用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 到底阿仔係姿優定係有過度活躍証?
樓主: eeyore_fy
go

到底阿仔係姿優定係有過度活躍証?

唉...........好耐都無上過嚟啦! 因為小妹呢排掛住搵工.
尋日去接阿仔放學同佢個班主任傾計,佢又投訴啦!
佢同我講話阿仔其實好想同其他小朋友一齊玩,但係玩玩吓就攞晒人地D野,不過佢對比佢細D嘅小朋友就好TAKE CARE.
同埋佢話阿仔成日都要佢好勞氣咁提醒佢唔可以做D咩!一係就要阿仔跟住佢唔比佢玩,佢話阿仔有時又好鐘意咁,唔明點解.我話佢都幾鐘意人地注意佢,可能因為屋企得一個啦!跟住佢就同我講話阿仔試過有一次跟住個小朋友返屋企,一路行一路大叫,人地個媽咪第二日就嚟學校投訴佢!我問返個工人佢話其實係大家同一條路,無跟住佢.所以我真係好煩呀!同埋佢又話阿仔好粗心大意,行路橫速正撞.成日唔小心趺親!我又會不斷咁問自己究竟佢有咩問題呢?係資優定係有過渡活躍証!我真係好想有人可以幫吓我!

原文章由 eeyore_fy 於 07-8-8 22:18 發表
唉...........好耐都無上過嚟啦! 因為小妹呢排掛住搵工.
尋日去接阿仔放學同佢個班主任傾計,佢又投訴啦!
佢同我講話阿仔其實好想同其他小朋友一齊玩,但係玩玩吓就攞晒人地D野,不過佢對 ...

我亞仔都係咁, 其實真係5使太過在意wor, 小朋友一齊上堂/玩更會有d小動作, 只要5好頭崩額裂咪得lor, 您亞仔個老師幾搞笑, 5係個個咁細個都識忍讓, 5係使鬼黎返學學野咩! 小朋友見到自己喜愛玩具, 更係想自己擁有, 爭取自己所要, 有mug 5 妥? 老師咪係要教曉小朋友爭取之餘, 要守遊戲規則!  其實亞仔係資優又好, 活躍又好, 您自己要先接受佢愛佢, 當然, 有需要/病咪食藥, 冇問題ga, 您5好跟其他人/老師一樣否定自己ge 小朋友先得ga!  佢咁鍾意郁, 您咪搵d運動比佢參加, 可能有意外驚喜tim! 因為佢地好有精力, 如果個樣sport 佢鐘意, 佢地會好投入, 同願意守紀律! 我亞仔就好enjoy 游水, 佢d精力有得發洩次餘, 對身體又有益! 如果您地5 comfortle, 咪5好免強參加d坐定定ge 活動, 大家都辛苦, 何必??!!

原文章由 ch 於 07-8-14 12:40 發表

大頭玲講得好啱(心理醫生都係咁講),有一樣喜歡嘅運動真係好好多,今年我開始同仔仔打羽毛球,見佢打完波個d日子真係定好多,做功課都快d,依家我都盡量每日同佢打,再講打得波多,身體都好d

另外 ...

因為我睇過d報道, 同埋d documentary tv programe, 都話食一d 有omega, dha, epa ... 魚油丸 對呢類小朋友有幫助, 會定d ! 我咪問下屈人寺 藥劑師, 佢話d research 證實有咁 ge 事, 加上亞仔有鼻同氣管敏感, 都有幫助, 佢有介紹比我, 不過我覺得貴, 咪自己另外揀左一隻加拿大牌子, 又 on sale, 藥劑師 都話呢個牌子ok, 我咪比亞仔試下lor!

原文章由 ch 於 07-8-14 16:21 發表

我仔仔都食左成年魚油(我friend嗨屈x氏做,我買命力$350一瓶 ),食左的確有定d,不過我驚食太耐會有其他問題,所以依家比佢停下,可能開學再食番

ch

我亞仔食左3 個月左右, 5 係日日記得食, 我地好隨意, 所以一樽都仲未食完
亞仔食個隻減左價$199, 未減價成300元, d 保健產品好多都好貴!

Hi ch,

可否pm我知那一間學校, 因我仔仔也有類似的情況, thanks.

原文章由 ch 於 07-7-31 12:20 發表
希望嗨呢度同大家分享下我仔仔個case(或者大家可以拿來當反面教材)

我仔仔嘅情況同你地嘅小朋友都無物分別,反正就係周圍跑,周圍顛,但又係幾聰明,而佢甘啱有個同年嘅,好乖嘅表 ...

原文章由 beebreadma 於 07-8-14 21:25 發表
Hi ch,

可否pm我知那一間學校, 因我仔仔也有類似的情況, thanks.

Hi ch,

唔好意思,我仲未收到,可否再pm我知那一間學校!

謝謝!

