用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為叩幾間門冇誠意而唔收?
go

因為叩幾間門冇誠意而唔收?

因為叩幾間門冇誠意而唔收?

我朋友個朋友話去年就係有個人取了幼稚園張推廌信交入A小學,另叩幾間學校,點知個A小學校長同佢幼稚園個校長講因為個家長叩了幾間門,冇誠意,所以唔會收個小朋友。

嘜會咁咩?
我朋友今年都有推廌信,但又係另外叩多兩間門,佢而家好擔心...

Re: 因為叩幾間門冇誠意而唔收?

真的會這樣嗎?
點解學校會知道我們叩多間學校呢?
奇怪?

醒目開學勳章 王國長老

如果小學校長, 同幼稚園校長有計傾, 咁即係關係非淺啦!
咁情形下, 個學生仲去周圍叩門, 老實講又有d唔俾面既...........

醒目開學勳章

其實我覺得吾係吾俾面, 而是當小朋友派到第二志願或之後的小學, 家長的心情都吾知點算或心情已跳到落谷底, 總知邊間有form ling or 學校"很"收portfolio都會去試有無機會, 總好過嘜都吾做, 但家長始終都係心儀第一志願小學。 希望小學/幼稚園校長都會體諒。

2fungs 寫道:
我朋友個朋友話去年就係有個人取了幼稚園張推廌信交入A小學,另叩幾間學校,點知個A小學校長同佢幼稚園個校長講因為個家長叩了幾間門,冇誠意,所以唔會收個小朋友。

嘜會咁咩?
我朋友今年都有推廌信,但又係另外叩多兩間門,佢而家好擔心...

Hi 2fungs,
I wonder if there are privacy laws regarding that? I am surprised that the information is allowed to be used in that way.

Also, it seems a bit odd that both principals remembered the names of their applicants and figured out was the same person.