用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

春卷,

我地上年係每個星期只上一科, 所以係一個星期中文, 一個星期英文, 一個星期數學
春卷 寫道:

今年小一預備班由30/7至17/8 (3個星期), 8:30 - 12pm
每天上中、英、數各一堂

醒目開學勳章

Ben2003,

Pls check PM.

大家好!

我都要幫我仔仔報到呀!

安安 寫道:
重有無 kts 同學仔呀?

春卷,
我其實巳訂埋書和校車喇,好有誠意讀這所學校,因口碑好,老師亦很有禮貌,況且我仍在等消息的女校未必會叩門成功,機會渺茫,但若然中咗,我唯有放棄讀KTS喇.
春卷 寫道:
[quote]
Ernie_Wa 寫道:
我的心肝囡囡又報到
但係我仍等緊其他學校的面試,因為我心儀的女校有直屬中學.所以唔肯定會不會在這所學校渡過六年的光景.
不過,我和囡囡都很喜歡這所學校.

Ernie and Wanmui,
我唸仲有部份家長都同你地一樣,因註冊果日同枱都聽到D家長因wait緊另一有直屬中學的私小而唔定書住, he he...我好八..,其實佢地講得大聲 (我當時都有咁唸,但同老公商量咗一陣就選定了KTS,定埋書。)
有直屬中學係安心D嘅,但KTS比我印象暫時來說是最好的,我也考了很多間,除了KTS,和政府派的那间,其他都有直屬中學,我决定了選kts了。
Anyway, hope that your children 最終選到合適的school.[/quote]

唔好意思!我想問如果我仔個堂哥是KTS舊生,報名表應唔應該寫埋好呢?或?才有大D機會可入到KTS呢?因我好喜歡這校的。   

報名表寫埋冇壞丫....
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

PACMA, welcome... :
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

春卷, 係咪有朋友讀緊 KTS.  :
命運就是這樣的敲門。

BEN 哥 :為左阿女可以盡快投入學習, 我已經搵左補英數既老師喇.......... 今日會見面, 希望可以幫阿女啦.... 不過都幾貴....

甘快要補習,K3升小一之喎,要補甚麼?係咪kts 好深呀?
Ben哥,要補呀?

唔好意思!又阻住大家!想問報名時,是否要交埋portfolio的?還是面試時才交?   

wanmui,

From "Feb18 九龍塘小學開放日" 主題的頭幾頁。

SMALLBMA 寫道:
多謝各位家長嘅回應.
我囡囡讀緊嘅幼稚園比較輕鬆, 無默書無測驗無考試.
KTS程度比較高, 有啲怕佢追唔上, 請問學校有無補底? 如有,係點做.

Ben2003 寫道:
Suggestion > 先下手為強。 :

現在 3 月,9 月正式開學前,你的情形,無論打算入那一間小學也好,在這最後的半年空間,應該鼓勵你的小朋友看多些中、英文圖書,認多些字,亦應保持每天輕鬆地寫合適數量的字,使到寫字的速度不至於在開學後仍太慢。

: 每天有恆心地輕鬆備戰。:

讀書是要講步署。

Ben2003 寫道:
salina0817,

Don't worry, be happy. : 六年愉快充實的小學生活正等著你和你的小朋友。:

幼稚園升上小學,很多地方當然不同,適應的難度在那裏?

適應的難度在於 .....就是現在到九月(之前有預備班) 的這段時間,有些家長會覺得小學已收了,現在到九月等如放長假,哈哈,咁就中伏,到時小朋友連幼稚園所學的也忘記了七七八八,心又散哂。

校長曾說機會只是留給有準備的人,準備是很重要的。

小一的功課量和幼稚園是完全不同的,做得快和慢深遠地影響著學習進度,做得慢,做完已夜了,第二天那有精神上課,惡性循環....家長和小朋友晚晚擊鬥.. ....不停地磨滅著小孩本有的學習興趣...吾不欲觀之矣...

做得快和慢的原因在那裏?

