用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 仁濟醫院羅陳楚思小學 "羅陳"大家入黎交流下啦...
樓主: nono913
go

"羅陳"大家入黎交流下啦... [複製鏈接]

醒目開學勳章

係呀,午餐時抽獎,成日都聽到話:又係A車架...

原文章由 ElizLeung 於 08-1-25 17:01 發表

Angel媽咪:

係咩!A車真係抽到好多奬咩, 但係我一個奬都抽唔到呀

原文章由 nono913 於 08-1-25 19:52 發表
係呀,午餐時抽獎,成日都聽到話:又係A車架...
好耐無talk 啦, 最近羅陳有咩有趣事呀 ? 交流下啦...
但我想問下午堂有無教做功課架 ? 默書多唔多呀 ? 因我要返工, 屋企無人教做功課, 得印印姐姐, 所以都好頭痛.....

醒目開學勳章

我都好耐冇黎呢邊talk啦,因為呢到好靜呀,
剛巧路過見到你...
你的小朋友係咪入左呢間學校呀,趣事就唔覺有,
因為我都要返工唔知得都唔多囉,以我所知佢地會
有部份功課會老師教做,功課量唔算多(小一),
默書範圍都唔大,我識其他小學既媽咪,佢地既
默書範圍都幾大架...整體黎講我都覺得呀女讀
得幾輕鬆囉

原文章由 carollok168 於 08-4-15 18:47 發表

好耐無talk 啦, 最近羅陳有咩有趣事呀 ? 交流下啦...
但我想問下午堂有無教做功課架 ? 默書多唔多呀 ? 因我要返工, 屋企無人教做功課, 得印印姐姐, 所以都好頭痛..... ...

係呀, 我個小朋友9月便一年級, 所以好緊張, 因我都要返工, 怕搵唔到人教佢功課和默書.

原文章由 nono913 於 08-4-17 23:25 發表
我都好耐冇黎呢邊talk啦,因為呢到好靜呀,
剛巧路過見到你...
你的小朋友係咪入左呢間學校呀,趣事就唔覺有,
因為我都要返工唔知得都唔多囉,以我所知佢地會
有部份功課會老師教做,功課量唔算多(小一),
默書範 ...

醒目開學勳章

第一輪已經入左啦,真好

唔駛緊張喎,佢地既功課量真係唔多,默書範圍都可以接受,
但係再高d級就唔知啦...
我住新屯中的,你住近邊到呀,我個係囡囡黎,你呢

原文章由 carollok168 於 08-4-18 17:52 發表
係呀, 我個小朋友9月便一年級, 所以好緊張, 因我都要返工, 怕搵唔到人教佢功課和默書.

係咩, 真巧合, 我住富健, 我小朋友是仔仔 ! 第一輪已經入左, 真好
幸運, 唔駛煩 ! 如果功課量唔多, 小朋友可以自己做嗎 ? 定都要家長解題目 ? 默書範圍, 係唔係一星期前比定架 ?

原文章由 nono913 於 08-4-18 21:27 發表
第一輪已經入左啦,真好

唔駛緊張喎,佢地既功課量真係唔多,默書範圍都可以接受,
但係再高d級就唔知啦...
我住新屯中的,你住近邊到呀,我個係囡囡黎,你呢

...

醒目開學勳章

你住富健架,我囡囡幼稚園讀咖琳架,我都識好多媽咪住
富健和龍門居,我成日都去另一個topic到,和d小一既媽
咪傾談架,你有興趣都可以過黎talk下喎...topic
係"01年蛇仔蛇女媽咪入來傾"呀
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1373230&extra=page%3D1

至於功課問題,基本上識做既已經會做晒,如果唔識
硬係等你返黎教佢啦,我個囡好多時都會做好晒,
等我返黎檢查呀...默書,學校係行循環制的,day1-day6,
呀女就day3中默,day6英默啦

原文章由 carollok168 於 08-4-21 16:06 發表
係咩, 真巧合, 我住富健, 我小朋友是仔仔 ! 第一輪已經入左, 真好
幸運, 唔駛煩 ! 如果功課量唔多, 小朋友可以自己做嗎 ? 定都要家長解題目 ? 默書範圍, 係唔係一星期前比定架 ?

...

[ 本文章最後由 nono913 於 08-4-22 19:31 編輯 ]

多謝你呀, 總算令我放心 !!

原文章由 nono913 於 08-4-22 19:30 發表
http://forum.baby-k ...

原文章由 nono913 於 08-4-22 19:30 發表
http://forum.baby-k ...

I live in Melody Garden but 99 live in Lung Mun Oasis,
so  my daughter will study K3 in 咖琳幼稚園.  I am not sure which kindergarten would be OK for my daughter as I thin k she would like 活動教學, not too many homework..

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25

原文章由 k188718 於 07-11-20 17:11 發表
hi!我有兩個女,都係讀羅陳、下年我仔仔都讀一年級啦!

Is it OK ?

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25

wa?so many quiz, test & exam!
How about Homework?
原帖由 小傑媽媽 於 07-12-19 10:54 發表
學校每年有四次考試,通常第一次係10月或11月,第二次係1月,第三次係3月,第四次係6月!而每次考試之前都會有一次小測!

醒目開學勳章

唔經唔覺呀女今年升小三啦,不過...
呢到依然咁...靜呀...

P.1- F.1補習

補習

小女2012年入讀小一, 羅陳校風,功課,教學方式?
入讀band 1 中學機會?

謝謝
yipa0ryipa3m 該用戶已被刪除

《借花献佛》

不錯喔!謝謝
facebook中文
facebook開心農場遊戲登入
‹ 上一主題|下一主題