用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

我囝囝都是2nd round 收佢的!真開心能加入 KTS 大家庭呢!

我想問有什麼方法令小朋友不怕閱讀英文書.
我哋一向習慣由我講中文故事,我老公講英文故事.我個仔好怕聽&睇英文,其實佢係聽得懂故事嘅內容,我都唔明佢點解怕.
我真係好擔心小學時佢會應付唔到.
各位家長你哋有無遇過 e d 問題,有咩方法可改善

Ben,

本人剛收到 KTS 電話收了小兒。另有啟基及陳守仁。小兒活潑,愛說話及發表意見,對數學十分有興趣。
想問 KTS 的功課量及程度。是否一定要家長協助完成功課及補習? 因我們兩老婆也要返工,也不想小朋友有太大壓力。

那一間比較適合??     

Ben2003 寫道:
2nd round 收幾多..... .....

唔知到....

希望你囝囝成功,加入 KTS 大家庭。 :

Hi Sandra_100,

小兒是KTS小一生, 他沒有參加任何補習班. 其實KTS的課程不是想像中難,小一的功課量和默書不多.另外, 學校在下學期有免費課後補課班供有需要的同學. 我對啟基及陳守仁認識不多,很難比較,不過KTS是很注重學生的 Discipline.
希望可以解答你的問題,Ben哥哥,請你補充補充!

Sandra_100 寫道:
Ben,

本人剛收到 KTS 電話收了小兒。另有啟基及陳守仁。小兒活潑,愛說話及發表意見,對數學十分有興趣。
想問 KTS 的功課量及程度。是否一定要家長協助完成功課及補習? 因我們兩老婆也要返工,也不想小朋友有太大壓力。

那一間比較適合??     

[quote]
Ben2003 寫道:

唔知到....

[/quote]

謝謝回覆.
請問小朋友需唔需要家長協助先可完成功課. 功課量有幾多? 3-4樣? 另, 你小兒小一生活如何.
至於Discipline方面, 是否須要好乖, 好聽老師話. 因小兒好鐘意野講.  
thanks again, 太多問題 la

CyrusMom 寫道:
Hi Sandra_100,

小兒是KTS小一生, 他沒有參加任何補習班. 其實KTS的課程不是想像中難,小一的功課量和默書不多.另外, 學校在下學期有免費課後補課班供有需要的同學. 我對啟基及陳守仁認識不多,很難比較,不過KTS是很注重學生的 Discipline.
希望可以解答你的問題,Ben哥哥,請你補充補充!

[quote]
Ben,

那一間比較適合??     

[quote]
Ben2003 寫道:

唔知到....

[/quote][/quote]

Sandra_100 ,

他們是有功課堂的,在學校應會完成一部分,回家後應可在半小時至一小時內完成功課.

Regarding discipline, KTS has their methods to teach them.  You may receive complaints from school or require to sign up his handbook frequently (including my son).  Don't be frustrated as most KTS parents have come across this situations.  

KTS has many after-school activities, most KTS students love their school and have happy school life there.

[quote]
謝謝回覆.
請問小朋友需唔需要家長協助先可完成功課. 功課量有幾多? 3-4樣? 另, 你小兒小一生活如何.
至於Discipline方面, 是否須要好乖, 好聽老師話. 因小兒好鐘意野講.  
thanks again, 太多問題 la

Hi Sandra,

請問小朋友需唔需要家長協助先可完成功課>>>要睇吓你小朋友幼稚園係咪已經習慣自己做功課, 如果係, 咁唔需要家長協助, 我仔都係自己做....我諗你比2個月佢做識應期啦

功課量有幾多?>>>上學期少d 3-4樣, 下學期多番d 4-6樣, 不過佢地有功課堂, 通常都可以係學校做完1-2樣返黎, 我仔試過係學校做完所有功課, 好睇你小朋友可唔可以坐定定專心做, 如果可以, 每樣都係5-15分鐘就做完

mp

hi CyrusMom,

你係度呀....我地個 forum 呢幾日冷清清呀~~     

請問幾錢学費?有無每年加学費?什費多唔多?
kts係我心儀小学.thanks!

Welcome. :

maysun3 寫道:
我囝囝都是2nd round 收佢的!真開心能加入 KTS 大家庭呢!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

慢慢黎,唔使咁擔心,亦唔好睇小仔仔的能力。

ivyko 寫道:
我想問有什麼方法令小朋友不怕閱讀英文書.
我哋一向習慣由我講中文故事,我老公講英文故事.我個仔好怕聽&睇英文,其實佢係聽得懂故事嘅內容,我都唔明佢點解怕.
我真係好擔心小學時佢會應付唔到.
各位家長你哋有無遇過 e d 問題,有咩方法可改善
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

啟基是活動敎學,明顯 和 KTS 不同類型,蘋果和橙,冇得比較。

陳守仁,我唔熟悉。  

>小兒活潑,愛說話及發表意見。

KTS 收很多學生也是這類形,包括我囝囝。

Ben,

那一間比較適合??     
命運就是這樣的敲門。

ponysee ,

>請問幾錢学費?

每月學費:

P1 3,050
P2 3,050
P3 2,900
P4 2,900
P5 2,900
P6 2,900

每年十期學費

>有無每年加学費?

六年前囝囝 P.1 =  2,750 (or 2,700... )
今年囝囝 P.6 = 2,900

估計會跟通貨膨脹加。

>什費多唔多?

唔多。

PS 銀碼萬一有錯,請 KTS 家長提示。
命運就是這樣的敲門。

或者有兩點講解下會清楚些:

1) 程度高不代表學生跟得辛苦。

舉例:名師出高徒。
正如我囝囝運動方面,教練水準高,教導得好,訓練有系統,雖然學得遲,每週練習的時間比很多人小,但也能達到全港前列水準。

2) 注重德育和上堂紀律嚴不代表學生很文靜,死板板。

上堂紀律是很嚴的,但小息是很自由的 (當然有些行為是不準的,例如狂奔。),又有很多課外活動可參加,KTS 的學生,普遍是很"活"的。

至於德育,更易明白,品德好而又"活",根本無抵觸。

上堂時上堂,遊戲時遊戲, :

練習時練習,取獎時取獎。

四句概括了 KTS life.
命運就是這樣的敲門。

不過,零星是有個別學生跟得吃力,引致做功課很慢,要夜睡。

相信沒有一間學校,每一個學生也跟得很順利。

跟得吃力,便要找出原因,加以改善。 :
命運就是這樣的敲門。

Hi,

阿女都成KTS一份子了,請多多指教 !
小女也是坐不定, 連5分鐘也不能,希望能被同學感染下有所改變!

Data

有無同學仔住將軍澳寶琳係搭保母車 ga ? 唔想搭校車,我係第一個站上車,係將軍澳要兜成40分鐘先番學,個仔會好辛苦.

data08 ,

Welcome.

記憶所及(My son),P1 小朋友大得很快,三個月已不同,過多三個月又不同,不用擔心,很快你會發覺,小朋友已不是幼稚園生了。
命運就是這樣的敲門。

續說 "跟得吃力":

我已提醒過,如果是很輕鬆的幼稚園,暑期要用些功。

另外,在 "Feb18 九龍塘小學開放日" 的主題,我亦曾提過:

Ben2003 2006-04-09 18:32:49
寫道:

未講女子隊前,我想講下學業和特異功能的時間平衡,事緣最近有一次因太太有街去,我放工後到學校接仔,那時已五點幾,放學後等家長接的學生,有一個班房給他們坐或可以做功課,當時我看見一個 P3 男同學,條條功課都要問隔鄰的高年班同學,What happen   

剛巧他的家長到了,八卦一問。很想入喇沙小學,考喇沙小學入不到。二年級時找了一個出名的遊水教練,每晚放學練兩個鐘 (換衫 + 交通 = ? 鐘   ) ,因為如果遊水勁,可以入喇沙中學喎.... [P3 已停止學遊水,沒有問她原因。]

傾談中,我便知道她已打亂了孩子的學習生活,攪到現在條條功課都要問人,晚晚做功課做兩三個鐘......邊有咁難做呀.....

這是一個典型的拔苗助長的例子,本末倒置,學業一定是行先的,體藝是幫助孩子全面發展,身心健康。有體藝獎項,入名校是易很多,但是這不過是 bonus, 如因體藝訓練,影響了學業,底子不好,就算入到名校,只不過變了取獎機器,墊底,到頭來學無所成。

命運就是這樣的敲門。
‹ 上一主題|下一主題