其實一路以嚟我同我老公都覺得個老師對阿仔係有d問題, 但係就連學畫同體操嘅老師都覺得佢太好動,好影響其他人上堂. 所以我先至有係呢個問題上唔開心,但係我又唔想成日比佢學野學一半就放棄,我只係每次都問佢,究竟你鐘唔鐘意學架?如果鐘意學你就要聽老師,如果唔係個個老師有投訴你時,我唯有放棄.咁佢一時時啦!話完佢又好d,不過成日都會再做,如坐唔定呀!唔聽人講野咁.所以我依加只好比佢去學體操.我唔係唔接受佢,我只係唔想太多比罸佢,令到佢比人outstanding 咗佢係唔乖.不過佢就嚟升k2希望新嘅班主任會可以好d啦!

原文章由 eeyore_fy 於 07-8-15 15:45 發表
其實一路以嚟我同我老公都覺得個老師對阿仔係有d問題, 但係就連學畫同體操嘅老師都覺得佢太好動,好影響其他人上堂. 所以我先至有係呢個問題上唔開心,但係我又唔想成日比佢學野學一半就放棄,我只係 ...

您ge心情我更係明啦!  所以我塊面以經訓練到成尸厚!
我5係幫您個仔, 而係老師未必個個都對, 您同佢溝通多d 或且同其他家長傾下, 5難發現邊個問題大d, 可能係老師5好都5定!!
小題大作老師可以不理, 如投訴佢做d危險野, 您就要正視啦!!:-| :-|  

亞仔細個時, k1-k3, 我會每日都放佢去公園玩一個鐘, 日日如是, 釋放佢d energy, 大人雖然會好忙(我冇時間做家務), 但係對佢就好有好處, 食飯多d, 返屋企冇咁搞亂檔, 好訓d, 同小朋友相處好d..... 所以, 冇太多時間比佢學野,  衣加小學, 佢定d 先 學都未遲呀!

ch,
thank you for your sharing.

原文章由 ch 於 07-8-15 16:14 發表

各位,

我仔仔讀緊"優才書院",大多數老師對handle gifted child都好有經驗,而學校亦提供多種校後資優培訓,包括有一對一上堂及一班上堂的,詳細資料可上學校website 及 '小學雜談'有幾個關於優才的forum ...

大家唔好覺得資優好過過度活躍症, 要照顧一個好叻既小朋友壓力一樣咁大! 慢慢佢大個d, 可能會成日問你野, 或者嫌你唔識, 唉~~

PS: 有資優既小朋友一樣可以有過度活躍症......兩者冇衝突.

eeyore_fy,

你們經歷的都是我們的經驗, 希望憑著自己的經驗, 讓你們趕快為小朋友做評估及上一些課程去幫助他們, 不要再管別人的眼光, 這對家長及小朋友都沒有幫助.  更不要為怕別人指指點點而不出外, 這樣,小朋友的情況只會更糟!

小兒7.5歲, 5歲時進行資優測試, 但無法確認, 因他不合作, 只是幼稚園老師有經驗, 認定他的能力; 早已把他當資優小朋友去看待/去教. 直至上小一惡夢開始, 老師不斷投訴他上課不是"尖叫"/"駁咀" 便是"睡覺"/"瞓地"/"出位"; 更甚者是沒有多少堂拿課本出來聽書, 默書(讀默), 別人開始了大半, 他才施施然取出默書簿, 自己背默, 同步交簿, 10次中有7-8次可取100分.  訓導主任坐在他身旁, 他亦如是.  每天午飯時間都是老師來電投訴.  學校叫我們趕快帶小朋友進行資優評估, 雖然不足3 年, 本想等他大點再去, 但實在沒法忍受老師的不斷投訴, 希望確認與否都可幫老師多了解自己的小朋友, 是次測試, 他被確認為資優兒(自行付費需3000多元).  沒多久, 因他沒法與同齡小朋友相處(其實都是資優兒的特性), 老師呌我們再為他做亞氏保加測試, 學校/家庭醫生各出信, 寫下小朋友情況, 致電兒童評估中心排隊(可上網找尤德夫人評估中心 - 因不同區域有不同的地點); 另一方面, 我們自行聯絡協康會付費進行測試(全面評估亦要3000-4000多元, 還沒計算評估前與心理學家面談2 次, 亦花了2000多元) ; 協康會好處是較快, 但政府某些測試是協康會取締不了的.  亦正因為政府姑娘與我們會談後, 連串為囝囝做了
1> 語言測試;
2> 大肌肉測試;
3> 小肌肉測試 (2和3 都是協康會沒有資源去做的) 及
4>會見心理學家.

