用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2015-16 仲有 IS 會有位的嗎?
樓主: 彥彥媽咪
go

2015-16 仲有 IS 會有位的嗎? [複製鏈接]

回覆:2015-16 仲有 IS 會有位的嗎?

1線個d IS唔洗試啦,輪到你interview都可能2-3年後,況且收名校精英都唔收成績差既啦,試下d比較3-4線,即係個d假國際學校呢,行DSE但又話英語教學個d私校,唔係IB又唔係美國英國澳洲,總之就話係happy school,唔谷,橫掂你都冇要求又會去外國,頂住3年先

1線個d IS唔洗試啦,輪到你interview都可能2-3年後,況且收名校精英都唔收成績差既啦,試下d比較3-4線,即係個d假國際學校呢,行DSE但又話英語教學個d私校,唔係IB又唔係美國英國澳洲,總之就話係happy school,唔谷,橫掂你都冇要求又會去外國,頂住3年先

你個情形,好少國際學校收。試下耀中,但要好有誠意,打電話去要求見主任/校長,要「求」佢地幫忙,比個位你,要有耐性,可能要等,佢地打心理戰,有位都 hold 住,甚至刻意先 reject 你,你要再求情,可能到開學後會收,我識人同你仔情形差不多,都係咁求了一個位。

IS 絕對不是在LS成績不好的救生泡! IS interview 對英文及數學的要求是高的, 如果想轉成績不錯的IS, 要小朋友下苦功! in the meantime you may try to apply but majority of good IS have long waiting list already.
You may try to apply next year (16-17) and spend this year to enhance the English & Math  

回覆 彥彥媽咪 的帖子

打電話去唔同既學校問吓啦!我覺得小朋友既自信好重要。IS對小朋友既容忍比較大、亦有更多空間比佢地發展同 catch up。

回覆:彥彥媽咪 的帖子

試吓啟思,雖然不是IS,但學校有愛心,不太谷

我相信唯一方法是打電話去學校問才知有無位,現在放暑假學校會否安排筆試和面試?坦白講,一般想中途加入學校也會考慮成績是否達到要求,特別是英文寫作,因LS和IS要求不同。

‹ 上一主題|下一主題