用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 KTS vs 民生vs陳守仁
樓主: wanmui
go

KTS vs 民生vs陳守仁

Re: KTS vs 民生vs陳守仁

wanmui,

咁如果你預𠹺書費 同 補充練習費 ,就緊係多 2千喇
wanmui 寫道:
沒有通告呀,因我係waiting list 入,8/6電話通知入,KTS打比老公,你知D男人啦,都唔問清楚嘅,所以咪唔知交甚麼費。

多得你哋答我!!!

民生有英中back-up, 我比較放心.   

民生小一已經開始教phonetic啦,真係要update吓.呀囡d phontics都幾醒呀.
:  :  :

醒目開學勳章

jw1109,

介唔介意講....你小朋友係嗰個西人教返定中國籍老師教返phonetics?
咁你點同佢溫phonetics?  同𠹺係每星期學fix咗一堂佢學定係隨堂教? 謝~

wanmui,

應該可以係 KTS 個 web-site download 番d通告喎, 我同你睇睇先

sorry~~~ 新生通告冇得download, 不過你唔清楚可以打電話番學校問, d老師好 nice

[quote]
wanmui 寫道:
沒有通告呀,因我係waiting list 入,8/6電話通知入,KTS打比老公,你知D男人啦,都唔問清楚嘅,所以咪唔知交甚麼費。

多得你哋答我!!!

wanmui,

我仔仔而家係P.1

童軍好似三年級先可以參加

游泳>>你本身有冇係出面學緊, 如果有就繼續, 唔一定要係學校嘅外援度學, 我仔仔都係學緊游泳, 不過就唔係經學校學
wanmui 寫道:
Hi Cheung mp,
你個小朋友係多少年級呀?
我個小朋友是女兒,想學跳舞、游泳呀,我就想佢參加童軍,學phonic, 唔知KTS有沒有?
Thanks !

Chenugmp,

未學游泳呀!她身體麻麻,但她又想學,我唸都好,可能學咗身體好D。
現在她還差些少才6歲,有乜介紹呀!

cheungmp 寫道:
wanmui,

我仔仔而家係P.1

游泳>>你本身有冇係出面學緊, 如果有就繼續, 唔一定要係學校嘅外援度學, 我仔仔都係學緊游泳, 不過就唔係經學校學
[quote]
wanmui 寫道:
我個小朋友是女兒,想學跳舞、游泳呀,我就想佢參加童軍,學phonic, 唔知KTS有沒有?
Thanks !
[/quote] :

醒目開學勳章

wanmui:
KTS叫我14/6, time: 9-12, 帶2張空白支票 & **出世紙** (don't forget this)
wanmui 寫道:

多得你哋答我!!!

[quote]
heiheikeikei 寫道:
wanmui ,

應該通告有講係乜嘢費
多數係"預備班費" 同 “書簿費/雜費“
eg: 簿費兩個學期not over 900, 咁佢地真係好多weeksheet 比小朋友
小一預備班費, 4 星期課程(真係超抵) not over 1000.00

咁書費同補充練習費....你有權同佢買或出去買,好公道

學費 校服同校車費會最後先同妳計
可能佢地預咗你地會有部份唔讀

[quote]
wanmui 寫道:

KTS叫我14/6前註冊,帶2張空白支票,但又唔講收多少錢。
係啦,KTS邊D課外活動好,費用又多少?
[/quote] :wink: [/quote]

wanmui,

please check pm

[quote]
wanmui 寫道:
Chenugmp,

未學游泳呀!她身體麻麻,但她又想學,我唸都好,可能學咗身體好D。
現在她還差些少才6歲,有乜介紹呀!

醒目開學勳章

wanmui :

空白支票for 3100 sch fee and school bus fee (School bus fee you can check to school bus company or 果日先算,反正都要俾 )    ,but if U still wait for 民生or 陳守仁,  Maybe that day just pay the school fee only 先啦。當自己唔用school bus,到時confirm 再自己打俾school bus company arrange.      (我自己唸得咋)

你都係14/6註冊呀?真係唔該哂你提我!

春卷 寫道:
wanmui:
KTS叫我14/6, time: 9-12, 帶2張空白支票 & **出世紙** (don't forget this)
[quote]
wanmui 寫道:

多得你哋答我!!!

[quote]
heiheikeikei 寫道:
wanmui ,

應該通告有講係乜嘢費
多數係"預備班費" 同 “書簿費/雜費“
eg: 簿費兩個學期not over 900, 咁佢地真係好多weeksheet 比小朋友
小一預備班費, 4 星期課程(真係超抵) not over 1000.00

咁書費同補充練習費....你有權同佢買或出去買,好公道

學費 校服同校車費會最後先同妳計
可能佢地預咗你地會有部份唔讀

[quote]
wanmui 寫道:

KTS叫我14/6前註冊,帶2張空白支票,但又唔講收多少錢。
係啦,KTS邊D課外活動好,費用又多少?
[/quote] :wink: [/quote][/quote]

醒目開學勳章

你都係14/6註冊呀?
yes.

Hi,

Me too, register KTS on 14 June.

Little Tin Che

中國籍老師隨堂教的,而西人就教Reader and Write One on each Day 2 & Day 3.

無同佢溫phonetics架.見唔識d字就借機問佢,阿囡就會併比我聽.

幫你們開了一個主題。:

07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

"Click here"
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

jw1109,

噢....你地係用day 1-5嘅時間表~
幾好吖~

咁我諗你哋民生係全部英文老師一齊學再教返啲學生~唔錯!

可唔可以問多樣, Phonetics 係無課程讀本,咁你地係自編書(好似St. Joseph 咁)定用worksheet教呀?

Thanks.

jw1109 寫道:
民生有英中back-up, 我比較放心.   

民生中學maybe change to 直資 around 2009, 學費 maybe  over HK$3,000. 如果HK$3,000,可以有好多選擇,我囡囡讀小二,英文方面冇你講得好,不過我囡囡都考頭幾名。

Dear Saridon

我的女兒真的不算叻,可否舉例有那些Band 1中學選擇而不太昂貴,以作參考.

謝謝!

Cheungmp,
我今天到了kts註了冊,要交$42xx, 包簿費+註冊費+書費。遲些再有其他收費。有D担心。今天問多兩句個收錢員工,就態度好似看不起人!
請問每月除了交學費,課外活動費還有甚麼費?每個月要交約多錢?$4000?-5000?
因為我仲有個細仔(K1升K2),要計清楚D錢!

cheungmp 寫道:
wanmui,

我仔仔而家係P.1

[quote]
wanmui 寫道:
Thanks !
[/quote]