用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快! ...
go

小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

今早和內子携同小女往面試,報到後被安排在禮堂就坐等候接見。(當時禮堂裹已經有很多家長和小朋友)

稍後一位周主任上台致詞,其中一段大意是:
「各位家長,你地今日都係因為小朋友派到一間唔好嘅學校,所以先蒞到我地學校面試.....................」

我和內子聽到這裡當堂打左個突!雖然小女派位派到第十(藍循是我們的一一志願),但我地成日同佢講,你第日間小學好好架,不過我地都去試下搵間近屋企嘅學校,而家佢甘講一講,小女就問:爸爸原來我間學校唔好架!

可能我敏感左啲,唔知有無在場家長和我有同感?我就覺得好多叩門失敗的同學要接受現實返原校讀架,你甘講靠害咩!

又唔知呢到有無藍循家長可以俾啲反應,呢位主任平日的處事作風是怎樣的?

還有一點,今早短短的一小時裹,所有主任、老師以致風紀,我在他們臉上皆找不到半點笑容,只感到嚴肅、家長式和高高在上的感覺,果然有地區名校的氣派!

Re: 小女和我們到藍田循道衛理面試後有點不吐不快!

這個主任讲的虽是事实,但是真的欠妥.如果这样入左都不知道是不是好事

醒目開學勳章

乜個主任咁"開口及着脷"架......未瞓醒呀??

這樣說話確實太敏感,小朋友聽到會有個感覺自己派了一間不好的學校!要是我聽到這樣說話,我也會感覺不舒服!好像就他一間好學校,其他都不好!我今天也和兒子去面試,不過是油塘基顯,只是問了小兒幾個問題,另外要見家長,說一些對小朋友的期望,對小朋友如何培養,對學校的感覺!雖然感覺答得不是很好!但全程都見到學校的老師,校長,校工都面帶笑容!面試後反而放鬆了,一切順其自然,不論在哪間小學都要用心讀書!  

有無攪錯, 甘樣講.....!!! 小朋友會好hurt,以為自己做錯先派左唔好學校...!!

叩門時, 我同囡囡講兩間都好....如果校長收了你, 我地試呢間先, 我沒有同佢說三說四...!! 而且我叩門學校個校長好好...! 唔會講呢d...!!

嘜呢間學校講嘢咁串. 吾好話hurt到d細路, 大人聽到都覺得hurt la.

醒目開學勳章

這間學校的主任講野都不負責任,沒有品德,你還希望自己的子女會在所學校學到品德嗎?知識雖然重要,但品德也不可以忽略啊。

個主任的言論又有點兒那個 !!

假設有人派了藍田循道. 不過佢地又去其他更加有名氣的學校. 咁是否 =   藍田循道 是不好的學校

個人認為所有有心辦學的學校全都是好學校. 只是每個家長的要求不同.

不過一個主任的言論又唔等如整間學校.  真的希望有人可以提點這位主任. 不想聽者又不良的反應. 小朋友會好敏感.

周主任0係藍循嘅前身即藍田循道小學已然任教, 起碼教左20+年...我亦都比佢教過, 佢以前係教音樂同做訓導主任

周主任為人亦都非常和藹可親, 但教小朋友非常嚴格.

我相信那位周主任應該不會蠢至如此措詞吧... 可能是家長先入為主心中是這樣想, 所以才有這樣的(大意)理解?

seagram 寫道:
稍後一位周主任上台致詞,其中一段大意是
「各位家長,你地今日都係因為小朋友派到一間唔好嘅學校,所以先蒞到我地學校面試.....................」

我都驚自己攪錯,專登問清楚太太,佢都話聽到呢段說話!

我都希望有在場家長可以發表一下意見。

hi,
其實你係幾點in呢?因為我就冇聽到呢句話
但就有類似咁

學校自稱以活動教學形式授課,但該主任至高無上的表現會否對學校的教學理念有些窒礙呢?   

我尋日都有去,但聽吾到。其實人總會說錯說話的,不要太介意。老實講,如果現在她說現在收了你的小朋友,恐怕你會話她超級好人…   

"名校"真有名校風格     

[quote]
clementbaby 寫道:
hi,
其實你係幾點in呢?因為我就冇聽到呢句話
但就有類似咁

rockydad 寫道:
學校自稱以活動教學形式授課,但該主任至高無上的表現會否對學校的教學理念有些窒礙呢?   

呢個我有同感! :

AlexChung 寫道:
我尋日都有去,但聽吾到。其實人總會說錯說話的,不要太介意。老實講,如果現在她說現在收了你的小朋友,恐怕你會話她超級好人…   

佢收我個女我會覺得高興,起碼證明我個女在陌生人面前可以表現到自己!其實每次面試都係小朋友鍛鍊的一個好機會! :

至於佢是不是超級好人,就真係要睇將來有無機會去證實下喇!

rockydad 寫道:

忘記問一下,你是否在場?