用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2007/8小一家長入黎報到!!! ...
樓主: superray66
go

瑪利諾修院(小學部)2007/8小一家長入黎報到!!! [複製鏈接]

原文章由 kamen 於 07-7-20 23:45 發表
係ling kee買有冇discount?嗰幾本暑假英文reader要係學校先有得買。
應該9-12noon先正確,學校張通告係9-12noon,而齡記張就寫9-1:00。

有當然有啦!都係九折!仲可以簽咭tim...總數係$1700左右。

係我都係諗住個七本中英文圖書向學校買!費事自己煩!另外想問?佢地的書簿係唔係向堂費到包埋?定係再要比錢?

仲有請問有冇家長可以解答到我有關於佢地平時著的黑鞋是否可以係黑漆皮(即係閃亮"玲" 面)個隻?有冇什麼其它的規限?仲有佢地長頭髮的女仔係唔係一定要用藍色或者啡色的頭飾?如果買唔到家教會個的可否自己向出面買差不多的?

對唔住有咁多問題?

[ 本文章最後由 八一八 於 07-7-21 00:16 編輯 ]

Hi,

Just got the principal's letter and will be at the school
again on Aug 1 for books and Tong Fai.

All my annual leave is used for the kids KG Graduation
parties, school administration chores, parents' day and
etc.  Does that happen to anyone else?

Pearlina

原文章由 pearlinamok 於 07-7-21 00:20 發表
Hi,

Just got the principal's letter and will be at the school
again on Aug 1 for books and Tong Fai.

All my annual leave is used for the kids KG Graduation
parties, school administratio ...

我都係!我係唔可以留向香港個隻tim.... 我諗住請我媽咪同埋個妹!希望佢地攪得掂啦!

所以我先咁心急所有重的野都自己做洒等佢老人家唔駛咁辛苦囉!

Dear Amy & all mums,

請問是否所有課本均需在學校或Ling Kee書局購買,可否部分在書展購買呢?因明天我會去書展。

另外,哪一種書包比較適合幼兒使用呢?坊間有很多護脊書包,應怎樣選擇呢

現在還有一個多月便上學了,我的心情比小朋友還要緊張,因平時十分忙碌,不知她能否適應新環境及新老師(可能會很嚴肅)。請問有甚麼東西在9月前需要準備?

BaBaVincent

原文章由 AmyWonglo 於 07-7-20 13:26 發表
學校今年好似沒有安排書包供應商到校展銷.  你可以買任何你認為合適的書包, 因為學校在這方面並沒有設下規限.

可以隨意在任何地方買書, 只是Summer readers外面是沒有的, 只能在學校買。

原文章由 BaBaVincent 於 07-7-21 13:59 發表
Dear Amy & all mums,

請問是否所有課本均需在學校或Ling Kee書局購買,可否部分在書展購買呢?因明天我會去書展。

另外,哪一種書包比較適合幼兒使用呢?坊間有很多護脊書包,應怎樣選擇呢

...

I have 95% new books for P.1 in MCS:

Summer Readers
1. Max and the clouds                          @$15
2. Elephant Tricks                                     "
3. Joan's hat                                            "
4. The Mango Tree                                   "

Putonghua
5. 目標系列: 學好普通話(第三版) 一上和下 @$35each

Music
6. 朗文音樂(2006年初版) 一上和下          @$35each

Readers
7. Old Dog Tom                                    @$33
8. Little Chick Chick                               @$33
9. Wide Range Starters Blue Book 1       @$60

If interested, please PM me.

Update:

I have 95% new books for P.1 in MCS:

Putonghua
5. 目標系列: 學好普通話(第三版) 一上和下 @$35each

Music
6. 朗文音樂(2006年初版) 一上和下          @$35each

Readers
7. Old Dog Tom                                    @$33
8. Little Chick Chick                               @$33

If interested, please PM me.

1. 簿費要另付.  開學後會有繳費通知.
2. 印象中可以著黑漆皮鞋.
3. 除了藍色及啡色的頭飾, 還可以用黑色.  但髮夾就一定只可以用黑色, 仲要係不可以有公仔之類裝飾個種, 即要plain的, 通常梳髻用的.  如在街外買頭飾札辮, 最好買黑色的.  因為家教會的委員曾說過藍色要用指定的那種色, 外面未必買到.  你可以得8/1 回校那天睇下有冇得買.  不然, 日後都可以跟家教會訂購的.

