用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

開學後,第一任務,是適應 P1 生活。

適應的同時,將小朋友的每週 cycle 計劃好,以學業為主,輔以其他方面的發展。Cycle plan 要適合小朋友的能力及小朋友要過得開心。

再一路 monitor 住個weekly cycle plan,如有需要,便 adjust the weekly cycle plan。(eg. 如數學跟得吃力,調些時間關注多些數學。)

咁....好快就一年,正如隔離的主題的 P.1 家長們.... :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

到了暑假,有些地方要留意,有時間再講。 :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

Ben2003 寫道:
到了暑假,有些地方要留意,有時間再講。 :

Thanks a lot! Waiting for your sharing!!

del

小桃兒

你真係好人       

ben哥, mp, hhkk, cryusmom,

你地都係 kts 家長既好榜樣...幫到好多新生家長..

Hi Ben,

The school fee for P.3 in the coming academic yr is HKD3100.00  I think the school fee increases in HKD50.00 each yr.

Ben2003 寫道:

PS 銀碼萬一有錯,請 KTS 家長提示。

ben哥, mp, hhkk, cryusmom,

有些問題想請教
1預備班和第一天上課須請假嗎?(我是上班媽媽)
2課外活動費用貴嗎?
3若參加課外活動校車會接送嗎?
4老師們會如何對這些活動兒?(一些朋友指她會有很大壓力)
很多問題

Thank you

我非常同意你的說法.ben哥, mp, hhkk, cryusmom是我們的明燈呢!        真是感謝你們!

hi data08,

1) 預備班和那一個上課天缺席都需要請假 (p.s. 第一天上課為什麼要請假? 最好返學, 老師會安排坐位, 如果小朋友返學唔認識同學, 仲連自己個位係邊都唔知會有咩感受 :cry: )

2) 要睇你參加什麼活動, 每一樣都唔同價, 因為係給校外老師嘅費用, 不過都應該是合理...

3) 星期一至五有, 星期六,日冇

4) 講到活動兒, 我仔都算係數一數二, 佢會上課出位, 傾計, 偷食小食, 跑, 坐唔定, 答問題唔記得舉手......等等, 你小朋友有冇佢咁嚴重 老師會教佢地守規則, 會寫吓手冊, 罰佢地企/坐定定睇書.......但我唔覺得呢d係"壓力"喎? 真係唔明你朋友指嘅"壓力"係什麼      佢地唔會只係罰, 有改善又會有獎, 無形中係鼓勵佢地學習守規則     

data08 寫道:

**如果你係話自己, 那不用,你只需送小朋友到班房,你可待到上堂開課後離開.
但放學....你可能要安排人帶接送証去接小朋友.

2課外活動費用貴嗎?
**逢星期五嘅必修"週五進修班" - 如果係外援,就多數過HKD700 +, 係學校自己教返,就HKD500左右or 樓下
其餘的音學進修班(每種樂器唔同價錢) or  運動綜合班(大約HKD1400),係隨意的。

3若參加課外活動校車會接送嗎?
**如果係跟學校校車,係無問題的,因為校車係走兩轉的. 而星期五係全校性活動班,一齊遲走~
4老師們會如何對這些活動兒?(一些朋友指她會有很大壓力)
**KTS都算係要求discipline高同注重德育的,
係kts 嘅男仔, 其實都有好多活動兒, 但佢地係學前個幾個星期暑期班,已經學會明白學校要求,例如:坐要直,規舉要記,犯規有罰,守規有獎等.
當然, 如果你係問那些"過度"活動兒, 咁就預咗會有特別署理.

cheungmp 寫道:
hi data08,

1) 預備班和那一個上課天缺席都需要請假 (p.s. 第一天上課為什麼要請假? 最好返學, 老師會安排坐位, 如果小朋友返學唔認識同學, 仲連自己個位係邊都唔知會有咩感受 :cry: )

2) 要睇你參加什麼活動, 每一樣都唔同價, 因為係給校外老師嘅費用, 不過都應該是合理...

3) 星期一至五有, 星期六,日冇

4) 講到活動兒, 我仔都算係數一數二, 佢會上課出位, 傾計, 偷食小食, 跑, 坐唔定, 答問題唔記得舉手......等等, 你小朋友有冇佢咁嚴重 老師會教佢地守規則, 會寫吓手冊, 罰佢地企/坐定定睇書.......但我唔覺得呢d係"壓力"喎? 真係唔明你朋友指嘅"壓力"係什麼     

哈哈~~hhkk,

原來我誤會左條問題   
[quote]
heiheikeikei 寫道:
data08 寫道:

**不用,你只需送小朋友到班房,你可待到上堂開課後離開.

如果是問運動校隊/培訓班的課外活動費.....

>2課外活動費用貴嗎?

校隊/培訓練習課外活動費合理。
有些運動項目要另跟教練學 1 對 1 才大機會在區賽/全港賽取獎,有些運動項目則不需。
跟教練學 1 對 1,可以跟學校的教練或外間的教練。不同項目市價不同。

>3若參加課外活動校車會接送嗎?

要看是那一運動項目,如在校外場館練,例如羽毛球和乒乓球在彩虹體育館練,現在放學有校車去 (五點到體育館),家長七點去體育館接。

>老師們會如何對這些活動兒?(一些朋友指她會有很大壓力)

KTS 體育老師角色主要是安排活動和盡可能搵最好的教練返來,其餘練習時,教練會部署。
重要比賽落場時,壓力是大的,正是磨練的好機會。
平時練習可以講當係娛樂,壓力....小朋友唔會好似大人咁認真。

PS 有些運動項目是星期六早上練習,冇校車。
命運就是這樣的敲門。

Ben

請問考d物?難唔難考?我小朋友幼稚园比較淺,會唔會跟唔上?thanks!

>請問考d物?難唔難考?

之前答過 991129,

07/08 KTS INTERVIEW

"Click here"

>我小朋友幼稚园比較淺,會唔會跟唔上?thanks!

其實,如果諗住你跟唔上,就唔會收。

收得,學校都唔驚你跟唔上,你唔使咁擔心。

希望你順利。 :
命運就是這樣的敲門。

ben哥, mp, hhkk, cryusmom
Thank you Thank you     
At first I just want to take two hours leave to sent my daughter to school then know some daddy, mammy and her classmates.    
""4) 講到活動兒, 我仔都算係數一數二, 佢會上課出位, 傾計, 偷食小食, 跑, 坐唔定, 答問題唔記得舉手......等等, 你小朋友有冇佢咁嚴重 ""~~my daughter same too.
You are very our 明燈     

Yanamami, Thanks.

咁 2007-08 年度加了些學費。

另外,以前加學費時,小一新班(入讀前已知學費)會加多些,所以有不同學費,分界線因學生升班,每年上移。

Yanamami 寫道:
Hi Ben,

The school fee for P.3 in the coming academic yr is HKD3100.00  I think the school fee increases in HKD50.00 each yr.

命運就是這樣的敲門。

哦....活動兒....

講到活動兒,我囝囝幼稚園時全級第一,入了 KTS P1 to P3,全級五名內,P4 to P6 全級冠亞季,穩佔一席。
命運就是這樣的敲門。

Every P1 parent,

Remember to go to the parent talk this Sat 2:30-4:40pm, with the yellow ticket ah!!

Me & my husband will go, but not sure he can go in or not!!   

Is there any 校車 to Fanling? How about the pick-up time?
‹ 上一主題|下一主題