用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地

Re: 油塘基顯家長天地

其實現在幼稚園的課外活動, 都係比佢自己揀選的, 但有時佢上上下都會唔想學... 問可以唔返呢樣咁 ... 都驚佢會無咩耐性. 到小學就更多活動選擇, 唔知到時又會唔會係咁呢!

hermanpapa 唔該晒你呀!   

[quote]
hermanpapa 寫道:
7點校巴到,平時4點返到屋企樓下,如果打羽毛球就5點3左右,由印印姐姐(跟了我們5年)一手包辦,其實指心算是比佢玩下,冇話要佢有收獲,因我冇乜數學天分,佢都一樣有這種遺傳,但指心算是對佢有些幫助,但要我比較優劣則幫不上忙,sorry。
學校有很多活動,我會讓他自己去挑選去報名,多元化去嚐試,所以他上課是快樂,學習也是快樂。不要把大人自己想法與理想,強加在小孩身上,要讓他們自由去想去飛,將來才可突破框框。這是我對教育的理念。
[quote]   

hermanpapa

我想知道考試通常在何時進行? 假期前後? 你有冇請假陪阿囝溫書, 因我已經用了很多大假, 驚 自己搞唔點小朋友的功課呀. 請你多介紹學校生活給準小一家長聽下, 有個心理準備都好. 謝謝!

你是我的盲公支.

mamiloveu

大家好. 我又來報到. 感恩仔仔是上年自行收生入到. 因有些人說聖公會唔計浸信會宗教分. 所以我都唔知是15分入 or 20分入. 以後日子請大家多多指教. :wink:

BearMother   

Hermanpapa好好架!!    我今年想推舉佢做家教會呀! Hermanpapa,好唔好呀?

有人問我校升中派位成績?我都想知多數去邊間?約幾多人? 高年班的家長請回應下呀!

Kwok, booka~me, 小虎媽, 浩媽, victleung, dichiu, Ivy, 出來傾下呀!

You should have 20 points in first round.
BearMother 寫道:
大家好. 我又來報到. 感恩仔仔是上年自行收生入到. 因有些人說聖公會唔計浸信會宗教分. 所以我都唔知是15分入 or 20分入. 以後日子請大家多多指教. :wink:

BearMother   

No lar.. I am business traveller. I love being "back seat driver" here...   
Xiao-K 寫道:
Hermanpapa好好架!!    我今年想推舉佢做家教會呀! Hermanpapa,好唔好呀?

有人問我校升中派位成績?我都想知多數去邊間?約幾多人? 高年班的家長請回應下呀!

Kwok, booka~me, 小虎媽, 浩媽, victleung, dichiu, Ivy, 出來傾下呀!

Don't worry. The syllabus of YKH is not hard. When you attend the presentation to parent on first school day, you may know clearly the spirit of YKH.

Cheers!

mamailoveu 寫道:
hermanpapa

我想知道考試通常在何時進行? 假期前後? 你有冇請假陪阿囝溫書, 因我已經用了很多大假, 驚 自己搞唔點小朋友的功課呀. 請你多介紹學校生活給準小一家長聽下, 有個心理準備都好. 謝謝!

你是我的盲公支.

mamiloveu

Hi, emonmama

校巴會在雲漢街晨星大廈對面茶餐廳上落車, 是頭站, 校巴約在6:50 到, 車費$360, 我女兒都是在這裡上車, 到時見!

醒目開學勳章

(走咁快, 我來你呢到揾你   )

Hermanpapa,唔好又走

up up
雪文 寫道:
up [quote]
HIN_bb 寫道:
我都好想見下Hermanpapa   
[quote]
雪文 寫道:
Hermanpapa, 咁你出席嗎 ?  我哋期待你的出現 [quote]
大盛!平靚正!---似足我     
[/quote][/quote]

請問你們去了註冊未?

我今日中午去左註冊喇! 填左份入學表及出示註冊証就ok! 出世紙都唔需要, 佢話相片方面等遲d再通知時才交(要著校服影的). 及有張通告係13-14/7/07 , 到學校辦理買書, 校服及乘坐校車手續等... 終於都安樂晒喇!  

mamailoveu 你註冊未呀?

請問你們去了註冊未?

Minnie,

You are looking for me here????  You work so hard wor..       [quote]
雪文 寫道:
(走咁快, 我來你呢到揾你   )

Hermanpapa,唔好又走

剛看大公報。李校長話今年叩門會用English與普通話考,加上簡單數學,但好似有些難,看來叩門者要有「食力」與誠意才行,叩門人數己有170人。
李校長把以前在田灣始南的成功教學方法,慢慢地融合到油塘基顯中。在一年多前對幼稚園的開放日,我和他淺談一會,他想引入星加坡教育成功之處於基顯中,讓學生有好的語文和數學基礎,並鼓勵閱讀,吸收各種知識,以應付將來升學與社會生活所需。當時我認同他的理念,放棄可入培正機會,把小孩交給神與他教導。
從小孩的眼中,可知我沒有選擇錯誤,學習該是愉快。

希望全港的學生,都可在愉快中學習,不要再做填鴨!

咁...扣門真係有D難度wor! 其實我都想孩子能愉快地上學, 但又怕成績跟不上, 因始終有黙書, 測驗及考試...有d擔心會應付不來, 和他溫習又怕無從入手...  希望大家以後可以分享更多的經驗.

另想知道小一有分班試嗎?? (因見隔離topic有人問)

剛看大公報。李校長話今年叩門會用English與普通話考,加上簡單數學,但好似有些難,看來叩門者要有「食力」與誠意才行,叩門人數己有170人。
李校長把以前在田灣始南的成功教學方法,慢慢地融合到油塘基顯中。在一年多前對幼稚園的開放日,我和他淺談一會,他想引入星加坡教育成功之處於基顯中,讓學生有好的語文和數學基礎,並鼓勵閱讀,吸收各種知識,以應付將來升學與社會生活所需。當時我認同他的理念,放棄可入培正機會,把小孩交給神與他教導。
從小孩的眼中,可知我沒有選擇錯誤,學習該是愉快。

希望全港的學生,都可在愉快中學習,不要再做填鴨!

hi hi ... JoannaLee

6:50 頭站真係幾早喎...校巴係未一定要7:30前返到學校呢?..我地頭站上車..放學係未即係尾站落車..大約幾點呀?
7月13日要返學校,訂校服,書簿等...你小朋友讀緊幾年班呀?
JoannaLee 寫道:
Hi, emonmama

校巴會在雲漢街晨星大廈對面茶餐廳上落車, 是頭站, 校巴約在6:50 到, 車費$360, 我女兒都是在這裡上車, 到時見!

報個到先....各位好     
我女P.2

Xiao-K...
下年P.3要開始分班...我女已開始唔捨得班同學仔...

hi onon

早呀 ! 我hubby會去辦註冊手續,如果在13-14/7/07 要返校的話, 我們可能會在哪兒見面.

Cheers

onon530 寫道:
我今日中午去左註冊喇! 填左份入學表及出示註冊証就ok! 出世紙都唔需要, 佢話相片方面等遲d再通知時才交(要著校服影的). 及有張通告係13-14/7/07 , 到學校辦理買書, 校服及乘坐校車手續等... 終於都安樂晒喇!  

mamailoveu 你註冊未呀?

[quote]
請問你們去了註冊未?
[/quote]

Hi 各位,

我是2年級家長

Hi hermanpapa and Xiao-K, 開始溫習未?

victleung
Xiao-K 寫道: