用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 唔明4歳點考starter
樓主: msyoyolam
go

唔明4歳點考starter [複製鏈接]

回覆:唔明4歳點考starter

引用:其实考黎有乜用?

原帖由 Yanamami 於 15-07-29 發表
其实考黎有乜用?
多數考嚟小一 knock the door 用

其實香港覺得自己谷,反向想,外國小朋友五歲識好多字的,真係成街都係,小學生基本上有香港所謂的大學程度,中一經拿住本炒士比亞去玩,當然整個環境都係英文

老實講,要睇你點教佢

引用:Quote:原帖由+kittytyl+於+15-07-31+發表咪

York will encourage the kid to take the Mover exam in K3 and starter exam in K2, but it's free to choose whether to enrol or not.  No pressure from school at all.  
Don't provide wrong info to others, it would make all the parents having "high blood pressure"

JustAParent 發表於 15-7-30 17:45
算把啦。有時我覺得唔好上咁多EK, 教壞人
呢番說話我都被我老公話過

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-31+發表

原帖由 kittytyl 於 15-07-31 發表
咪就係果間
York喎!我姪女讀緊,無啲咁嘅事

kittytyl 發表於 15-7-31 19:43
咪就係果間
唉..... 咁仲可以叫學校咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kittytyl+發表於+15-7-31+14:22+但我

原帖由 hkpapa852 於 15-07-31 發表
係咪之前包車帶學生上深圳考starter個間?
咪就係果間

kittytyl 發表於 15-7-31 14:22
但我鄰居個仔真的今年9月才升K3,真的今年4月考了movers 15盾,剛暑期考了flyers. 佢英文一向好,愛閱讀, ...
係咪之前包車帶學生上深圳考starter個間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:五口之家+發表於+15-7-10+23:52+我朋

原帖由 hedhed 於 15-07-29 發表
k2考FLYER?!?????? 識咁多人只知一個語言資優係K3時好好好吃力辛苦咁考過......

你有無見過FLYER份PAPER?  ...
但我鄰居個仔真的今年9月才升K3,真的今年4月考了movers 15盾,剛暑期考了flyers. 佢英文一向好,愛閱讀,睇緊小學9-11歳的英文書。九龍塘某幼稚園鼓勵學生K2考movers, K3考埋flyers. 其實個個小朋友不同,有d真係特別叻,考唔到也只是正常。

利申,我小朋友5歳,只考了starters

Gerard 發表於 15-7-30 22:52
小一都見過,但係得12個盾,k3考到movers滿盾已經超叻,仲要K2考flyers? 我印象好似要看圖寫作,同埋好似 ...
遲d有人會話考小一要DSE24分或者IBDP32分

網上講嘅唔驶咁認真

引用:Quote:五口之家+發表於+15-7-10+23:52+我朋

原帖由 hedhed 於 15-07-29 發表
k2考FLYER?!?????? 識咁多人只知一個語言資優係K3時好好好吃力辛苦咁考過......

你有無見過FLYER份PAPER?  ...
除非係大b也勉強喎!我女三歳幾識串字不過未正式學寫英文字

算把啦。有時我覺得唔好上咁多EK, 教壞人

回覆:msyoyolam 的帖子

我見到升小一的話考KET

其实考黎有乜用?
‹ 上一主題|下一主題