大小肌肉測試竟讓我們知道一向運動不俗的兒子原來大小肌肉發展較實際年齡遲了 1 - 1.5年!! 運動佳只因為他聰明; 懂得以姿勢相就掩飾自己不足處.  (發展不足; 部份成因是小朋友外出玩得太少, 沒有足夠環境讓他們鍛練好手眼協調及四肢平衡力), 所以我勸你們不要因別人眼光錯失為小朋友鍛練的好機會, 應多帶他們去拍球; 游泳等.  現時, 政府更為囝囝安排定期物理治療去改善他的肌肉協調.

協康會很快幫我們否定了囝囝被懷疑為亞氏保加小朋友.  但到政府會見心理學家時; 當天早上在評估中心發生了一些事情令囝囝很不愉快; 拒絕合作, 就因為他的不合作/搗蛋及憑老師家長的問卷, 個人覺得心理學家很快亦倉猝的評定了他為過動兒 (幼稚園老師/主任從沒有告訴我他們對囝囝有這方面的懷疑, 因他們也處理過不少這類的小朋友).  

雖然不開心, 但正面的看, 只有他被認定, 囝囝才有資格/機會報讀一些對過動兒行為/EQ 有幫助的課程(協康或小童群益會); 就這樣 協康的青蔥計劃; 看過報告後即時接受囝囝報讀有關課程, 無論如何對囝囝都是有幫助的.

我們的個案印証資優與過動是可以並存的.  但更重要的是我們已幫囝囝由政府知名官校轉去直資小班教學的小學, 校長在測試過他的能力後, 更讓他跳升至三年班, 基於心智相近, 過往在小一沒有一個朋友的情況已不復見, 學習上量是多了不少, 但學校生活開心, 讓他願意努力克服, 開學至今再沒有老師投訴他不投入上課; 大部份科目都可跟上, 他自己也有信心及決心去克服.  適當的學校, 有愛心及包容的老師才是我們這些小朋友需要的明燈, 希望大家趕緊為小朋友進行評估, 讓他們有適切的課程去幫助他們的成長.

同路人不少, 大家不要灰心, 要對自己的小朋友有信心!

Leolonglongma

原文章由 eeyore_fy 於 07-6-3 01:12 硐表
見到你嘅留言, 我突然間覺得真係人間有情! 因為想其他人明白我地嘅感受真係好難! 好多人都覺得我唔識得教佢,佢先至會咁, 我真係好唔開心. 我都有諗過係咪自己嘅問題! 攪到個人都short short 地咁! ...

[ 本文章最後由 Leolonglongma 於 07-9-13 01:03 編輯 ]

我的bb現在剛只是 1.5歲 基本上已出現了 很多各位說的問題.

我很早 (bb7個月左右) 己開始帶他去不同的 playgroup 試, 希望同其它小朋友多些相處及加強一些協調訓練及自我控制,   但一去參加一些內容比較傳統的 playgroup  (如要聽老師指示的, 或統一玩一樣游戲的), 他就會自動全不參與. 如果要他參與, 他送上的只是不合作及大哭.     而大部份時間他都不會坐得定, 他會自己找些事玩,  又不肯同同齡小朋友玩, (同大小朋友就好些).   

我也看兒童心理及發展的書, 一直怕他是過度活躍/ 自閉,  當然他仍小, 無法可以用測試去知道真正的原因.   而我身邊也一直沒有小朋友, 不知此年紀的小朋友如何才算正常.   看見別人的bb在 playgroup 玩得很投入, 不知我的為何次次強差人意, 而且小b的性格真會如此強嗎 ? 在此大半年來, 我們一直想糾正他一些外人看來不當的 行為, 但成功的很少, 如果他在公家地方扭計睡在地上, 我也盡量跟健康院的提議, 採取不理會, 彧轉移視線的方式..又怕處理不當, 不夠嚴格,  令他變本加厲, 下年上幼兒班時會在別人不知情下, 成為別人眼中的討厭鬼, 影響他對自己的看法.

其實在家, 有時他都可以很好地坐下, 自己看他喜歡的認字小書及dvd, 不過一扭計情緒的變化真得令大人很痛苦..這一陣子, 我已常自問到底是否我教錯了, 是否那一部份出了問題, 令自己的bb變得如此.

現在看了各位媽媽的分享, 我覺得豐富了自己.  
看來, 除非真的是需要治療的例子, 大部份的問題是小孩合不上主流學校的耍求,  我們可以做的, 似乎是為我們的小朋友在主流外找到多些選擇.  

現在我已為他選了一些不太傳統的 playgroup, 及希望下一年可以上到一些不太傳統的幼兒園,   看來如果情況持續, 之後的選擇也只可以是不太傳統的直資小學.....  

我完全不祈求小朋友是否資優, 但求他有健康的身心, 開心的童年, 不要受到過多外界的壓力而扭曲自己的本性 及阻礙了自己的發展.

[ 本文章最後由 BH_2 於 07-12-20 00:59 編輯 ]

DEL DEL DEL