用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人收到瑪利諾小學插班試的通知
樓主: babybayb
go

有冇人收到瑪利諾小學插班試的通知

Re: 有冇人收到瑪利諾小學插班試的通知

joyce76123,
係呀 ! 我都仲考慮去唔去考女拔, 為個女讀書我曾經孟母二遷了, 將軍澳很遠不大合適, 又要交學費 !
協恩, 我女女話覺得中文很難, 可能都沒有幾會了 !
OH 還有st mary 可以試試, 我個女個同學仔個家姐插班考入去的, 聽講學校很好, 可惜帶唔到個細佬入去 !
明年再試瑪利諾吧 ! 如果出年得帶埋個妹入就perfect了
不過很奇怪, 真係好少人肯分享插班成功個案, 失敗個案都少見呢 !
sell2japan

寫道:
梗學校就算通知你筆試都不知道個通知信寄去邊.女拔要搬去0.都唔近啊,我囡囡都有考協恩,今天嘍,不過發揮不好英文粗心錯不少.希望渺茫了.[quote]
sell2japan 寫道:
Hi,sylviabb,

因為我忘記付回郵信封, 所以沒有收過任何通知 !!
但我女是全級第一呀 ! 唔知要有什麼特異功能才收..
今年唔得明年又試試啦, 聽講四年級都有人插入MaryKnoll,
你有沒有幫女女考第二間 ? 我女會考協恩和女拔, 其實我只是抱試試心態, 我覺得揀學校除了好還有地點最重要, 近屋企是必然的 !

[quote]
sylviabb 寫道:
sell2japan,
收到末? 我仍末收到.
[/quote][/quote]  

我都係孟母二遷,st mary我就沒申請.係呀 ! 係好少人肯分享插班經驗GA,可能怕競爭吧,不過我覺得如果大家都肯無私分享,我想大家都比較容易地在這裏找到自己需要的資料或者答案,不過,協恩小學有個家長叫cheungll好熱心,好無私.我有從那得到一些插班經驗.無論插不插到都好感激她.看來協恩真是一個愉快的學習環境.
joyce76123,
係呀 ! 我都仲考慮去唔去考女拔, 為個女讀書我曾經孟母二遷了, 將軍澳很遠不大合適, 又要交學費 !
OH 還有st mary 可以試試, 我個女個同學仔個家姐插班考入去的, 聽講學校很好, 可惜帶唔到個細佬入去 !
明年再試瑪利諾吧 ! 如果出年得帶埋個妹入就perfect了
不過很奇怪, 真係好少人肯分享插班成功個案, 失敗個案都少見呢 !
sell2japan

[quote]
寫道:
梗學校就算通知你筆試都不知道個通知信寄去邊.女拔要搬去0.都唔近啊,我囡囡都有考協恩,今天嘍,不過發揮不好英文粗心錯不少.希望渺茫了.[quote]
Hi,sylviabb,

因為我忘記付回郵信封, 所以沒有收過任何通知 !!
但我女是全級第一呀 ! 唔知要有什麼特異功能才收..
今年唔得明年又試試啦, 聽講四年級都有人插入MaryKnoll,
你有沒有幫女女考第二間 ? 我女會考協恩和女拔, 其實我只是抱試試心態, 我覺得揀學校除了好還有地點最重要, 近屋企是必然的 !

[quote]
sell2japan,
收到末? 我仍末收到.
[/quote][/quote]  [/quote]

joyce76123,
真係好少分享插班經驗, 但我都很喜歡將自己經驗與人分享, 可惜要打咁多字有些煩 !而且有時BK上有些留言是不能道聽途說的, 有些睇到得啖笑, 不能太認真
請教你為什麼想幫個女轉校 ?
我是因為覺得個女成績都幾好, 可以博一博 !

sell2japan

joyce76123 寫道:
我都係孟母二遷,st mary我就沒申請.係呀 ! 係好少人肯分享插班經驗GA,可能怕競爭吧,不過我覺得如果大家都肯無私分享,我想大家都比較容易地在這裏找到自己需要的資料或者答案,不過,協恩小學有個家長叫cheungll好熱心,好無私.我有從那得到一些插班經驗.無論插不插到都好感激她.看來協恩真是一個愉快的學習環境.[quote]
joyce76123,
sell2japan
[quote]
[/quote][/quote]  [/quote][/quote]

講真,我都係因為我申請的學校有中學,以後不用煩.同埋也都感到她的接受能力好快.學深一點她反而有興趣點~

Thanks sell2japan & Joyce,  我係四月中寄出,都係下午先收到,你吔可能下星期會收到的,唔好失望。

joyce76123 ,
個女學習方面咁生性, 好好呀 ! 謝謝你的分享 !

寫道:
講真,我都係因為我申請的學校有中學,以後不用煩.同埋也都感到她的接受能力好快.學深一點她反而有興趣點~

babybayb,
多謝你回覆,先祝你女兒插班成功 !
因為我不知道有截止日期, 加上我女學校4月底先派成績表, 我亦唔確定個女今次考試成績如何, 到知道結果後才決定考插班,急忙做profile, 我估計我遲交profile所以今年應該無望了, 都是自己唔好好盤算定並準備好 !  

寫道:
Thanks sell2japan & Joyce,  我係四月中寄出,都係下午先收到,你吔可能下星期會收到的,唔好失望。

莫客氣O       

謝謝,講真我都不抱希望了,期待你的好消息O~     
babybayb 寫道:

Joyce,

其實你個女有得去協恩及女拔筆試,相信成績一定非常好,所以不用担心,等你好消息。

joyce76123,

我今日终於收到通知! 真是莖都長。多謝你的關心! 我只考一間沒有考其他。
吾好灰心, 希望你等到其他間好消息拉!       

sylviabb
也都祝你旗開得勝,等你的好消息.我申請了2間,另外間是協恩,協恩離屋企近點,更合適點,雖有筆試,不過希望都不大.不過我也本著試試的心態,學點經驗同經歷一下.能中當獎啦.
joyce76123,

我今日终於收到通知! 真是莖都長。多謝你的關心! 我只考一間沒有考其他。
吾好灰心, 希望你等到其他間好消息拉!       

謝謝babybayb

這次我們申請插班最大的收獲就是讓女女明白人外有人,天外有天這句話的意思.             

babybayb,

知唔知道筆試是考中英數?

我也意外的收到了,不過要受洗紙O,同埋都沒有說考什麼.

我今日都收到﹐小二時都申請過﹐不過冇位﹐請問你地認為小五系唔系唔好轉校呢??

我覺得,能轉到有好的中學的學校當然好事.,升中時不用在膽戰心驚.

我今日都收到﹐小二時都申請過﹐不過冇位﹐請問你地認為小五系唔系唔好轉校呢??

不過唔系所有小學都可以原校升上中學

Joyce76123,

恭喜晒!都話你女女實有嫁啦。請問可否分享怎樣幫女女預備插班試呢?   

joyce76123 寫道:
我也意外的收到了,不過要受洗紙O,同埋都沒有說考什麼.

sylviabb,

都係考中、英及英數。如果成績好好就有得2nd interview。

babybayb,

知唔知道筆試是考中英數?