用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-1-24 13:06
成日誤會你添,我以為同理啫,原來又有分別~~~

你見到邊個po講HKUGA係愉快學習呀,以前HKUGA創校都評 ...

高人:

唔好意思!
親人想要"輕鬆愉快既童年"+"港島"

港同學習同業績2方面都非常好!

mimi222shi 發表於 18-1-24 13:03
唔好意思, 我前文提過, 親人學費唔係問題,

但想要"輕鬆愉快既童年"
咁你應該推介 加拿大國際學校啦, 港島名校, 小朋友一定可以有"輕鬆愉快既童年"

又拉遠 d: 要愉快,  又有錢, 又會去外國, 咁點解唔讀ESF? 考 IB 成績又好.

回覆 hkpapa852 的帖子

成本效益:SPC應比DBS同YW更抵讀
點解嘅?

mimi222shi 發表於 18-1-24 13:03

Btw,如果咁著眼愉快輕鬆學習嘅話,應該考慮去救恩或者天主教總堂區,一般傳統名校唔會冇成績嘅要求嘅。

mimi222shi 發表於 18-1-24 13:00
高人:

唔好意思!

成日誤會你添,我以為同理啫,原來又有分別~~~

你見到邊個po講HKUGA係愉快學習呀,以前HKUGA創校都評係B2中學,唔值得俾錢讀呀,SFA咪幾好,點解唔推介你親人,可以分享下嗎?~~~

請教想了解小學部學習情況?

以及, 小學不直升小中學部的安排?

mimi222shi 發表於 18-1-24 13:01
JKR"不過中學部都唔少同學出外留學, 都係要考慮清楚先"

本身預左隨時出國

咁有好多學校都係架喎,唔使比錢讀嗰堆學校都大把!仲咩要比錢讀間唔係band 1A wor. 唔值得。

JKR 發表於 18-1-24 12:46
SFA, APS, KTS 每年好高比例同學入到 B1A, 自已小朋友係 B1A 材料, 所以絕對值得俾錢讀. SPC 係 B2A , SPCP ...

其實又唔可以話完全唔值嘅,SPC有百年歷史,校友網絡,同學舊生之間嘅情誼亦係可貴之處,而且spcps 亦有一個好慷慨嘅奬學金計劃,都有好多學生可以全免同部份免學費,再加上讀書睇個人,就算升到spc被評所謂B1C-B,但亦有好多畢業生升到好嘅大學同讀到心儀嘅major,以3千蚊學費可以有條龍去back up,又有何不可呢?而且SPC亦有尖子學生中途有插班offer如spccps,SJPS 等等.....校舍又新又靚,ECA,校隊等都好全面,就我而言,我會覺得spcps同YWPS喺同一等級,咁住香港區又有真龍配備,除SPCCPS,HKUGA外,又捨佢其誰呢?

Felix223    發表於 18-1-24 13:09

sunnymama2 發表於 18-1-24 13:01
既然咁有錢,點解計較要唔要俾錢讀?

你知道好多人恨入SPCPS嗎?

mimi222shi 發表於 18-1-24 12:57
佢地本身加拿大回港, 隨時可以回去, 所以SPCPS條件適合

既然咁有錢,點解計較要唔要俾錢讀?

你知道好多人恨入SPCPS嗎?

如果我仔有幸入到,我會請兩圍枱慶祝,講真的。

btw,我知好多人鐘意港同,無意冒犯,但睇DSE成績, 港同和SPC 有好大距离

Lindytiger 發表於 18-1-24 12:59
唔明2者有咩關係?
JKR"不過中學部都唔少同學出外留學, 都係要考慮清楚先"

本身預左隨時出國

mcl203 發表於 18-1-24 12:54
HKUGA 好易入??

你仲等緊SPCPS用家分享架....係咪 ?? ~~~
高人:

唔好意思!

我只會真心推介好學校俾親友, 港同係我心目中係非常好的學校, 但我確實從沒有提過"好易入"

我相信你誤會了!

JKR 發表於 18-1-24 12:53
回覆 mimi222shi 的帖子

SPCC 收的全是精英, 只要係精英中的精英, 梁校長一定唔會睇漏眼. 不過中學部都唔 ...

Yes! Best of the best 先值得比錢讀!

mimi222shi 發表於 18-1-24 12:57
佢地本身加拿大回港, 隨時可以回去, 所以SPCPS條件適合

唔明2者有咩關係?

JKR 發表於 18-1-24 12:53

SPCC 收的全是精英, 只要係精英中的精英, 梁校長一定唔會睇漏眼. 不過中學部都唔 ...

mimi222shi 發表於 18-1-24 12:51
SPCC好易入??
HKUGA 好易入??

你仲等緊SPCPS用家分享架....係咪 ?? ~~~

另外, 我的親戚家底豐厚, 住跑馬地, 隨時去國外讀書, 實在目標係港島名校,
我之前之推介了港同, 可能走漏眼...SPCPS確實符合很多條件  

mamath 發表於 18-1-24 12:40
請問SPCPS有無教淺考深? 專注考試範圍就基本上能達到70分以上? 這個要求有無明文規定, 還是每年review?  Th ...
SPC係教乜考乜,不過中、英文科程度可能比其他學校深,數學卷嘅題目量亦頗多,但只要有溫書,要達70分係唔難。據知,升中要求係近年一直係咁。之前,中、小學有傾過,最後都冇改變。

mamath    發表於 18-1-24 14:41

SPCC 收的全是精英, 只要係精英中的精英, 梁校長一定唔會睇漏眼. 不過中學部都唔少同學出外留學, 都係要考慮清楚先

JKR 發表於 18-1-24 12:49

唉呀, 點解你唔推薦 SPCC? 我覺得 SPCC 好值得俾錢讀啊

SPCC未有家長分享學生有"輕鬆愉快既童年",

因為佢好想小朋友有"輕鬆愉快既童年", 呢度有家長介紹小學部有此特點?
期待緊高人分享

‹ 上一主題|下一主題