用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享

阿女張成績表終於出現喇。佢個同學家長真係好,專登送返份成績表比我,攪到我鬼咁唔好意思。

今年P2啲書同哥哥嗰時冇太大分別,只係中文書唔同,所以可以慳返啲。我今日會返學校買。不過落大雨,又攞住幾大袋書,真係.... ,shiro!,好羨慕你有人幫你搬搬抬抬。

愛肥

原文章由 shiro! 於 08-7-12 00:37 發表
Dear All,
點解d書好似貴左咁多,而家先feel到阿媽當年我地開學時果種徬徨,樣樣都係
  不過都要面對,聽朝阿仔返樂器班,順便叫老公同我去搬書
shiro!
...

未教過的書??

我現在才留意到 storyphonics 2  未教過, 未帶過返學, 請問其他班是否亦未教呢?會不會下年教返呢, 或是家長自己教返算呢?

另外, 請問教家會的主席是誰? 應怎樣可與他聯絡到呢?

原文章由 fan 於 08-7-16 12:38 發表
我現在才留意到 storyphonics 2  未教過, 未帶過返學, 請問其他班是否亦未教呢?會不會下年教返呢, 或是家長自己教返算呢?

另外, 請問教家會的主席是誰? 應怎樣可與他聯絡到呢? ...

雖然見本書重好新 但我地C班有教過

fan,
阿仔都係話冇用過,不過我估佢地唔會
教番轉頭,因為班班進度唔一樣。

原文章由 fan 於 08-7-16 12:38 發表

另外, 請問教家會的主席是誰? 應怎樣可與他聯絡到呢? ...

愛肥,
咁咪好law,終於都搵得番
vanya升邊班呀﹖阿仔仲有冇機會同佢一班呀﹖
shiro!
原文章由 愛肥 於 08-7-12 08:13 發表
阿女張成績表終於出現喇。佢個同學家長真係好,專登送返份成績表比我,攪到我鬼咁唔好意思。

今年P2啲書同哥哥嗰時冇太大分別,只係中文書唔同,所以可以慳返啲。我今日會返學校買。不過落大雨,又攞住幾大袋書,真係.... :surp ...

今年Literature轉咗老師,好似比較亂。P1 storyland phonics 2未用過,P3本storyland phonics 6都未帶過返學校。等我問吓阿仔老師有冇教過phonics 6嘅內容先。至於會唔會教番轉頭,我一啲都唔樂觀。

以前Literature考試,老師會出啲題目比小朋友溫習,話只要識答啲題目,考試就冇問題。但今年乜都冇,連教書都只用幾堂就教完一本書,甚至有書只教了一堂,都唔知點解會咁。

shiro!
阿女去2D,真可惜唔可以同哲仔一班。可能阿女細粒,佢成日話班裏面啲男仔成日蝦佢,推撞佢,除咗哲仔同另外一個男同學。雖然我唔知真定假,不過肯定阿女少咗個乖同學。

我今晚去迪士尼酒店住一晚,玩足兩日迪士尼,啲小朋友一定好開心。希望我自己仲頂得住,上次去完旅行,我仲未回氣。

愛肥

原文章由 shiro! 於 08-7-16 20:33 發表
愛肥,
咁咪好law,終於都搵得番
vanya升邊班呀﹖阿仔仲有冇機會同佢一班呀﹖
shiro!

[ 本文章最後由 愛肥 於 08-7-17 07:48 編輯 ]

各位媽咪好:
我個女9月將會讀sfa一年班, 請各位比d意見. 請問課程系咪好深同好難讀呢(因為p1要讀p2英文書)?
請問你地d仔女有無補習呀, 我都擔心個女讀唔掂, 所以唸使唔使找定補習社或補習老師???

kmylau,
課程ok,唔係太深,其實考上了都應該冇問題,
唔駛太擔心,take it easy
shiro!
原文章由 kmylau 於 08-7-17 14:43 發表
各位媽咪好:
我個女9月將會讀sfa一年班, 請各位比d意見. 請問課程系咪好深同好難讀呢(因為p1要讀p2英文書)?
請問你地d仔女有無補習呀, 我都擔心個女讀唔掂, 所以唸使唔使找定補習社或補習老師??? ...

shiro!

