用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 到底阿仔係姿優定係有過度活躍証?
樓主: eeyore_fy
go

到底阿仔係姿優定係有過度活躍証?

醒目開學勳章

Re: 到底阿仔係姿優定係有過度活躍証?

我個女係咪過度活躍/抑或資優呢 ?而家 k2  , 你地所講既, 我個囡都試過.

我囡有課外活動, 係上畫班和跳芭蕾舞 , 但兩個miss 所以既一模一樣 , "你囡囡好聰明, 學野好快, 記性好好, 但係就唔專心, 間唔中就會搔擾其他小朋友, 或者你同佢傾下, 叫佢改善下啦"

點傾呀 , 成日駁咀 , 比佢激到嘔血咁滯  

你可以試吓去健康院約期又或者由私家醫生轉介去check (都係之前有媽咪提過的)
我個仔就係去咗健康院,不過check 唔到d咩! 佢只係叫我地去上3P 班!但由於平日所以去唔到! 至於你想要係咪姿優,我上網搵過料,話最好係 5歲先CHECK 到.
你可以亦都從佢嘅性格去安排吓佢D活動囉! 會唔會係佢咖想學又或者佢地嘅教學係傳統,所以我依加搵D野比阿仔都要活動教學免得比人投訴到自己都冇面! 不過我個仔可能仲細,所以佢都同我講同未識駁咀! 不過我有時都要打佢, 因為佢都控制唔到,打完就同佢講. 我依加都努力搵緊第2個方法教佢. 因為我地係最清楚佢地. 如果你有咩開心或唔開心都可以上嚟大家一齊分享.

deleted

原文章由 eeyore_fy 於 07-6-27 21:41 發表
你可以試吓去健康院約期又或者由私家醫生轉介去check (都係之前有媽咪提過的)
我個仔就係去咗健康院,不過check 唔到d咩! 佢只係叫我地去上3P 班!但由於平日所以去唔到! 至於你想要係咪姿優,我上網 ...

睇完咁多位的真情表白,小妹非常有同感,因小囡又是無時停,坐公車地鐵都車頭走到車尾,在月台奔馳或繞柱跑圈,經常受奇異目光,又在車內撩大人細路玩,好彩她生得夠cute,唔係實比人媽。上堂都係無時停,由playgroup - K3,我都不停問老師她是否過渡活躍症或專注力不足,幸好老師非常包容和勁有愛心,話她只是聰明,學嘢快,所以覺得悶而走來走去。但真的要慎選學校同興趣班, 老師小D愛心都令家長頭痛,試過有個興趣班老師打比我,叫我囡不用學了,因中心及老師都支持她不住,評語寫得極差,說她手脚不靈活,我差D喊。 後來其他老師都說她手脚靈活,極適合各類運動,再加上創意,可在藝術方面發展,我才有番小小自信。就是因為她好彩,遇到大部份的老師都非常好,她的情況才不斷改善。
3P課程我都有上, 幾有用, 重有EQ班都不錯,令我和囡囡懂得怎樣控制情緒和遵守紀律。good!
試過打電話去政府check, 但booking at least 要1年,蚊瞓。坊間都試過,但超貴,起碼數千,都要booking,但快D。

估唔到有這麼多同道中人喎!
但點解在公車唔見同道B?
囡囡剛一歲,六個月出街時,已停不了
引別人注意她,要跟四周的人笑,
10分鐘車程,已叫全車人留意她
懂爬行時,竟要脫離坐位,想下地爬.
有一次,由機場回家,也不過30分鐘,
因為,沒有得到處爬,探索新事物,大哭大叫.
快下車時,我抱著她企在巴士車門邊,她竟停止哭了.
盡可能我們都不和她搭長途車(也不過是30分鐘左右).
可能,要搭MTR再搭其他車!
出街吃飯,有時也很煩!

不知她到了n1會否和你們的經驗一様,
現在,怎樣測試她呢?

原文章由 ch 於 07-7-31 12:20 發表
希望嗨呢度同大家分享下我仔仔個case(或者大家可以拿來當反面教材)

我仔仔嘅情況同你地嘅小朋友都無物分別,反正就係周圍跑,周圍顛,但又係幾聰明,而佢甘啱有個同年嘅,好乖嘅表 ...

請問妳小朋友係邊間小學讀書?我個仔都好難揾學校、要揾有心教有經驗的真係唔易、請回答或pm我知小學名好嗎?真係好想知妳小朋友學校係邊間、請幫忘

Hi ch,

我都很想知那一間學校, 因我仔仔也有類似的情況, 可否pm給我,
thanks!

原文章由 ch 於 07-7-31 12:20 發表
希望嗨呢度同大家分享下我仔仔個case(或者大家可以拿來當反面教材)

我仔仔嘅情況同你地嘅小朋友都無物分別,反正就係周圍跑,周圍顛,但又係幾聰明,而佢甘啱有個同年嘅,好乖嘅表 ...

Hi 大家好, 看完大家寫, 有這樣的小朋友, 的確找一門方法教佢, 選学校很難呢 ....

小兒才 14 個月, 每事問 (e e ur ur, 手指指), 又好有主見 (難聽 d叫 stubborn) , 返咗 1 個月 playgroup 就比老師 compliant , 話佢坐唔定, 攪攪陣, attenion span 短, 仲要話 " 你睇下 XX 幾乖 , 可以坐定定...."  嗰刻真係想 0咸 ~~

尋日又返 playgroup, 亞仔唔肯比老師收 toys, tan 响地 tum 腳+大叫死 lur, 跟住我想抱起佢 ,佢就不停用手打我掙扎,  at that moment, I am so angry (+ embrassing in front of all classmates) that 打咗亞仔一下手板, I think the sound is so loud that everyone silent.  Then I said "你係咪唔鐘意返學, 係就唔好返, 唔好 side 我錢, 返學有返學的規矩 , 你睇下其他哥哥姐姐都唔玩 toys la, 而家係 story time, 咁你仲留唔留低, 唔係我地就返屋企" .... 跟住亞仔點頭, 自己坐返好 (不過都係坐一陣又想攪人 d 野) ...anyway 大家就望住我教仔, 唉, 我相信會越來越多機會大庭廣眾教仔, 要塗多 d 面檬膏出街先得啦. 同埋 compare with 12-14 months d classmates, 亞仔真系好 active, 好會 explore, 記性好好, 佢願意的玩好耐都得, 唔 likey 的就發脾氣 ...

有時懷疑佢係咪有過度活躍 ? also 咁細個就咁臭脾氣, 見你地話 age 2 仲反叛... 想請教你地點教好  
安娜與威廉的小肥豬豬 --

原文章由 情常在 於 07-7-31 13:43 發表

請問妳小朋友係邊間小學讀書?我個仔都好難揾學校、要揾有心教有經驗的真係唔易、請回答或pm我知小學名好嗎?真係好想知妳小朋友學校係邊間、請幫忘

我都想知,麻煩妳PM比我!

ch , thanks!

原文章由 ch 於 07-8-1 14:36 發表
Hi mkmickey,

pls check pm!

ch

hi!mk mickey pls pmme?thank!

pls check pm

原文章由 fungkam 於 07-8-2 00:45 發表

hi fungkam,

pls check pm.

mkmickey

原文章由 fungkam 於 07-8-2 00:45 發表

原文章由 mkmickey 於 07-7-31 23:59 發表
Hi ch,

我都很想知那一間學校, 因我仔仔也有類似的情況, 可否pm給我,
thanks!

Please pm me the information.
安娜與威廉的小肥豬豬 --
dng2603 該用戶已被刪除

ch, I also like to know.  Thks.