用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯家長天地

係呀, 亞仔而家係基顯讀小一 [quote]
onon530 寫道:
Hello! Jerry豬媽咪

我之前應該係問過你有關學校資料的! (好似係..)
多謝呀! 我都覺得係意料之外  係呢你小朋友好似都係基顯學生??

咁就好la~ 又多一個朋友仔, 希望大家互相照應呀!   

[quote]
Jerry豬媽咪 寫道:
係呀, 亞仔而家係基顯讀小一 [quote]

Hi..JoannaLee

好彩放學返到屋企既時間都唔係太晏...
JoannaLee 寫道:
Hi, emonmama

聽聞因油塘基顯及油塘基法共用一個停車場, 而油塘基法返學時間比我們遲, 所以校車要好早. 放學不是尾站落車, 約3:45-:48到. 我女兒現在讀小一. 車費應是$380.

另外各位..有無d私人保姆車資料呀..我想參考吓...

有冇小朋友以前係觀塘浸信會幼稚園畢業?Herman仔以前的同學,好少係油基,去晒兆強和藍循。不過他都好快識到朋友仔,重有一個住係樓下一層,抄功課最方便。   

我囡囡係觀塘循道架...可能就腳啦..以我所知佢d同學仔..多數去牛頭角基顯..官立..聖約翰和藍循..都係好少係油基..佢話無哂d同學仔喎....不過..我都同佢講遲d會識到更多小朋友..諗到個囡遲d返小學..其實真係幾緊張..樣樣嘢都唔知會點..希望到時我同個囡都好快適應到   

emonmama...

我都想轉私人保姆車....有料請通知聲...thankyou!!!

emonmama 寫道:
另外各位..有無d私人保姆車資料呀..我想參考吓...

hi  hi  kwok330

ok la..有料梗係齊齊報啦...咁而家你個小朋友應該係搭緊校巴..你覺得唔好咩..好想聽吓你對校巴既意見...thx [quote]
kwok330 寫道:
emonmama...

我都想轉私人保姆車....有料請通知聲...thankyou!!!

校車的上車時間會較早,但有好處是有第二輪校車,參加平日放學後的課外活動,方便一些。但聽聞有些校車褓姆較惡,但我地坐那一架冇問題。

hello emonmama....
多謝你先 ....

我個小朋友係搭緊校巴....其實我條線既校巴e+質素好唔錯(包括媬母細心左好多及校巴新淨).....不過有d家長謙上車早及貴....所以大家都

醒目開學勳章

唔食粥了,私校來电收了春卷女(之前是waiting list) ,基於升中校網的考慮,會放棄基顯了,release個位出來。之前各位基顯家長都好有耐心answer my question,thank a lot
:cry: 其實都難以取捨。
hope that all you children be happy in their school life. [quote]
hermanpapa 寫道:
     有粥食幾好,但留意盛飯的器皿是否易於收藏和重量問題,因為飯後,小朋友要把食具自行收拾並於放學後帶回家中,也要考慮。[quote]
春卷 寫道:
我都唸住送飯,揀好哪隻牌子的保溫飯盒單

每個人都有自己選擇,也相信每間學校也有出色的學生,因為每位教育工作者都很努力地去教養新一代。

大家在這裏互相交流教育與管教心得,這是一種緣分和福氣,有空多些來這兒吧!    [quote]
春卷 寫道:
   唔食粥了,私校來

今日Herman仔病,冇左一日溫習。     

Hermanpapa, 唔緊要啦!今日休息一日,總好過考試來病。
其實我担心呢兩日落雨咁厲害,怕星期三,四,五會唔會有紅雨,最怕係7:00左右先掛,有d返咗學,有d又未,咁考試就要改期...學校有冇指引?:idea:

唉!我校真係早過人嘅! :tongue: 我站嘅媽咪都想過幾個約埋搭的士,但仍然有問題架,最主要係放學又唔知點接,大家嘅課外活動又唔同...

[quote]
kwok330 寫道:
hello emonmama....
多謝你先 ....

我個小朋友係搭緊校巴....其實我條線既校巴e+質素好唔錯(包括媬母細心左好多及校巴新淨).....不過有d家長謙上車早及貴....所以大家都

考試改期是不怕,只怕濕身後生病。
最近大雨,學生一落校車後便上課室,不在雨操場集隊,不過我覺得校車和學校安排幾好,Herman仔未試過濕身,但落雨時校回家車一定會遲。
[quote]
Xiao-K 寫道:
Hermanpapa, 唔緊要啦!今日休息一日,總好過考試來病。
其實我

Xiao-K...
到時真係只靠打電話反校問下

Hermanpapa....
Herman仔好d未呀))))

Xiao-K 寫道:
其實我担心呢兩日落雨咁厲害,怕星期三,四,五會唔會有紅雨,最怕係7:00左右先掛,有d返咗學,有d又未,咁考試就要改期...學校有冇指引?:idea:

[quote]
[/quote]

Xiao-K...

若果遲多20分鐘上車就好.....反到校才7:45...就岩晒。

Xiao-K 寫道:
唉!我校真係早過人嘅! :tongue: 我站嘅媽咪都想過幾個約埋搭的士,但仍然有問題架,最主要係放學又唔知點接,大家嘅課外活動又唔同...

KWOK:

快d 搵保母車啦...我唔咁早起身呀)))))))))
校車又貴...又早返 home 又遲   

其實我仔仔九月都番小一
我地住牛頭角果邊
唔知有冇校車,or保母車呢...
Love is True~ :-D

Hi! 各位

想知體育堂一星期上幾多堂, 要分兩日的嗎??
‹ 上一主題|下一主題