1. 理解。
2. 寫字速度。

理解 > 好或不好,在於小朋友所認識的文字(Chinese or English)有多少,輕鬆地看多些有趣的中英文書,認識多些文字吧。

寫字速度 > 好或不好,在於手部肌肉,現在至九月,很空閒,輕鬆地有恆地多多練習,寫多些生字,提升速度。

六年愉快充實的小學生活只是留給有準備的人。

[quote]
salina0817 寫道:
my daughter will study in KTS this Sept, I also worry about her as she is very shy, her kindergarten is also 比較輕鬆, 無默書無測驗無考試.

Hope my daughter can adapt.
     [/quote]
命運就是這樣的敲門。

報名時交埋portfolio。
命運就是這樣的敲門。

Ben
please check pm!   

wanmui,

>K3升小一之喎

這個問題,我個人的睇法:

幼稚園是一個階段,小學是另一個階段,從一個階段到另一個階段,存在著適應的問題,無論入那一間小學,也不能掉以輕心,而KTS 有預備班,這是很好的安排。

不同的幼稚園,程度不同,功課量不同。
KTS程度是高的,功課量則正常。如果幼稚園是根德園或國際等程度,會很易適應,有些會覺得太易添。如果是很輕鬆的幼稚園,頭半年會有些辛苦,適應後便沒有問題。

讀根德園或國際等程度的幼稚園的新生,暑假可以玩下\輕鬆下(不過唔好散晒呀),話晒辛苦了幾年。
讀很輕鬆的幼稚園的新生,暑假就睇多些書、認多些字和寫多些字,開學後就會輕鬆些。:

PS 到 P5/P6 時,小朋友的成績次第和是由那間幼稚園入,沒有大關係。
命運就是這樣的敲門。

或者要補充下,讀很輕鬆的幼稚園,如果暑假又很輕鬆地放暑假,入任何小學,頭半年可能都會辛苦。
命運就是這樣的敲門。

Hi Ben2003

我小朋友將會入讀 KTS.有些問題想請教吓.

1.KTS嘅英文係唔係好深嫁?
2.多唔多雜費?
3.暑假想買 D 補充俾個仔做,邊本適合 KTS 嘅課程?

我個仔讀根德的,真的跟得會輕鬆 D 嗎?

你個仔仔學劍撃 ga, 我個仔都學咗一年,係劍撃學校到學,你呢?

謝謝!!

Hi,  

1. 睇下小朋友幼稚園的程度,根德 no need to worry.

2. 唔多,但小一開學會用多些錢,新書包..新校服...etc

3. 不如去圖書館借中/英文故事書睇下。

>我個仔讀根德的,真的跟得會輕鬆 D 嗎?

我有時八八卦卦問下低年級的學生的家長 ,邊間幼稚園入?難適應嗎?
有根德的家長反問我:又話 KTS 好深?[img align=left]http://pics.taobao.com/wangwang/070.gif[/img]

sh.....係劍撃學校隔條馬路(Jordan Road)個間...[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_319.gif[/img]

命運就是這樣的敲門。

thanks!!!!

我個姪仔小學時讀聖若瑟(灣仔),幫佢補習個 miss 係教 KTS,佢話 KTS 嘅英文深過聖若瑟好多,但我已經覺得聖若瑟好深,真係有 D 擔心. 你個小朋友讀邊間幼稚園?其實我覺得根德嘅英文唔深ga.
你個仔仔有無補習 ga?
我個仔睇書時唔係咁肯睇 d 字(我覺得)佢有本講關於身體構造嘅書係漫話,佢睇得好開心,又唔會成日問我 d 字點解,但睇其他書時,佢會成日問我 d 字點讀.所以我覺得佢淨係睇公仔唔睇字,但我又唔想成日話佢,驚佢會抗拒睇書.可以點教佢要睇埋 d 字.
唔好意思,咁多問題..

KTS 的學生是自己揀的,不同官津有部份學生是派位的,所以 KTS 的學生的能力,比起官津是平均及強的。而且校園生活很開心,再加上優良的師資,學習效率便高.....所以比起大部份官津學校會教深些,這是很自然的,不用擔心。

我囝囝讀的幼稚園不出名,講都很少人識。

以前曾經有做下公文英、數,不過唔會硬性跟佢 set 的時間完成,too hard。

>可以點教佢要睇埋 d 字

佢睇睇下就會睇埋 d 字,唔好話佢,影響佢讀書興趣。
命運就是這樣的敲門。
‹ 上一主題|下一主題