用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地

謝謝你!若是真的那實在太好了,我對我女兒很有信心,不過我都會準備定有須要用的物品,以防萬一,請問校長個封特別信是放榜曰當天囉,定係之前羅?

引用:謝謝你!若是真的那實在太好了,我對我女兒

原帖由 花花花 於 12-07-04 發表
謝謝你!若是真的那實在太好了,我對我女兒很有信心,不過我都會準備定有須要用的物品,以防萬一,請問校長 ...
攞定先,到時跑快啲!我知福建中學有收你女兒的專項。可多一個選擇。

回覆:花花花 的帖子

我仔的正副班主任好好,知佢要成日去比賽,不斷幫佢功課。仲話佢今次攞唔到全校體藝獎會罰佢。真係好好笑。
學校推薦信,係由班主任寫,所以我們一早便取到手,如果你個女同我個仔同班,就少了許多問題,6B至少有三四個體藝突出的學生。
不過唔緊要,只要多聯絡溝通,便會一切順利。

想問下,推薦信的內容大致上和自行選校時果封推薦信相若嗎?有何不同之處?不是校長所讚寫的嗎?而是老師?甘簽署是誰?校長定係班主任?

引用:想問下,推薦信的內容大致上和自行選校時果

原帖由 花花花 於 12-07-04 發表
想問下,推薦信的內容大致上和自行選校時果封推薦信相若嗎?有何不同之處?不是校長所讚寫的嗎?而是老師? ...
好多學校由班主任搞好個稿,然後由校長簽。
基本上推薦信都大同小異,比上次咪多幾錢肉緊。叩門睇成績操行多於一切,如果校長同心儀中學校長熟,一個電話搞掂,好似以前李校長咁,係教育界有頭有臉,佢肯出手,真係機會大增。

我今早同老師講左,佢話9號先致有得囉信。一封英文,一封中文,所以我要收舖後,馬上趕去沙田取信,再返九龍,去仔細整理個份個人檔案,為了孩子將來前途,我願意,里D係做父母的責任。

引用:我今早同老師講左,佢話9號先致有得囉信。

原帖由 花花花 於 12-07-05 發表
我今早同老師講左,佢話9號先致有得囉信。一封英文,一封中文,所以我要收舖後,馬上趕去沙田取信,再返九 ...
機會係留俾有準備的人

點解有直資收便放棄抽獎,真係頂唔住那份壓力。

我都好鐘意福中,鄰家孩子是就讀該校,真係一間好好的學校。感激張副校都有幫我女兒,提議選福中。但我們舉家已搬到沙田住,妺妹如果返學就真係好遠。

引用:我都好鐘意福中,鄰家孩子是就讀該校,真係

原帖由 花花花 於 12-07-05 發表
我都好鐘意福中,鄰家孩子是就讀該校,真係一間好好的學校。感激張副校都有幫我女兒,提議選福中。但我們舉 ...
唔緊要,只要為孩子找到適合他們的學校,幾辛苦也是父母的責任。
福建和英華的取捨,也令我十分懊惱,兩間都是好學校,最後交由孩子自己決定。

我女首選體中,次選聖母無玷聖心書院,尾選浸信會呂明才中學,里三間都IN左,希望中其一,不過我都會去叩門體中,假設唔中首選既話。

我女首選體中,次選聖母無玷聖心書院,尾選浸信會呂明才中學,里三間都IN左,希望中其一,不過我都會去叩門體中,假設唔中首選既話。

個人認為你大可放心,體藝多數會收,叩門只是以防萬一。

回覆:油塘基顯家長天地

聽返嚟,今年好似派位派得唔錯,希望六年級都能入到自己心儀的中學。

回復 hermanpapa 的帖子

我昨日都問左Y主任, 佢話都派得唔錯, 幾好.

我孩子派唔到心儀中學,有叩門,有去福中in,但唔得,封校長信都去唔到福中校長手上.老師都唔知有無睇到,我有請副長幫忙,他都很好願意出手幫忙.昨天都終於見到副校啦,我可以同佢講聲<對不起>,聚餐果日見唔到佢.無得講,講左後,依家果心好舒服.益壓左幾個月.唯獨是孩子事件未了,希望副校能幫我孩子順利入福中就好了.

大件事啦!量度血壓142呀!可能心頭有塊大石未放下.

引用:我孩子派唔到心儀中學,有叩門,有去福中in,

原帖由 花花花 於 12-07-11 發表
我孩子派唔到心儀中學,有叩門,有去福中in,但唔得,封校長信都去唔到福中校長手上.老師都唔知有無睇到,我有請 ...
保持冷靜,註冊後也可抽表,先找張副校,他和林校長有聯絡,再唔得就去找前李校長幫手,李校長和林校長非常好朋友。

體藝無希望啦,12:00前無電話就落選.唯一剩餘希望就係張副校里邊,希望張副校能為我孩子取到一學位.

引用:體藝無希望啦,12:00前無電話就落選.唯一剩

原帖由 花花花 於 12-07-11 發表
體藝無希望啦,12:00前無電話就落選.唯一剩餘希望就係張副校里邊,希望張副校能為我孩子取到一學位.: ...
看我的PM,我替你想方法中!