原文章由 八一八 於 07-7-21 00:14 發表

佢地的書簿係唔係向堂費到包埋?定係再要比錢?

仲有請問有冇家長可以解答到我有關於佢地平時著的黑鞋是否可以係黑漆皮(即係閃亮"玲" 面)個隻?有冇什麼其它的規限?仲有佢地長頭髮的女仔係唔係一定要用藍色或者啡色的頭飾?如果買唔到家教會個的可否自己向出面買差不多的?

Hi all,

Nice to meet you.  My girl name Cheri Lau and she had 20 marks from STS.

Keep in touch...

cheers

瑪利諾修院(小學部)2007/8小一家長入黎報到!!!

Nice to meet you!!

Superray66
Treat people as if they were what they ought to be, and you'll help them to become what they are capable of becoming.-Goethe

Please check PM.  Thanks.

原文章由 jpmc 於 07-7-21 22:24 發表
Update:

Putonghua

Music

Readers
7. Old Dog ...

Dear 八一八 ,

You are so efficient to buy the book and take the uniform.

1. ling kee 買左書,仲剩下四本未買到!?? Which book....the summer readers?

2. Both the uniform suppliers are near Prince Edward MTR?
Thanks.

原文章由 於 07-7-20 23:06 發表

係唔係每個人的時間都不同?我個張係由上午九時至中午十二時!都係八月一日!(註:記得一定要向限定時間內辦妥。因通告列明,若不在指定時間內繳付堂費,則作放棄學位論。)

已到ling kee 買左書,仲剩 ...

原文章由 PrincessKathy 於 07-7-23 20:41 發表
Dear 八一八 ,

You are so efficient to buy the book and take the uniform.

1. ling kee 買左書,仲剩下四本未買到!?? Which book....the summer readers?

2. Both the uniform suppliers are n ...

1. ling kee 只有一本英文故事書同埋item 10,同埋14. 15的書未買到! summer readers 個度冇得買!要等八月一日婆婆幫我買!

2. 另外我個日係先到ing kee 買左書先!其實都可以向太子站附近預備洒所有野先!我應該先到太子站 A 出口拿完運動衫,

跟住再到 D 出口找砵蘭街出口向休憩處直去再轉左找民興大廈上一樓。跟住再回頭G1 或者B1 出口就找到LING KEE 到時買書都未遲!都幾煩下!又要同個囡去量度校服。又要等的哥哥仔同你一本本咁校對!都要預番一個半鐘頭左右啦!

其實我可以唔駛咁煩!但冇辦法!八月一日唔可以見大家唯有等家長日再見!

八一八字

原文章由 AmyWonglo 於 07-7-20 13:26 發表
學校今年好似沒有安排書包供應商到校展銷.  你可以買任何你認為合適的書包, 因為學校在這方面並沒有設下規限.

Thanks for your reply.

因為之前返幼稚園不須自購書包/文具所以o依家好似有好多問題???????????
請問大家知唔知文具方面學校有又冇咩特別限制呢?
聽說有些學校須要小朋友書包可以放得落A4file如果係咁個書包未要好大個o!??!
我在想大家在選購書包or筆袋時是否只要輕巧為主呢?
仲有返學時是否每日都要帶齊所有書本?
唔知學校有冇儲物櫃如每位小朋友用呢?
希望大家一齊傾o下講o下!

[ 本文章最後由 車路士 於 07-7-24 17:39 編輯 ]
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

請問有冇媽咪知今年有幾多人20分o係first round入到Maryknoll呀?
:idea:

Can we collect all the books in school on Aug 1.

原文章由 mamami 於 07-7-25 10:01 發表
:-|
yesterday went to ling kee but some books are out of stock already....

原文章由 christydkhkg 於 7/25/07 13:02 發表
Can we collect all the books in school on Aug 1.

以我理解8/1個日只有7本中/英文readers拎走,其餘就會係開學派返學校咁囉!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)
‹ 上一主題|下一主題