用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田救世軍田家炳 急問?
go

沙田救世軍田家炳 急問? [複製鏈接]

沙田救世軍田家炳 急問?

各位媽媽

可否俾些意見此校,
因明天23/6 要去註冊 留位 插班小四。
是否很冷門學校 及 小朋友會否好頑皮?

ELING

Re: 沙田救世軍田家炳 急問?

各位媽媽

可否俾些意見此校,
因明天23/6 要去註冊 留位 插班小四。
是否很冷門學校 及 小朋友會否好頑皮?

ELING

HI ELING
我只係路過見到個TOPIC便入來看看. 我小朋友今年小一派左呢間學校(第二志願). 明天都會返去考編班試, 有家長會及買校服, 仲有攞書單.
佢嘅名氣當然不及呂明才, 朱正賢啦. 不過都應該OK, 佢係一所平實的基督教學校 (其實附近屋村D小學都剎得七七八八了, 難得佢都維持到開4班, 一級有12X人左右), 應該都唔太差.
近年佢地都好積極咁提升自己, 你可以入去佢地個WEBSITE度, DOWNLOAD 佢地去年的周年校務計劃來看看. 了解多D, 其實學校同學生的質素, 唔係單靠學校, 家教都好重要的, 家校互相合作, 學校的水平先可以提升.
不過你係咪仲有其他選擇呀, 如果係講來聽吓比較吓.

Dear htcmama及各位媽媽

如果俾你擇, 田家炳好 抑或 蕭漢森好呢,
希望俾些見議。 (插班小四)

hi ELING,
你住邊架, 如果你唔怕蕭漢森遠, 呢間學校都不錯的, 又有泳池. 你仲未決定呀, 其實2間都ok, 最緊要佢讀得開心啫. 係呢, 你之前係讀邊間架.
你6/23有無去田家炳聽講座呀, 校長講左好多關於學校的事同大計(未來方向), 睇得出佢好有heart, 好關心學生, 希望學校可以做好d. 仲有個輔導主任講的野都好有道埋同好精景.

Hi htcmama

我住富豪花園,咁你住邊架?
田家炳 真是一所很不錯學校,老師,主任至到書記小姐,
都很有愛心及耐性,我想放棄此校,都覺得十分之可惜。
但真奈何佢校名氣仍不足﹐真可惜!!
但言歸正傳,是一所很關心學生學校。

ELING

Hi Eling
我住河畔區的, 主要係希望小朋友就近入學, 可以多爭取休息時間.
都明白你的想法嘅, 最重要小朋友開心.
‹ 上一主題|下一主題