用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

ianhelen
我都唔係好清楚, 我諗教左佢地先無壞既.

你有無報小一預備班呀 ?
我地1A班, 唔知有無人同我地一班呢 ?

簽名被屏蔽

原文章由 ianhelen 於 07-7-20 15:06 發表
sally1,
我冇報預備班呀,不過報左英文班~~

你1A班係預備班定真係9月P1時已經編左既班黎架?

係預備班來的
編班要25/8個天先知架

簽名被屏蔽

原文章由 sally1 於 07-7-20 12:11 發表
ianhelen
我都唔係好清楚, 我諗教左佢地先無壞既.

你有無報小一預備班呀 ?
我地1A班, 唔知有無人同我地一班呢 ?

我個女也是1A  班, 不知是否把所有SFA 的小朋友編為一班.

我琴日o向jusco買左$12幾有五本好抵
原文章由 ianhelen 於 07-7-19 22:25 發表
各位,

我想問下大家知唔知SFA小一英文係咪已經要寫潦草字架啦?
我今日去書展,響CLASSROOM個檔度買左D 5蚊本既英文潦草字COPYBOOKS,好抵呀~~諗住暑假俾個仔開始練習下...你地呢?暑假小朋友有咩活動呀?

yiwai , sally1
我個仔都係1A班預備班
你地買左書包、文具未呀﹖
原文章由 yiwai 於 07-7-20 21:56 發表

我個女也是1A  班, 不知是否把所有SFA 的小朋友編為一班.

我已加緊找尋, 今天買了枱墊for  佢吃飯用. 得閒買一些, 感覺會好一些.  

兩天後佢地要上學了,雖然不是正式, 但算落今年她可算是沒有暑假似的. 兩個星期預備班, 跟住又兩個星期英文班。時間過得很快。又到7月中了。。 很快便9月, 好緊張啊! 我指我, 不是個女。   

原文章由 shiro! 於 07-7-21 23:43 發表
yiwai , sally1
我個仔都係1A班預備班
你地買左書包、文具未呀﹖

各位好!
小女也是SFA的小一新生. 你們"物識"書包沒有? 我在書展中見到有"lego"書包, 現特價$262(small size), 比SPI, Dr.Kong 輕, 唔知耐用不耐用? 大家有何高見?

yiwai:
請問你買那一種餐墊? 會否有一些細的size?

ymama

原文章由 yiwai 於 07-7-22 00:14 發表
我已加緊找尋, 今天買了枱墊for  佢吃飯用. 得閒買一些, 感覺會好一些.  

兩天後佢地要上學了,雖然不是正式, 但算落今年她可算是沒有暑假似的. 兩個星期預備班, 跟住又兩個星期英文班。時間過得很快 ...

簽名被屏蔽

ymama,
welcome welcome
你個女有冇讀預備班呀﹖

各位讀預備班o既同學聽朝開始上堂啦!:)
阿仔對小學生活好似好有憧憬,為左準備聽日番學,
準時十點半就肯刷牙瞓覺
我就好安樂咁煲埋harry potter先沖涼:loveliness: 爽呀

書包我就行行吓吉之島,唔覺意買左個chiropak,佢唔擺counter我都唔知原來有咁多款tim,原本唸住用會員價買dr.kong,後來又見spi好似幾好咁,最後因為鍾意chiropak個款:loveliness: ,所以就買左law。我自己都覺得自己好三心兩意

枱墊 弊! no idea tim,請問要買邊類墊﹖請指教﹖

但係好似未有關於訂飯既資料喎

shiro:

我個女沒有報預備班, 因撞了旅行. 英文班就有報, 讓好早些熟悉學校的環境.

ymama

原文章由 shiro! 於 07-7-23 01:35 發表
ymama,
welcome welcome
你個女有冇讀預備班呀﹖

各位讀預備班o既同學聽朝開始上堂啦!:)
阿仔對小學生活好似好有憧憬,為左準備聽日番學,
準時十點半就肯刷牙瞓覺
我就好安 ...

早晨呀各位!!

我地呢板多反d人氣啦 ianhelen

yiwai,shiro
yeah!
我地同一班, 我仔仔叫steven呀, 你地個小朋友叫咩名呀? 等佢放學反來睇下佢識左幾多個朋友仔先

文具, 我只係買左一d筆, 因為佢本身kg時都有帶開, 所以我無特別去買.
宜加睇緊書包, 個日去吉之島見有個spi幾好.
點知亞仔又要買有公仔既書包呵, 所以重未買到.

想問下你地買左幾多套校服呀?
pe衫買一套夠嗎 ?

原文章由 shiro! 於 07-7-23 01:41 發表
枱墊 弊! no idea tim,請問要買邊類墊﹖請指教﹖

但係好似未有關於訂飯既資料喎

買邊款好呀, 一塊膠card咁既得嗎 ?

哈哈,等我又黎,呢到人氣繼續

sally1
我果仔叫huey,呢排隊排最後黃色衫果個law

校服我買2套,pe衫就買左一套,唔夠著先再買:D

shiro!:loveliness:

原文章由 shiro! 於 07-7-23 10:47 發表
哈哈,等我又黎,呢到人氣繼續

sally1
我果仔叫huey,呢排隊排最後黃色衫果個law

校服我買2套,pe衫就買左一套,唔夠著先再買:D

shiro!:loveliness:

我重以為你地反緊工唔上得BK SO無人咋
有你同我傾. YEAH!

shiro
你今日有帶亞仔反學呀?
我仔都好易應架, 佢咩左個KG既書包反去, 都幾搞笑
不過無法啦, 搵唔到個ARM心水既比佢用.
今日我老公帶咋, 我都有D後灰無請假帶佢, 唔知佢反得開唔開心呢.
你今日帶係咩茶點比亞仔食呀 ?

我重未去太子買校服, SO想問下你地先.

剛剛接左老闆返屋企,佢唔係好開心,佢以為第一日就會跟時間表上堂,點之老師又要派通告,又要帶佢地遊學校,只係上左一堂music。
佢猛話有好多功課要做 ,我話都冇上堂,手冊又冇寫,應該唔駛做喎,佢死要同我拗

shiro!

原文章由 shiro! 於 07-7-23 13:10 發表
剛剛接左老闆返屋企,佢唔係好開心,佢以為第一日就會跟時間表上堂,點之老師又要派通告,又要帶佢地遊學校,只係上左一堂music。
佢猛話有好多功課要做 ,我話都冇上堂,手冊又冇寫,應該唔駛做喎 ...

我都打左比亞仔, 佢話幾開心, 認識左一個新朋友仔
classroom好多人,食茶點係粗場到食, 佢食食下重掉左個CAKE落地
佢話學左寫手冊重叫我記得簽名.

係呀, 我仔都話要做功課, 但係咩功課來呢 ?

CLASS 1A

我小朋友都是1A班老師說9月會再編班~!
今天見到熟朋友曾一起唱歌,明天才有功課.

8月份英文班都報了,希望他暑假有D細藝
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題