用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

引用:我有一個朋友,+她說小朋友聰明,+現在就的是

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-28 發表
我有一個朋友, 她說小朋友聰明, 現在就的是津校, 她一直想替小朋友插班入一間心儀的直資小學.  她小朋友剛 ...
簡單一點,想考小三,必須有小四能力。語言高一至二級以公試作準。
有特別技能又多些分,是學校這期欠甚麼便是特別技能。
應對大方得體,家庭和睦,假日活動情況 <〜啊仔自己答。

Twins-Baby    發表於 13-3-28 23:29

回復 JadeW 的帖子

但因為證書好濫, 好多唔係好CARE UNLESS 你全港有名次的, 是嗎?

回覆:Twins-Baby 的帖子

好多比賽wor, 朗誦、音樂、運動、數學、美術、中英作文等等。看自己邊方面能力強再報。

點先至為學校拎到獎, 得6 歲人仔 ???  

引用:回復+shadeslayer+的帖子 無的話,+仲有無

回復 shadeslayer 的帖子

無的話, 仲有無其他?
條件係藝高人胆大 。

Twins-Baby  佢都胆大  發表於 13-3-28 22:02

bbforever 發表於 13-3-28 00:22
SFA咁學術形既ㄧ間學校,收既多數都係做卷高手(因面試考卷),咁考第ㄧ果個ㄡ憑什麼考第一,就係小心+小心 ...

除了小心, 我覺得語言底子也很重要, 因為中文英文科均有閱讀理解及作文, 操卷作用不大.

bbforever  當人人都咁叻既時侯,就要再細分到邊個最小心謹慎~~~  發表於 13-3-28 23:56

shadeslayer 發表於 13-3-28 20:02
全級第一
第二得唔得?

vincher  第三呢?  發表於 13-3-30 20:49
Twins-Baby  你咪玩啦!    發表於 13-3-28 22:02
Yanamami  Still have to do well in the written test ar~~  發表於 13-3-28 21:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Twins-Baby 發表於 13-3-28 19:52
我有一個朋友, 她說小朋友聰明, 現在就的是津校, 她一直想替小朋友插班入一間心儀的直資小學.  她小朋友剛 ...
一系學術強,有實力,考卷算系比較公平。

一系體藝叻,可以幫學校拿獎。

Twins-Baby    發表於 13-3-28 22:01

回復 shadeslayer 的帖子

無的話, 仲有無其他?

引用:我有一個朋友,+她說小朋友聰明,+現在就的是

全級第一

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我有一個朋友, 她說小朋友聰明, 現在就的是津校, 她一直想替小朋友插班入一間心儀的直資小學.  她小朋友剛去完音樂節.  小朋友因帶了樂章上台而取消資格, 她也說. 她小朋友是一年班, 而得獎的是五年年班.  我同佢講, 如果想插班, 真係要選對小朋友的專長去發展, 還要比較特別的東西來發展, 各位, 你們要知道有咩條件可以插班易啲呢?  唔好話比我知識人識得.

回復 awah112 的帖子

小心哇, 會比版主删你MESSAGE 哦

雖然我小孩未上小學,但係現今小學課程確是比我小時難讀很多,有某津小一年級上學期常識考試出題,"人有幾種味覺?",答案係憑空默番出來(甜酸苦鹹),我想就算小孩識都未必默寫到個d字,所以拿到高分的小孩ㄧ定他的中文字庫要識得夠多夠廣還要識默很多字,......

引用:SFA咁學術形既ㄧ間學校,收既多數都係做卷

原帖由 bbforever 於 13-03-28 發表
SFA咁學術形既ㄧ間學校,收既多數都係做卷高手(因面試考卷),咁考第ㄧ果個ㄡ憑什麼考第一,就係小心+小心 ...
小心才高分這點很同意。孩子自己也因這才失一兩分,否則肯定全滿分。
佢地測考是9成多分數是跟成常跟課程考的,另有5至6分是挑戰分,即是考得深。
其實這安排好不好是見人見智,可能有家叫做敎得淺考得深的。
但佢學校做法又好似不是,他學校說明所有答案是以課程上書本為準,即答對但不是書本上都無分。
我知道有部份GS卷分數便死在非書本答案。答案是合理但沒有分的。
只是孩子能夠把課文敎的東西,小心地寫回卷上,必定有90多分。而那幾分,我想是分排名用。
如果家長不是追求那幾分,或要求孩子拿獎的話。肯定學生是開心學習。
其實是最辛苦是為那幾分出題的困難,一定要跟程度,有深思才可。這也算老師的壓力吧。
我想其實很簡單,是但拿份xx校的同級卷,做參考便容易了

備注:
那幾分的題目是有標題是寫明"挑戰題"或"獎分題",這個我不肯定。因很久沒有閱卷了。佢爸爸只是在角位簽了名便算。或者佢自己跟本都不懂的!
但必定放在卷的最後部份。不會放在普通或正常題目內。是大大方方地考驗孩子能力。
這樣的學校又是否家長會考慮比孩子讀呢?

gifthoney  I think you are not talking about SFA, right?  發表於 13-3-28 16:26

引用:人係好奇妙,吾一定關遺傳事。Roger+Federe

原帖由 Jane1983 於 13-03-27 發表
人係好奇妙,吾一定關遺傳事。Roger Federer網球史上第一人,但祖宗幾代未出過運動家。

人人有機會!
佢大十歲細小七歳仔,都懷疑掉包喎?

回復 Jane1983 的帖子

And he didn't start tennis till 8 years old!  

Jane1983  仲要係謙謙君子,家教一流!  發表於 13-3-28 11:56
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

SFA咁學術形既ㄧ間學校,收既多數都係做卷高手(因面試考卷),咁考第ㄧ果個ㄡ憑什麼考第一,就係小心+小心,哩點係老師講既!我覺得好啱,有時考試d野唔係小朋友唔識,只係衰在粗心大意度

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-03-27+發表

原帖由 sampapa 於 13-03-27 發表
我都想知,我知道後一定講。但他父母只是中五畢業生。
多數是產房掉包了。

...

引用:人係好奇妙,吾一定關遺傳事。Roger+Federe

原帖由 Jane1983 於 13-03-27 發表
人係好奇妙,吾一定關遺傳事。Roger Federer網球史上第一人,但祖宗幾代未出過運動家。

人人有機會!

Jane1983    發表於 13-3-27 23:46
‹ 上一主題|下一主題