) 周主任 is nice, and kind to students,  I agree with you, those words were improper.  don't worry, most of teachers are very kind and take good care of students, Only one teacher is not good, and I did complaints, 班主任 took it seriously, and that teacher changed the attritude in class, I heard my daugther said, that teacher changed her attritude a lot,  and that teacher disappear in 2007.

Rosina1961 寫道:

好多謝你嘅分享!

醒目開學勳章

樓主你好!

我唔係九龍區家長, 也不認識該校或該校主任.

我明白你當時聽到主任說話既感受.

我覺得如果主任真係咁講, 係唔識講得大體

老師也是人, 做了20年也是人.
香港四處都是這樣的人.
網友話佢教音樂而已, 又不是教道德生出.
無道德, 做得耐, 都會升主任-校長la..(出面無料的經理都大把!)

我叩了兩間學校, 校工都寸過人, 化啦.

王國長老

我都係過路,亦沒意就主任所說的作任何意見,
我只是想跟各位升小一既家長講,你地要學會適應,
唔止小朋友從幼稚園轉到另一階段,你地都係呀!
唔好以為小學會同幼稚園一樣,老師都是親切小仙子!
小學既師生比例再唔好似幼稚園一樣,課程亦有大差別,
老師、主任或校長都未必個個親切如幼稚園職員,
佢地會偏向嚴肅一點,因小學紀律性遠比幼稚園為高,
係咪笑意盈盈,小朋友就自律自覺?我看未必!
我見好多家長都著重自己感受,所以先講多兩句。

其實種人一街都係,原本我都收到信去面試,但囡囡面試前已被嘉諾撒聖心收了,而我亦沒興趣行,如果唔係實玩o下佢。

所以我一直唔贊成政府的同工同酬,不論什麼表演一樣收費,你睇o下政府一講加人功,就周圍有示威

絕對認同麟媽媽所講.

小學老師一般都係嚴肅講守規則. 小學是一個社會的縮影.

幼稚園階段結束. 小朋友和家長都要進入另一個新階段.  

(我的孩子聽見小學的打鐘聲 , 感覺很大聲和吵耳很嘈..., 我話您要適應啦, 小學係咁嫁啦.  一打鐘就要站好.   鐘聲不大又點可以"叫醒"  7xx 人 .  鐘聲是給全校小朋友一齊聽. 不是給您一個. 唔大聲點得...)

Absolutely agree, 周主任兄不過講出事實, 若果你所派的學校理想,你都唔駛in第二間學抆.又若果你唔喜歡哩所學校你都唔會响處出現.其實你應該藉此機會向小朋友講解 世界上任何嘢都可以 因唔同嘅睇法而有差異或等級之分. 若果連人家小小的一句話就即時影響到心情,咁將來更多日子點過,人家真是沒必要去為了你而將句子包裝喎,再者鮮魚行夠口碑好啦,校長有熱誠,老師有愛心,你又會否幫小朋友報讀哩? LS學長又咪超大個鼻,咪一樣大把人報,講到尾食得鹽魚就要抵得...現時係你求人呀,唔好忘記.

麟媽媽 寫道:
我都係過路,亦沒意就主任所說的作任何意見,
我只是想跟各位升小一既家長講,你地要學會適應,
唔止小朋友從幼稚園轉到另一階段,你地都係呀!
唔好以為小學會同幼稚園一樣,老師都是親切小仙子!
小學既師生比例再唔好似幼稚園一樣,課程亦有大差別,
老師、主任或校長都未必個個親切如幼稚園職員,
佢地會偏向嚴肅一點,因小學紀律性遠比幼稚園為高,
係咪笑意盈盈,小朋友就自律自覺?我看未必!
我見好多家長都著重自己感受,所以先講多兩句。

我好同意       
singlemum 寫道:
老師也是人, 做了20年也是人.
香港四處都是這樣的人.
網友話佢教音樂而已, 又不是教道德生出.
無道德, 做得耐, 都會升主任-校長la..(出面無料的經理都大把!)

我叩了兩間學校, 校工都寸過人, 化啦.

hi!
其實我還有一個妹妹,
今年升四年班,
想起佢升一年班個時,
好似又係一個主任係度講野,
我當時企係學校出面聽個主任講野,
主任當時所講,比你聽到仲
佢話呢度唔係幼稚園,係小學
你地唔可以仲以為係幼稚園度
(個時好似係第一日返)
比我聽到我係度想,有冇搞錯
d小朋友先第一日返