用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 留班問題
樓主: Mrssslui
go

留班問題 [複製鏈接]

Re: 留班問題

羊咩咩太太  fitceo  丁丁
今日老師再同我講,話留班機會好微.不過等成績表出咗,再同主任傾吓.
阿女每日都有游水.(醫生要佢游)
佢依家小四升小五,做功課唔需要我坐係隔離,只不過佢唔明就會問.
暑假佢將會好辛苦,揾咗補習比佢,除咗游水,今年

Just swimming maybe too boring since no other kids play together, try to have some activities that have a group of kids so they can play and talk together.   

[quote]
Nymph_ 寫道:
羊咩咩太太  fitceo  丁丁
今日老師再同我講,話留班機會好微.不過等成績表出咗,再同主任傾吓.
阿女每日都有游水.(醫生要佢游)
佢依家小四升小五,做功課唔需要我坐係隔離,只不過佢唔明就會問.
暑假佢將會好辛苦,揾咗補習比佢,除咗游水,今年

Sandra_100
阿女游水唔係得佢一個架,佢入咗泳會,佢每日都有12-17人一齊游架.

NYmph_

O i c!!

But while swimming can't talk.

Nymph,

既然留班既機會係微,咁唯有見步行步啦!

最緊要係大家都接受呢個事實.

佢會唔會有讀寫障礙? or 任何學習障礙?

Nymph,

你係咪已經同你囡囡去咗做測試呀?  或者會有d專業人員幫吓你同佢呢?

Mrssslui,

嘜你囡囡間小學都會有小一留班?  可否多點分享? 唔該...

CCheng
初步睇阿女唔多似有讀寫障礙,字整齊,筆順正確,中英文默書有8,9字頭(但要日日温住同一樣嘢).但測驗,考試就......
年頭已經去咗下葵見咗姑娘,依家等見e 生(排緊期),最快排6個月都巳經係九月新學年,到五年級又唔可以留班,所以我先咁頭痛.

咁你女女有冇話有咩功課,書本上唔明白既地方?

另外,會唔會係臨場表現緊張,有壓力至影響分數呀?

Mrssslui
通常科科佢都唔明白.
佢跟本都唔明,边會緊張同有壓力呀?

‹ 上一主題|下一主題