放假之後 都無咩人上來
唔通個個都去哂旅行

今個暑假你安排左咩活動比亞仔呀?
開始睇p2書未呀?

Sally,
大家可能真係去晒旅行喎, 我都想去呀﹗
不過.....
阿仔今過星期上緊學校個英文班,又日日去游水,
仲未揭過d新書,我都會收起佢,遲兩個星期先拎出黎,
如果唔係爛左都未開學
原文章由 sally1 於 08-7-24 09:21 發表
shiro!

放假之後 都無咩人上來
唔通個個都去哂旅行

今個暑假你安排左咩活動比亞仔呀?
開始睇p2書未呀?

原文章由 shiro! 於 08-7-24 22:09 發表
Sally,
大家可能真係去晒旅行喎, 我都想去呀﹗
不過.....
阿仔今過星期上緊學校個英文班,又日日去游水,
仲未揭過d新書,我都會收起佢,遲兩個星期先拎出黎,
如果唔係爛左都未開學
...

shiro
日日游水, 幾好呵!! 自己定工人帶呀?

我要反工 又無工人 所以都無咩安排比亞仔
我上星期去左買書啦. 都會比佢睇d先
你仔咁乖 會自己睇左先架 咁結爛都低啦

回覆 #1 sally1 的文章

Dear all SFA parents

My son will be joining the school as P2 student this coming September.  I am still have hestitation whether to change.  Since my son doesn't want to.  

Anyone can answer the following questions for me:-

How many homework per day?
Can they handle the homework by themselves?
How many dictation per week?
How many time of test will be conducted other than 3 times of exam per year?
Are they happy to study there since studing there is quite hard?

My son is quite "內向", so I must persuade him to accept the new school before changing.  Otherwise, I am afraid he might be felt very unhappy to study there.   

Thanks very for your help
Jafermama

Sally,
日日游水真係好開心,但唔知點解唔見阿仔瘦
我都要返工,如果就到時我會盡量自己帶,

大家d假期作業做晒未﹖我想問最尾cover果3格,「我最喜歡.....」駛唔駛做架﹖

原文章由 sally1 於 08-7-28 10:15 發表

shiro
日日游水, 幾好呵!! 自己定工人帶呀?

我要反工 又無工人 所以都無咩安排比亞仔
我上星期去左買書啦. 都會比佢睇d先
你仔咁乖 會自己睇左先架 咁結爛都低啦 ...

簽名被屏蔽

helen,
好羨慕你呀,我都好想去旅行
原文章由 ianhelen 於 08-8-1 07:37 發表
hi all,

我去完旅行返黎啦!今朝零晨成點先返到黎,好支力...

shiro!

我兩個啲暑期功課,喺我「威迫利誘」之下做完喇,你講嗰部份我冇做喎。

我兩個同你阿仔一樣,差不多每一日都去游水,佢哋已經變了舊「炭」,佢哋啱啱先學游水,希望喺呢個暑假之內可以學識。

helen,

咁好去完旅行,去咗邊度玩?乜你咁豪,暑假要加價,比多好多喎,好唔捨得,所以我襯未加價前已經去咗。

愛肥
原文章由 shiro! 於 08-7-31 17:42 發表
Sally,
日日游水真係好開心,但唔知點解唔見阿仔瘦
我都要返工,如果就到時我會盡量自己帶,

大家d假期作業做晒未﹖我想問最尾cover果3格,「我最喜歡.....」駛唔駛做架﹖

...

簽名被屏蔽

helen,愛肥,
我個仔雖然日日游水,但因為o向室內池,而且佢好保守架,佢只肯著兩件頭泳衣 所以唔方會變炭。

我都好想去日本,但係要一家大細,實在太$$
加上我去到,我驚我會唔覺意地「拋夫棄子女」自己走左去shopping